Bărbatul care a înfiinţat în România un birou pentru cercetarea terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Delcea
Cristian Delcea

Cristian Delcea a înfiinţat, în 2004, primul şi singurul Institut de Studii şi Cercetare a Terorismului, care funcţionează ca Organizaţie Non-Guvernamentală, şi a cărui preşedinte este.

Principalele atribuţii ale lui Delcea, ca membru al Institutului de Studii şi Cercetare a Terorismului sunt prevenirea fenomenului şi aducerea unui aport ştiinţific în domeniu. „Identificăm factorii de risc, ura, zonele cu predispoziţie la lipsa de toleranţă, apoi informăm pentru a descuraja fenomenul”, explică clujeanul.


Absolvent al unui Masterat în Psihologie Judiciară, completat cu alte studii de profil în Israel şi Marea Britanie, Cristian Delcea a reuşit, prin intermediul institutului, să realizeze studii sociologice şi să organizeze campanii de prevenire a terorismului. Institutul numără 60 de membri din întreaga ţară cu studii de profil, care reuşeşc să publice de patru ori pe an şi revista „Terorismul azi“.

„Trezit“ de atentatele din 11 septembrie

Clujeanul a început să studieze terorismul după atentatele din 11 septembrie 2001. „Mă uitam la televizor şi nu ştiam ce se întâmplă. Nu înţelegeam dacă este un film trucat sau chiar se întâmplă în realitate. De atunci m-am simţit ameninţat şi am dorit să contribui la combaterea terorismului”, îşi justifică Dolcea alegerea făcută.

De la înfiinţarea institutului, a reuşit să publice zeci de studii realizate pe populaţia României. „De exemplu, am realizat un studiu despre cazul lui Ioan Florin Lesch, închis pentru 12 ani pentru tentative de terorism din 2007, de la Timişoara“, spune clujeanul.

Voluntariatul, la baza toleranţei

În opinia acestuia, acolo unde nu există respect, toleranţă pentru anumite etnii, există un risc crescut de a se ajunge la acte de terorism.
„Atâta timp cât în România nu există un cult al voluntariatului, nu vom avea toleranţă faţă de nimic”, spune psihologul. Cât îi priveşte pe clujeni însă, aceştia sunt „mai toleranţi şi mai receptivi“. „Zonele cu o predispoziţie pentru acte de terorism sunt Craiova, Iaşi sau Vâlcea. Oamenii acolo se mănâncă între ei, pentru ei terorismul înseamnă încă o idee în care s-ar putea aventura”, evidenţiază specialistul.


În prezent, Cristian Delcea lucrează la viitoarea platformă online terorismul.ro, care se vrea un mijloc accesibil de informare pentru cetăţeni. „Vrem să lansăm aici un proiect TV, ce va conţine interviuri cu specialişti în domeniul securităţii naţionale, articole, dezbateri şi ştiri“, detaliază psihologul.

În paralel, Delcea se ocupă pe propriul cabinet psihologic, unde practică terapia de familie. „Mare parte dintre clienţii care vin la cabinet sunt educaţi şi cu bani. Ei sunt cei care încearcă să-şi salveze căsnicia cu ajutorul unui psiholog“, conchide clujeanul.

Ce-i place
„Să stau cu familia, cu soţia şi cu băieţelul meu, şi să mă uit la documentare. Am acasă o colecţie consistentă de documentare despre terorism şi psihologie, foarte multe de la BBC.“

Ce nu-i place

Că finanţările de la stat se dau în funcţie de relaţii şi pile, şi nu după competenţă. „De exemplu, este al treilea an în care am depus proiecte de finanţare la Primărie pentru revistă, şi am fost refuzaţi de fiecare dată“.

Cum se poate combate terorismul?
Adevărata contracarare este aceea de a instrui o societate în sensul descurajării fenomenului şi nu a investi în arme şi aparatură de spionaj. Cel mai bun exemplu este cel al lui Tony Blair, care a acordat 5 miliarde de euro ONG-urilor pentru a organiza campanii de informare.

De ce a merge la psiholog este considerat un moft?
Până vor mai exista preoţi şi vrăjitoare care să ia locul psihologului, lucrurile nu se vor schimba. Psihologul în România moare de foame.

Profil
Născut 17 mai 1977, Arad
Familie Căsătorit, un băiat
Studii  Materat în Psihologia judiciară

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite