„Banda instalatorilor români” care i-a lăsat pe francezi fără apă caldă. Au furat circa 1.000 de centrale termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 1.000 de centrale termice au fost furate în Franţa de o bandă de hoţi din România şi Republica Moldova. Aceştia acţionau pe şantiere şi intrau, noaptea, în apartamentele care încă nu erau date în folosinţă.

Nu mai puţin de 910 de centrale termice au fost furate între august 2017 şi iunie 2018 în toată Franţa. Tribunalul specializat din Rennes a pronunţat pedepse de până la cinci ani de închisoare, joi, 1 octombrie 2020, împotriva a nouăsprezece moldoveni şi români suspectaţi că ar fi făcut parte din „banda” care a furat aproape o mie de centrale termice de pe diferite şantiere din Franţa, în 2017 şi 2018, relatează presa franceză.

Ferestre, panouri electrice, plite cu inducţie, centrale 

Zeci de furturi s-au produs în Nantes, Carquefou şi Couëron (Loire-Atlantique), Angers şi Avrillé (Maine-et-Loire) sau chiar Rennes, Bruz, Saint-Gilles şi Saint-Erblon (Ille-et- Urât).

În Saint-Julien-de-Concelles (Loire-Atlantique), în noaptea de 2 spre 3 noiembrie 2017, banda a furat astfel ferestrele a şase apartamente dintr-un bloc, douăzeci şi şase de panouri electrice şi şase centrale termice.

O lună mai târziu, în Saint-Gilles-Croix-de-Vie, în noaptea de 5 spre 6 decembrie 2017, o echipă a furat douăsprezece centrale termice pe gaz natural şi tot atâtea termostate, şaisprezece tablouri electrice şi tot atâtea întrerupătoare de circuit, o plită cu inducţie, un cuptor cu convecţie şi chiar un cuptor cu microunde.

Miercuri, 30 septembrie 2020, un român în vârstă de 34 de ani care locuieşte în Aubervilliers (Sena-Saint-Denis) a recunoscut, în faţa judecătorilor, că el şi complicii săi au venit din regiunea Parisului şi au închiriat camere de hotel cu o zi înainte de seara în care au comis furturile.

Aceştia comiteau câte două spargeri în aceeaşi noapte, au precizat procurorii francezi.

Un „vehicul de război” care putea transporta 8 centrale

Maşina folosită de hoţi, un Renault Mégane, a fost văzută în apropierea zonelor unde s-au dat spargerile: astfel, autoturismul a fost văzut într-o zonă de odihnă a autostrăzii din Mâcon (Saône-et-Loire), cu puţin înainte ca 42 de tablouri electrice să fie furate în Fréjus (Var). „Cu siguranţă nu au venit să viziteze obiectivele turistice, era noaptea de 16 spre 17 noiembrie”, a notat magistratul.

Maşina Renault Mégane - care fusese văzută şi în parcările hotelurilor - a fost adesea urmat de un furgon Renault Trafic, au menţionat anchetatorii. În cuvintele preşedintelui instanţei, încăpeau până la opt cazane în acest „vehicul de război”, care fusese achiziţionat în mod intenţionat sub o identitate falsă.

„O serie de case sunt încălzite şi acum cu centrale furate din Franţa”

Urmărirea a dezvăluit că hoţii au predat ulterior marfa lor unor „maşini înmatriculate în Moldova”, a mai menţionat judecătorul.

„Cu siguranţă că au câştigat astfel mai mult decât dacă ar fi lucrat în industria construcţiilor”, au spus magistraţii. Unul dintre bărbaţi a recunoscut că furturile i-au adus „între 20 şi 25.000 de euro”.

„A existat o piaţă excelentă în România şi Moldova pentru aceste aparate ... Ne putem imagina că o serie de case, chiar şi astăzi, sunt încălzite acolo cu centrale furate în Franţa", a spus preşedintele instanţei. „Acestea nu sunt doar atacuri asupra proprietăţii: şantierele au fost întârziate, angajaţii au fost afectaţi”, a subliniat, la rândul său, procurorul.

Cele mai grele sentinţe au fost pronunţate în cele din urmă pentru un bărbat de 43 de ani şi un bărbat de 40 de ani, ambii din oraşul Hînceşti (Moldova), care se pare că era liderul grupării. Acesta avea chiar propriul canal de vânzare a bunurilor.

Vă mai recomandăm

Povestea statuilor de bronz din Bruges tăiate, topite şi vândute la fier vechi de o grupare de hoţi din România

Ce mai fură românii prin Occident: grup statuar de 5 tone, din Bruges, 7 tone de usturoi şi alte acareturi 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite