Avocatul de partaj al preşedintelui CJ Cluj, băgat în consiliul de administraţie al Aeroportului Cluj: „Se pare că domnul Tişe n-a avut bani să-l plătească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a fost reprezentat de avocatul Mihai Lăpuşan în procesul de divorţ.
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a fost reprezentat de avocatul Mihai Lăpuşan în procesul de divorţ.

Mihai Lăpuşan, avocatul de partaj al lui Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, este una dintre propunerile pentru noul consiliu de administraţie al Aeroportului Cluj. Tatăl Andradei Persu, până de curând, asociată în casa de avocatură a lui Lăpuşan, este o altă propunere.

Conducerea Consiliului Judeţean Cluj propune trei noi membri, în calitate de administratori neexecutivi provizorii, în Consiliul de Administraţie al Aeroportului Cluj:

- Petre Alina Mirela - reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice;

- Lăpuşan Mihai Răzvan – avocat, fondatorul „Lăpuşan & partners” , casă de avocatură care îi are printre colaboratori, conform site-ului de prezentare al societăţii, şi pe Călin Tuluc, consilier judeţean PNL şi unul dintre membri importanţi ai PNL Cluj. 

UPDATE23.00 Călin Tuluc ne-a precizat că deşi apare pe site-ul casei de avocatură printre colaboratori, nu a mai lucrat din 2014 pentru „Lăpuşan & partners”

- Persu Daniel, reprezentantul Consiliului Judeţean Cluj; fost comandor militar care a condus o bază de elicoptere din apropierea Aeroportului şi tatăl Andradei Persu – ex „senior associate” la „Lăpuşan and partners”. 

Cu alte cuvinte, fondatorul „Lăpuşan and partners” şi tatăl unui fost „senior associate” al casei de avocatură vor decide ce se întâmpă în Consiliul de Administraţie al Aeroportului, având în vedere că noul CA va avea doar 3 membri.  

cluj alitn tise. foto arhiva

Anunţul făcut la ora 17.00 pe contul de FB al Andradei Perşu

După ce „Adevărul” a început să întrebe despre relaţia dintre Andrada Persu, asociata lui Lăpuşan, şi comandorul Daniel Persu, în jurul orei 17.00 pe contul de Facebook al avocatei a apărut anunţul „NU MAI LUCREAZĂ LA LĂPUŞAN AND PARTNERS”.
 

 Update. Joi, 31 ianuarie, proiectul de hotărâre privind numirea noului Consiliu de Administraţie a fost retrasă de pe ordinea de zi, deoarece nu a primit avizul Comisiei de specialitate. 

UPDATE Precizare Joi, 31 ianuarie

„Avocatul la care faceţi referire a fost plătit de preşedintele Consiliul Judeţean Cluj, Alin Tişe, din fondurile sale personale pentru un proces de partaj al bunurilor, nu în partea de divorţ. Divorţul s-a făcut la notar”, a precizat Valetin Jucan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Lăpuşan, avocatul lui Tişe 

Într-o scrisoare deschisă adresată presei de Sindicatul Independent al Aeroportului Internaţional Cluj se arată:


„Se pare că dl Tişe nu a avut bani să îşi plătească avocatul angajat să îl reprezinte în procesul său de divorţ, pe dl Lăpuşan Mihai Răzvan, prin urmare a găsit oportună numirea dânsului, cu remuneraţie fixă, după buget, în consiliul de administraţie al Aeroportului. De parcă nu era suficient, o a doua nominalizare este tatăl angajatei dlui Lăpuşan, dl Daniel Perşu. „Curat murdar”, după cum ar scrie celebrul Caragiale.”

Tişe: „Eu l-am plătit pe el” 

Preşedintele CJ, Alin Tişe, a explicat pentru „Adevărul” cum au fost selectate persoanele propuse pentru CA al Aeroportului: „Subliniez că sunt numiri provizorii pentru 4 luni făcute exact cum au fost numiţi toţi membrii provizorii al CA-ului: Consiliul Judeţean i-a ales pe criterii de competenţă profesională”.

Tişe a explicat de ce nu s-a făcut concurs: în 2017, Consiliul a făcut concurs pentru ocuparea posturilor de membri în CA la Aeroport, dar Prefectul a atacat hotărârea. „Procesul este pe rol şi a fost suspendat din cauza unei execepţii de neconstituţionalitate. Am avut 5 procese similare cu celelalte regii la care a fost schimbat Consiliul de Administraţie şi le-am câştigat”. 

Preşedintele CJ susţine că dacă procesul va dura mult se va face o nouă selecţie pentru membrii definitivi ai CA, duă ce va exista o decizie definitivă.

Conform unor surse din Barou, Mihai Lăpuşan l-ar fi reprezentat pe Alin Tişe în mai multe procese.

mihai lapusan cluj. foto arhiva personala

De ce avocatul care l-a divorţat


Întrebat de ce dintre toţi avocaţii competenţi din Cluj l-a găsit tocmai pe cel care l-a reprezentat la procesul de divorţ, Tişe a răspuns:


„Pe avocat eu l-am plătit la divorţ, nu el pe mine. Nu este niciun fel de incompatibilitate. Dacă el mă plătea pe mine am fi putut vorbi de incompatibilitate.”
 

Preşedintele CJ Cluj susţine că l-a ales pe Lăpuşan  (foto dreapta) din sutele de avocaţi clujeni pentru că: 

„Nu au dorit avocaţii, e foarte greu să găseşti persoane care să vrea să intre în acel circ de la Aeroport. Am căutat un avocat care să dorească, să fie bine pregătit, dar nimeni nu vrea să intre în mocirla de la Aeroport. Avocaţii sunt profesionişti, trebuie să-şi facă datoria. Am apelat la oameni pregătiţi profesional. N-are nicio legătură cu faptul că mi-a fost avocat mie, a fost avocat la nu ştiu câte persoane.”

Tişe a mai susţinut că după concursul contestat în instanţă pentru noii membri ai CA la Aeroport i s-a reproşat că nu au fost aleşi profesionişti: „Au cerut specialişti pe domenii, am găsit un economist, un avocat şi un specialist în aviaţie. Nici ăştia nu-s buni? Foarte greu i-am găsit” 

Casa de avocatură a lui Lăpuşan a avut printre colaboratori un important membru PNL

Mihai Lăpuşan, care are 20 de ani experienţă, activează în cadrul casei de avocatură „Lăpuşan and partners”, pe care a fondat-o, într-o echipă formată din 17 specialişti.
 

Printre aceştia, în calitate de colaborator, se numără, conform site-ului de prezentare al casei de avocatură, avocatul Călin Tuluc, consilier judeţean şi membru important al PNL Cluj. 

UPDATE: Avocatul Călin Tuluc, consilier judeţean PNL, a trimis o precizare în care arată că nu a mai lucrat la casa de avocatură „Lăpuşan & partners” din 2014. Informaţia am luat-o de pe site-ul de prezentare al firmei, unde liberalul apare înca printre colaboratorii „of cousel” ai casei., aşa cum se poate observa mai jos.


Într-un interviu dat presei locale, în care explica despărţirea de foştii asociaţi, Mihai Lăpuşan spunea:


„Eşti dorit cât timp dai rezultate. Şi dacă îţi insufli mentalitatea aceasta şi nu o iei ca pe o dramă, ci ca pe o realitate, manageriezi mult mai bine meseria. Mie mi-e foarte foame în meseria aceasta, iar pe oamenii care au rămas cu mine am încercat să-i modelez. În final, nu a fost neapărat o chestie de modelare, dar „cine se aseamănă, se adună”. Eu sunt un workaholic, fără discuţie. După 18 ani de meserie, lucrez minimum o zi şi în weekend, termin pe la ora 18:00-19:00 la birou, merg acasă stau cu copiii două-trei ore, iar de la ora 21:00 până la 23:00 în fiecare zi lucrez”.

Mihai Lăpuşan s-a angajat, acceptând propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, să participe la „mocirla de la Aeroport” pentru un „onorariu” de circa 1.000 de lei pe lună, cu mult-mult mai puţin decât onorariile sale obişnuite. 

cluj calin tuluc . foto lapusan si asociatii

Liberalul Călin Tuluc apare pe siteul de prezentare al casei de avocatură „Lăpuşan and partners”, dar din propriile declaraţii, nu a lucrat din 2014 pentru aceasta. FOTO: site-ul „Lăpuşan & partners”

Ce spune Mihai Lăpuşan

Contactat de reporterul „Adevărul” şi întrebat în legătură cu o eventuală incompatibilitate a sa în postul de membru al Consiliului de Administraţie al Aeroportului, Mihai Lăpuşan a răspuns: „Nu comentez!”. 

Dan Persu, specialistul în aviaţie propus în noul Consiliu de Administraţie, este, conform sindicaliştilor din aeroport, tatăl Andradei Persu, asociată în casa de avocatură Lăpuşan & partners, informaţie confirmată şi de sursele „Adevărul“. Întrebat în legătură cu acest caz, Lăpuşan a spus, la fel: „Nu comentez” şi ne-a avertizat că răspunsul la orice întrebare va fi acelaşi. 

Cum a dispărut „peste noapte”  Andrada Perşu din casa de avocatură 

Andrada Persu, fiica lui Dan Persu, este unul dintre cei doi „senior associates” ai Casei de Avocatură „Lăpuşan şi asociaţii” , conform site-ului de prezentare al casei de avocatură. 

Întrebată în legătură cu acest caz, Andrada Persu ne-a spus că nu are nicio legătură cu această problemă şi ne-a îndrumat  să vorbim cu cei implicaţi. 

Interesant este că deşi a fost asociat al casei de avocatură timp de ani buni, pe pagina ei de Facebook a apărut astăzi, în jurul orei 17.00 următorul anunţ: „Nu mai lucrează la SCA Lapusan & Partners”.

Deci, la câteva ore de când „Adevărul” a început să pună întrebări, Andrada a anunţat că a părăsit casa de avocatură la care lucrează de ani întregi. Asta deşi ne-a spus că nu are nicio legătură cu situaţia creată de propunerile CJ.

 

UPDATE JOI, 31 ianuarie

O publicaţie locală - Clujust -  a precizat, joi, 31 ianuarie, că Andrada Persu nu mai lucrează din 18 decembrie 2018 la „Lăpuşan & partners”. Avocata a făcut o solicitare Baroului Cluj, care a decis în data de 15 ianuarie 2019 că aceasta îşi va exercita profesia în afara casei de avocatură menţionate. Reamintim că la redactarea articolului avocata apărea încă pe site-ul de prezentare al casei de avocatură cu titulatura de „senior associate”, iar când a fost contactată de reporterul „Adevărul”, a refuzat să facă declaraţii.  

Astfel, Andrada Persu a părăsit oficial casa de avocatură „Lăpuşan & partners” cu circa o lună înainte ca tatăl ei să fie votat în noul Consiliu de Administraţie al Aeroportului. 

Context: de ce e schimbat vechiul CA


Consiliul Judeţean Cluj va vota, joi, noii membri ai Consiliului de Administraţie al Aeroportului Internaţional Cluj, un nou episod al conflictului dintre preşedintele CJ, Alin Tişe, şi directorul aerogării, David Ciceo. 


Proiectul de hotărâre propus de executivul CJ arată că actualii membri ai Consiliului de Administraţie al Aeroportului şi-au încălcat obligaţiile contractuale.

Cei trei membri - Popa Irimie, Konnert Agnes şi Federiga Viorel - sunt acuzaţi că sunt doar „anexe” ale directorului David Ciceo şi nu reprezintă interesele Consiliului Judeţean, care este proprietarul aeroportului. 
 

Un exemplu dat în hotărâre este solicitarea prin care s-a cerut acestor membri ai CA informaţii despre cele 24 de amenzi în valoare de 400.000 de lei aplicate Aeroportului de către ANRMAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) în legătură cu nereguli constatate la licitaţiile derulate.
CJ susţine că membrii Consiliului de Administraţie „nu au comunicat informaţiile solicitate şi nici nu au fost luate măsuri în vederea recuperării prejudiciilor.”  Într-adevăr, toate Consiliile de Administraţie ale Aeroportului de până acum au fost formate din persoane numite politic, care nu ieşeau din cuvântul directorului David Ciceo. 
 

„Se pune presiune pe Consiliul Judeţean”  

Alin Tişe mai spune că „această vânzoleală” – astăzi au apărut în presa locală mai multe articole critice la adresa lui, inclusiv un fost preşedinte al Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, a făcut apel pe Facebook în sprijinul actualului director al Aeroportului, David Ciceo  - are ca scop „să se pună presiune pe Consiliul Judeţean şi pe funcţionarii publici angajaţi ai CJ. Aparatul juridic al Aeroportului a intentat 28 de procese împotriva angajaţilor CJ în ultimele luni, astfel că aparatul executiv nu face altceva decât să se apere de plângerile din partea Aeroportului. Asta nu mai poate continua”.

Directorul David Ciceo este implicat în mai multe dosare de corupţie. El a fost trimis în judecată, în februarie 2017, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită. El ar fi primit o vilă în valoare de aproape 300.000 de euro de la omul de afaceri Ioan Bene, patronul firmei care a realizat fără licitaţie parcarea pentru avioane Apron 4. Studiu de fezabilitate prevedea un cost de 4 milioane de lei, însă s-a plătit de 4 ori mai mult. 

Într-o scrisoare deschisă, aparatul executiv al CJ, toţi directorii şi inclusiv şeful Sindicatului, îi cer directorului Aeroportului, David Ciceo să nu-i mai hărţuiască cu procese, plângeri penale şi ameninţări: „Deşi suntem hărţuiţi zi de zi cu plângeri penale, procese, ameninţări, deşi suntem linşaţi de o parte a presei bine ancorată  în interesele lui Ciceo, repetăm, NU NE VOM LĂSA INTIMIDAŢI DE ACESTE ACŢIUNI. Reveniţi la cadrul legal şi moral în care trebuie să vă desfăşuraţi activitatea”.

Citeşte şi 

Ce a păţit Tudor Giurgiu la Cluj-Napoca: „Sunt convins că dacă aeroportul s-ar fi chemat Kossuth Lajos şi nu Avram Iancu, n-am fi avut parte de aşa ceva“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite