Avioane de luptă NATO la Câmpia Turzii. Cum arată celebrele CF-18 Hornet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadoarea Canadei Joanne Lemay a vorbit la Baza Aeriană de la Câmpi Turzii FOTO: Remus Florescu
Ambasadoarea Canadei Joanne Lemay a vorbit la Baza Aeriană de la Câmpi Turzii FOTO: Remus Florescu

Şase avioane de luptă CF-18 Hornet au ajuns azi, 7 mai, la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii din judeţul Cluj. Acestea aparţin Forţelor Regale Aeriene ale Canadei şi vor participa la un exerciţiu comun româno-canadian. La începerea exerciţiului a fost prezent şi ambasadorul Canadei în România.

„Canada e angajată să lucreze cu România şi ceilalţi aliaţi NATO pentru a derula exerciţii comune de succes, activităţi comune şi să ofere sprijin pentru măsurile NATO pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii pe continentul european. Canada sprijină ferm Ucraina şi aliaţii din NATO pentru păstrarea şi promovarea stabilităţii şi securităţii pe continentul european. NATO a demonstrat puterea solidarităţii cu aliaţii est-uropeani. În condiţiile ameninţărilor actuale, Canada îşi reiterează sprijinul neechivoc pentru alianţa transatlantică şi pentru menţinerea păcii şi siguranţei în zona euroatlantică“, a afirmat ambasadorul Canadei în România, Joanne Lemay.

Ea a fost prezentă la debutul execiţiilor aeriene româno-canadiene care vor avea loc la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii în următoarele 5 luni. 

avioane canadiene cluj foto

Şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei, împreună cu personal navigant şi tehnic, au sosit astăzi, în jurul orei 17.00, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii. Cele 6 avioane au survolat Baza Aeriană şi apoi au aterizat, unul dintre aparatele de zbor fiind adus lângă locul unde s-au ţinut discursurile.

"Canada sprijină ferm Ucraina şi aliaţii din NATO pentru păstrarea şi promovarea stabilităţii şi securităţii pe continentul european. NATO a demonstrat puterea solidarităţii cu aliaţii est-uropeani.  În condiţiile ameninţărilor actuale, Canada îşi reiterează sprijinul neechivoc pentru alianţa transatlantică şi pentru menţinerea păcii şi siguranţei în zona euroatlantică“ ambasadorul Canadei în România, Joanne Lemay

Răspuns la situaţia din Ucraina

Surse din interiorul Bazei Aeriene au declarat pentru Adevărul că exericţiul nu era programat dinainte, fiind un răspuns la escaladarea situaţiei din Ucraina. La exerciţiul militar comun româno-canadian vor participa în total circa 230 de militari canadieni, miercuri sosind primii 30, printre piloţi numărându-se şi o femeie. 

La eveniment a fost prezent şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene din România, Laurian Anastasof. „Eu o

 onoare şi un privilegiu să putem găzdui la Baza Ariană de la Câmpia Turzii exrciţiul comun româno-canadian care se va întinde pe o perioadă de mai bine 5 luni şi urmează să cuprină o întreagă gamă de misiuni de luptă aeriană, apărare aeriană, atac la sol. Este vorba despre toată gama de misiuni pe care împreună F 18 şi MIG 21 le pot acoperi  în condiţiile actuale ale câmpului de luptă. (...)Abia am îcheiat un exerciţiu comun cu partenerii americani de la baza Rammstein care au zburat cu noi, cu F16. Suntem încrezători că vom desfăşura împreună cu partenerii canadieni activităţi  la sol şi în aer care să întărească partneriatul şi să îmbunătăţească experienţa comună în executarea misiunilor aeriene. Forţele aeriene române au desfăşurat, desfăşoară şi vor defăşura misiuni de poliţie aeriană pentru apărarea spaţiului aerian al României. De asemenea, vom contiua să ne îmbunătăţim experienţa în ceea ce priveşte misiunile desfăşurate în comun cu partenerii străini”, a susţinut Anastasof. 

Avioanele care au sosit azi la Câmpia Turzii sunt ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei. În următoarea perioadă vor participa la exerciţii comune româno-canadiene.

Mai puteţi citi:

NATO îşi întăreşte capacităţile militare pe flancul de Est. Ce state beneficiază de avioanele de vânătoare ale aliaţilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite