Aveţi grijă ce faceţi în oraş: Poliţia clujeană e cu ochii pe voi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia clujeană a dat astăzi în folosinţă dispeceratul de monitorizare a traficului şi ordinii publice. Poliţiştii pot interveni mai eficient de astăzi, după darea în folosinţă a unui dispecerat de monitorizare care foloseşte 234 de camere de luat vederi.

Până acum, un dispecerat asemănător funcţiona doar la primărie, acolo unde, pe un petere întreg de monitoare se poate vedea ce se întâmplă pe străzile din oraş. În cazul în care sesizau producerea unui accident, a unei tâlhării sau doar că unii şoferi şi-au parcat maşinile în locuri nepermise, aceştia sesizau instituţiile abilitate (Poliţia comunitară sau Poliţie Municipiului), care, la rândul lor, interveneau.

Poliţişti în acţiune

Astăzi a fost inaugurat un nou dispecerat care funcţionează în cadrul Poliţiei Rutiere de pe strada Albac. Foloseşte aceleaşi 220 de camere ale primăriei. De data aceasta, poliţiştii sunt cei care monitorizează direct ceea ce se întâmplă în oraş. „Scurtăm, astfel, timpul de reacţie“, a precizat şeful Poliţiei clujene, Ioan Păcurar. În dispeceratul de pe Albac vor lucra câte doi poliţişti pe tură. Aceştia au fost instruiţi cum să folosească apartura avută în dotare.

Cu ajutorul unui joystick, ei acţionează camerele de luat vederi din oraş, în direcţia dorită şi pot apropia sau îndepărta imaginea.
Gradul de detaliu este foarte mare, până la numerele de înmatriculare ale autoturismelor. După ce agenţii sesizează pe monitoare infracţiunea sau contravenţia, trimit la faţa locului cel mai apropiat echipaj de poliţie. „Ştim care echipaj este mai apropiat pentru că toate maşinile noastre sunt dotate cu GPS şi le putem identifica pe o hartă a oraşului unde se află în momentul respecitiv“, a precizat Păcurar.

La inagurarea dispeceratului a participat şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), chestorul Liviu Popa. „În Londra există 11 milioane de camere de supraveghere. Poţi reface întreg filmul traseului unui om într-o zi cu ajutorul lor. La Bucureşti, deşi avem câteva camere de luat vederi, nu există aceeaşi bună colaborare cu primăria, ca la Cluj“, a declarat Popa.
Acesta a precizat că imaginile preluate şi stocate de acest dispecerat pot fi folosite în instanţă pentru că sunt luate cu camere omologate.

Secţii de poliţie nou-nouţe
De mâine, Serviciul Poliţiei Rutiere funcţionează, din nou, în sediul de pe strada Albac, proaspăt inaugurat, după ce a fost modernizat şi extins. De asemenea, în aceeaşi clădire funcţionează şi Secţia 3 şi Serviciul de Ordine Publică. Investiţia a costat peste 6 milioane de lei. Tot astăzi a fost în folosinţă Centrul de pregătire şi cazare, precum şi Secţia 4 de Poliţie de la Colina, care au costat 8,5 milioane de lei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite