Averea Bisericii: Arhiepiscopia Clujului a investit 3 milioane de euro în construcţia şi reparaţia unor lăcaşuri de cult

Averea Bisericii: Arhiepiscopia Clujului a investit 3 milioane de euro în construcţia şi reparaţia unor lăcaşuri de cult

Unul dintre proiectele importante ale acestuia an este clădirea Campusului Teologic Nicolae Ivan. FOTO: Adevarul

Arhiepiscopia Clujului nu a depus bilanţ la Finanţe din 2009. Singurele informaţii legate de averea bisericii se pot extrage din bilanţul dat publicităţii, printr-un comunicat de presă, în care se arată că în 2012, Arhiepiscopia Clujului a investit circa 12 milioane de lei (3 milioane de euro) pentru construcţia sau reparaţia a o sută de biserici şi edificii bisericeşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Pe siteul Ministerului de Finanţe există doar bilanţul depus de Arhiepiscopia Ortodoxă Română Cluj la finalul anului 2009, în care se arată că instituţia are active imobilizate (clădiri, autovehicule-nr) în valoare de 7,7 milioane de lei şi active circulante de 3,7 milioane de lei (bunuri şi produse care se consumă într-un an de zile-nr). Din bilanţ mai rezultă că instituţia are capitaluri proprii de 5 milioane de lei. Profitul aferent anului se ridică la 854.336 de lei. În ceea ce priveşte personalul, 28 de persoane  au fost angajate în activităţi cu scop nepatrimonial şi  84 pentru activităţi economice sau financiare. Întrebat în legătură cu această situaţie purtărotul de cuvânt al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Culului, Bogdan Ivanov a susţinut că nu ştie, iar singurele date legate de averea instituţiei au fost făcut publice în ianuarie 2013, când a fost dat publicităţii bilanţul pe anul trecut.

Lucări de 12 milioane de lei anul trecut

În 26 ianuarie 2013, la Centrul eparhial din Cluj-Napoca, sub presedintia IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei s-au desfăsurat lucrările anuale ale Adunării eparhiale, în care a fost analizată retrospectiv întreaga activitate a Arhiepiscopiei Clujului din anul 2012, sub aspect administrativ, economic, cultural si misionar-social. Astfel, În anul 2012, în Arhiepiscopia Clujului erau în constructie sau reparatii 100 de biserici si edificii bisericesti, în diferite stadii - de la fundatie până la pictură, si au fost sfintite si resfintite 23 de biserici. Suma totală a lucrărilor derulate anul trecut a fost de 12.657.531 de lei, repartizată după cum urmează: contributii de la credinciosi: 3.785.845 de lei, Guvern si Secretariatul de Stat pentru Culte: 4.550.321 de lei; Primării si consilii locale: 2.259.542 de lei; Prefecturi si Consilii judetene: 2.051.823 de lei; Programul national de restaurare: 10.000 de lei.

 Ajutoare de 448.000 de lei

Arhiepiscopia Clujului, prin sectorul Misionar-social, condus de Episcopul Vicar Vasile Somesanul are în derulare 25 de proiecte si programe sociale, de care au beneficiat anul trecut peste 10.000 de persoane. În 2012 au fost acordate ajutoare financiare în valoare totală de 448.570 lei: din „Fondul Filantropia”, suma 105.720 lei (în special persoanelor cu nevoi medicale); din proiectul „Cutia Milei pentru săraci” suma de 171.223 lei si suma de 171.627 lei, rezultată din colecte în alimente, bani si medicamente. Din această primăvară Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” va oferi îngrijire si sprijin bolnavilor oncologici. La acestea se adaugă si sumele din Fondul Central Misionar si Fondul de întrajutorare pastorală, în valoare de 343.370 de lei, din care au fost ajutati preotii lipsiti de posibilităti materiale.

Burse pentru copii

Pentru 50 de copii prescolari, Grădinita ortodoxă „Sfântul Stelian” asigură pregătirea intelectuala si spirituală, în cele mai bune conditii. Au fost deschise santierele la trei Centre pentru tineret la Sângoerz Băi, Câmpenesti si Săcuieu, iar în sprijinul tinerilor studiosi, dar fără posibilitati financiare Fundatia „Mitropolitul Bartolomeu” a oferit 34 de burse elevilor de liceu, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, în valoare totală de 77.700 de lei, la care se adaugă si bursele în valoare de 60.000 de lei, acordate de Arhiepiscopie.

Proiectele pentru anul 2013:

Printre proiectele din acest an ale Arhiepiscopiei se numără: inaugurarea clădirii Campusului Teologic ”Nicolae Ivan”, continuarea lucrărilor la mozaicul din Catedrală, deschiderea atelierului de lumânări, demararea lucrărilor la Centrul Misionar Social ”Sfântul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca si continuarea lucrărilor la Centrele de Tineret începute anul trecut.

            

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: