Autostrada „şchioapătă“ mai departe (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia deschiderii circulaţiei pe secţiunea Câmpia Turzii – Turda, premierul Emil Boc a susţinut că anul viitor prioritar este coridorul IV Pan European. În ceea ce priveşte Autostrada Transilvania, Boc a susţinut că proiectul va continua, însă nu s-au găsit însă soluţii de finanţare.

Zeci de oficiali clujeni, alături de reprezentanţii Bechtel şi Enka, constructorii Autostrăzii Transilvania, dar şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii (SUA), Mark Gitenstein, au participat, astăzi, la inaugurarea secţiunii Câmpia Turzii – Turda din cadrul tronsonului 2B, Gilău – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania (A3). La ora 11.00, la intrarea pe A3 din zona sensului giratoriu din localitatea Luna şi-a făcut apariţia şi premierul Emil Boc, alături de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. Cei doi au tăiat panglica de inaugurare a tronsonului, moment din care cei 10 kilometri de autostradă relizaţi în acest an au fost deschişi circulaţiei.

„Toamna se numără kilometri de autostradă”

După încheierea momentului festiv, Emil Boc a fost informat de un oficial Bechtel asupra proiectului Autostrăzii Transilvania, şi în special asupra a ceea ce au însemnat lucrările la cei 10 kilometri. „La noi, toamna se numără kilometri de autostradă. Am finalizat aceste lucrări, aşa cum ne-am angajat, adică la termen. În afară de aceşti 10 kilometri mai avem finalizaţi 20 la Bucureşti şi 14 la Sibiu. În doi ani am realizat 116 kilometri de autostradă, ceea ce înseamnă, în medie, 60 de kilometri pe an. Dacă se făceau atâţia în fiecare an de la Revoluţie, acum aveam cel puţin 1.200 de kilometri, iar România era împânzită de autostrăzi”, a spus premierul.

Boc a mai arătat că prioritate pentru anul viitor rămâne absorbţia celor 4,5 miliarde de euro din fonduri UE destinate Coridorului IV Pan-European Sibiu-Orăştie şi Lugoj-Deva.

 „E o crimă să ai aceşti bani şi să nu-i foloseşti. Pentru anul viitor în cazul Autostrăzii Transilvania căutăm soluţii de finanţare a proiectului. Cert e că mergem mai departe, în ce condiţii vom decide împreună cu cei de la Bechtel”, a declarat Emil Boc. La rândul ei, ministrul Anca Boagiu a menţionat că în două săptămâni vor fi făcute calculele privind restanţele către compania americană.

„Datoriile vor fi plătite în urma evaluărilor pe care le vom face. Astăzi deschidem traficul. La anul sumele pentru continuarea proiectului cu Bechtel se vor da în măsura bugetului disponibil”, a declarat ministrul Transporturilor.

image

Autostrada testată cu Duster-ul

Ulterior, oficialii au urcat într-o Dacia Duster special pregătită, parcurgând în aproximativ 30 de minute cei 52,5 kilometri ai A3. „Pentru câteva momente am crezut că mă aflu într-o altă ţară”, a spus prim-ministrul, la Gilău, locul unde practice se termină magistrala.

1,3 miliarde de euro pentru 52,5 kilometri

Lucrările de execuţie a secţiunii Câmpia Turzii – Turda din cadrul tronsonului 2B al A3 au început în luna februarie a acestui an. În prezent, din cei 415 kilometri cât măsoară Autostrada Transilvania, au fost finalizaţi 52,5. Până în prezent din bugetul statului s-au cheltuit 1,13 miliarde de euro pentru proiect. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are datorii restante în valoare de 90 de milioane de euro către Bechtel.

Prioritatea CNADNR

Liviu Costache, directorul general al CNADNR, declara la sfârşitul lunii trecute, în privinţa Autostrăzii Transilvania, că finalizarea lucrărilor la tronsonul dintre Câmpia Turzii şi Gilău a fost o prioritate.

„Prioritatea este finalizarea lucrărilor începute la acest obiectiv. În prezent se execută lucrări pe tronoanele 2B şi 3C (Suplacu de Barcău - Borş), într-un ritm redus cauzat de întârzierile la plată“, a arătat Costache.

Banii plătiţi până acum reprezintă jumătate din costul iniţial prevăzut pentru întregul proiectul. Ultima factură achitată către Bechtel datează din luna iulie şi a fost de 1,3 milioane de euro. În acest moment, statul român datorează companiei americane 90 de miliaone de euro.

30 de minute este timpul în care pot fi parcurşi cei 52,5 kilometri. Potrivit constructorilor, durata de parcurgere a distanţei a fost redusă la „2,5 ore“.

CITEŞTE ŞI "Autostrada Transilvania a înghiţit până acum 1,1 miliarde de euro"

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite