Autorităţile thailandeze, mai periculoase decât jungla pentru exploratorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa formată din şapte speologi români şi cinci francezi, care a explorat masivul Khammouane din Laosul Central, una dintre ultimele zone virgine ale planetei, a trecut prim momente de coşmar, la întoarcerea din expediţie. Ei nu au mai reuşit să intre în Thailanda printr-un punct de frontieră mai mic din cauza lipsei unei vize.

Ghizi care nu cunosc nicio limbă în afară de a lor, autorităţi care tratează românii diferit faţă de francezi şi un avion pe care, dacă îl pierdeau, rămâneau blocaţi o vreme, în Thailanda. Acestea sunt doar o parte dintre peripeţiile exploratorilor români plecaţi în Laos. Şapte speologi români şi cinci francezi au explorat, între 4 şi 22 februarie, masivul Khammouane din Laosul Central, una dintre ultimele zone virgine ale planetei.

Unul dintre cele mai grele momente ale expediţiei nu a fost traversarea junglei, ci o întâmplare petrecută pe drumul de întoarcere. La intrarea în Thailanda prin punctul de trecere a frontierei Nakon Phanom, colegii francezi au trecut frontiera fără probleme, însă românilor li s-a cerut o „viză la sosire“ (on arrival), care nu putea fi acordată la orice punct de trecere. „Am fost nevoiţi să mergem aproape 150 de kilometri mai la sud, să găsim un alt punct de frontieră pe care putem să-l trecem. Eram chiar la limită cu timpul, pentru că aveam 24 de ore să prindem avionul din Bangkok. Nu puteam schimba biletul de avion, nu puteam amâna zborul, pentru că în această perioadă toate locurile erau luate. Aşa că am reintrat în Laos, am trecut Mekongul înapoi şi am mers mai la sud, pe unde am reuşit să intrăm în Thailanda. Apoi am mers 11 ore în picioare cu un atuobuz până în Bangkok“, povesteşte peripeţia vizelor Tudor Marin, coordonatorul expediţiei. „Atenţie dragi turişti români ! Viza On Arrival la Thailanda este o capcană pentru noi. Atenţie pe unde intraţi, pe unde ieşiti, şi câte zile vreţi sa staşi, ca să nu aveţi aceleaşi probleme ca noi!“, avertizează exploratorii români pe site-ul expediţiei din Laos.

Românii ajunşi, într-un final, la Bangkok

S-au înţeles prin semne


„Printre problemele întâmplinate acolo a fost şi faptul că nu am avut ghizi care să ştie engleză sau franceză. Ne-am înţeles cu ei prin semne. Treceam pe lângă temple budiste, dar nu puteam să aflăm nimic de la ei despre ceea ce vedeam“, s-a plâns Călin Vodă, singurul clujean care a făcut parte din echipa de exploratori. Pentru speologul clujean, unul dintre momentele cele mai „grele“ a fost acela că în fiecare zi trebuiau să se întoarcă în tabără nu mai târziu de ora 18. „Din motive de securitate, nu puteam sta peste noapte în junglă. O singură dată ne-am întors la ora 1 noaptea, când am parcurs două peşteri legate una de cealaltă printr-un sifon. Am ieşit la suprafaţă pe partea cealaltă, în jungla virgină, apoi am pornit înapoi, de unde am venit. De acolo ne-a dus la tabără un camion aflat la dispoziţia noastră“, povesteşte exploratorul.

image

CITEŞTE ŞI

Un clujean explorează Laosul, în căutare de apă potabilă

SERIAL Aventura din Laos: Exploratorii români au ajuns cu bine. Ei au început cartarea peşterilor (FOTO)

SERIAL Exploratorii din Laos au luat probe de apă, să vadă dacă este potabilă (FOTO)

SERIAL Exploratorii români din Laos au dat peste vipere şi ape tulburi (FOTO)


Ce au realizat exploratorii în Laos

Echipa de speologi, scufundători, fotografi, topografi, geologi şi căţărători au reuşit să explozete, în premieră, peste 10km de galerii, din care mai mult de 5 km de galerii prin scufundare, să exploreze 25 de peşteri şi resurgenţe, să topografieze mai mult de 12km de galerii. De asemenea, au reuşit să exploreze peste 700 de metri de galerii în sistemul de peşteri înnecate. Unul dintre momentele favorite ale expediţiei este, în opinia lui Tudor Marin parcurgerea în scufundare a 500 de metri în patru sifoane succesive. Exploratorii francezi şi români au făcut, în premieră pentru Laos scufundarea în peşteră cu un sistem de recirculare a aerului. Nu în ultimul rând, ei au colectat probe de apă din principalele peşteri, izvoare şi sifoane explorate pentru analize fizico-chimice. Specialiştii vor spune dacă acea apă este sau nu potabilă, iar informaţia va fi transmisă autorităţilor locale. „Probele sunt acum în SUA, la colegul Gheorghe Ponta, de meserie hidrogeolog, care a adus cu el în Laos echipamentul pentru luarea acestor probe“, a precizat speologul Călin Vodă.

image

Întrega echipă de exploratori români şi francezi, în Laos

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite