Autobuze electrice fără şofer, într-un oraş din România. Cât costă vehiculele şi când ar urma să fie livrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viena este unul dintre oraşele în care sunt utilizate mini autobuze electrice fără şofer. FOTO Captură video
Viena este unul dintre oraşele în care sunt utilizate mini autobuze electrice fără şofer. FOTO Captură video

Clujul va achiziţiona cel puţin 10 autobuze electrice fără şofer, pentru transportul public din oraş. Noile vehicule vor circula doar în zona centrală, pe trasee pe care autobuzele obişnuite nu s-ar putea descurca.

După ce a fost primul oraş din România care a introdus autobuzele electrice în transportul public, Clujul va mai bifa o premieră. În acest an ar putea fi achiziţionate primele autobuze electrice fără şofer care vor circula exclusiv în zonele centrale ale oraşului. Astfel de autobuze mai există la Paris, Lyon, Helsinki sau Viena.

„Licitaţia va fi finalizată probabil în această primăvară. E un semnal clar că oraşul menţine direcţia verde, nepoluantă, dar şi cu o componentă de inteligenţă artificială, care la Cluj are ingredientele succesului datorită clasei de talente de inovare pe care le avem. Este un climat propice pentru ceea ce înseamnă inovare, IT, inteligenţă artificială. De aici vor veni slujbele bine plătite ale viitorului. Acest autobuz va fi un prim semnal că acest oraş este racordat la timpul prezent şi viitor”; a spus Boc, vineri, la Ziua Live.

El a vorbit şi despre avantajele pe care le are Clujul, în viziunea sa, în comparaţie cu alte oraşe.

„Ştiţi ce are Clujul ca avantaj uriaş faţă de alte oraşe din România şi se compară cu alte oraşe mondiale? Universităţile crează ecosistemul de inovare. Oamenii din profesorii diferite, un arhitect, cu un IT, cu un medic, un muncitor de la asistenţă socială, elite din diverse domenii se întâlnesc şi lucrează împreună. Acesta este marele avantaj al Clujului”, a punctat edilul.

Între timp, municipalitatea a semnat un contract cu Universitatea Tehnică din Cluj, care va furniza servicii de consultanţă în acest sens. Caietul de sarcini ar urma să fie finalizat în cursul lunii viitoare, iar licitaţia să aibă loc în această primăvară. Astfel, primul sau primele autobuze ar putea ajunge până la finele anului. Un astfel de autobuz costă între 250.000 şi 300.000 de euro.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Cum arată primele autobuze electrice din România. Costă 620.000 de euro bucata şi au fost cumpărate cu fonduri elveţiene

FOTO Cum funcţionează primele autobuze electrice din România: „Ceea ce au adus polonezii este ceva cu totul şi cu totul diferit”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite