Austriecii se implică în educaţia românească. Noua generaţie de sudori, pregătită la Cluj, din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sudor FOTO Adevărul
Sudor FOTO Adevărul

Un liceu din Cluj va avea din toamnă o clasă de sudori pregătiţi de specialişti din mai multe companii austriece cu investiţii importante în oraş. Ideea acestei clase este rodul unui proiect educaţional dintre companii austriece din Cluj şi Ambasada Austriei. Proiectul va debuta din septembrie şi se numeşte STAR-T, Şcoala Tehnică Austriacă din România - Transilvania.

Ca urmare a cererii de sudori din ce în ce mai mare a unor companii, la Cluj se va înfiinţa, din septembrie, anul acesta, o clasă de învăţământ profesional pentru pregătirea această meserie. Clasa va funcţiona la Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu” şi este rodul unui parteneriat al mai multor firme austriece cu investiţii considerabile în Cluj-Napoca.

Proiectul educaţional se numeşte STAR-T, Şcoala Tehnică Austriacă din România - Transilvania. A fost iniţiat de Ambasada Austriei Secţia Comercială şi susţinut de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, ASR (Asociaţia Sudorilor din Romania), CNDIPT, Ministerul Educaţiei şi companille Sudometal, CM Metal şi Transisud.

„Suntem onoraţi că suntem parte a proiectului STAR–T în echipă cu agenţi economici importanţi, care doresc să colaboreze cu şcoala noastră în misiunea nobilă, de formare a forţei de muncă. Modul în care se desfăşoară învăţământul dual în cadrul şcolii noastre începând cu anul şcolar 2014-2015, ne îndreptăţeşte să credem că suntem pe drumul cel bun, că oferim elevilor un învăţământ adaptat cerinţelor agenţilor economici, un învăţământ flexibil, ce le asigură integrarea pe piaţa muncii“, a afirmat Olimpia Mera, directoarea liceului implicat în proiect, potrivit unui comunicat.

Reprezentanţii Ambasadei Austriece la Bucureşti spun că acest proiect este privit ca o investiţie în societatea românească.

„Ceea ce face ca proiectul STAR–T să fie o alegere de viitor pentru elevi este faptul că are la bază sistemul dual, o particularitate a învăţământului din ţări precum Austria şi Germania, colaborare strânsă între şcoală şi companii, care pune un accent sporit pe pregătirea practică. Scopul este reindustrializarea României. Pentru a întări industria este nevoie de forţă de muncă calificată. Această forţă de muncă are nevoie de educaţie teoretică şi practică solidă. Cu proiectul STAR–T vrem să dăm startul la cooperarea între investitorii austrieci şi şcoala profesională din Cluj-Napoca. Acest proiect oferă job-uri, locuri de muncă bune şi oportunităţi grozave pentru carieră“, a declarat Rudolf Lukavsky, consilier comercial în cadrul Ambasadei Austriei la Bucureşti.

Ce presupune programul

Primul pas al programului STAR-T este crearea unei clase de sudori din toamnă. Albsolvenţii de clasa a VIII-a vor învăţa 3 ani de la profesionişti din companiile implicate în proiect. Proiectul pune mult accentul pe învăţarea practică a meseriei: anul I (80% teorie, 20% practică), anul II (40% teorie, 60% practică), anul III (28% teorie, 72% practică). După ce vor termina cursurile, absolvenţii proiectului STAR–T vor avea prioritate la angajare în companiile partenere.   

Aceştia vor beneficia şi burse lunare de până la 400 de lei, în funcţie de rezultatele obţinute, iar transportul pe mijloacele în comun le va fi decontat integral în timpul studiilor. Certificatul pe care ei îl vor primi va fi recunoscut în Europa.

Când se fac înscrieri

Înscrierea în program se va desfăşura în trei etape, astfel: etapa I – în perioada 13-17 iunie şi 21-24 iunie 2016, etapa a II-a – în perioada 16-17 august şi 22-23 august 2016 şi etapa III – în perioada 1-2 septembrie 2016. 

Mai puteţi citi:

Uzina Dacia şcolarizează sudori în cadrul unui parteneriat cu Liceul Tehnologic Construcţii Maşini Mioveni. Absolvenţii vor avea prioritate la angajare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite