Au descoperit o adevărată comoară la câţiva kilometri de Cluj. Cui au aparţinut piesele şi din ce perioadă sunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de detectorişti a găsit, săptămâna trecută,  într-o pădure din judeţul Cluj, mai multe piese din aur şi argint. Piesele au fost predate apoi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj.

Reprezentanţii Direcţiei spun că piesele datează din secolele 4-5 şi că sunt de origini gepide.

„Piesele sunt foarte interesante, sunt frumoase, dar pentru noi nu este atât de deosebit. Astfel de obiecte au mai fost descoperite pe teritoriul ţării noastre, inclusiv în judeţul Cluj, lângă Apahida şi Turda, iar mai recent lângă un complex comercial. Noi suntem interesaţi de alte aspecte, cercetătorii autorizaţi vor trebui să facă noi cercetări, cu aprobarea Ministerului Culturii. La o primă vedere, este vorba de piese din perioada post-romană, cel mai probabil datând de undeva din secolele 4-5. Piesele le-au aparţinut gepizilor (n.r.- popor migrator de origine germanică)”, a explicat Virginia Rădeanu, arheolog şi consilier principal al Direcţiei. 

Aceasta a confirmat că piesele au fost deja înregistrate şi figurează în Repertoriul Arheologic Naţional, iar locul în care au fost descoperite figurează de acum ca sit arheologic. „Oricine ar merge acum acolo s-ar supune rigorilor legii, pentru că punctul figurează deja ca sit arheologic”, a adăugat aceasta.

Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu, a confirmat această descoperire. Marcu susţine că specialiştii muzeului vor efectua cercetări la faţa locului, fără a preciza o dată anume. Autorizaţia pentru începerea lucrărilor arheologice trebuie dată de Ministerul Culturii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite