Asociaţii din Timişoara cer Guvernului înfiinţarea unui Memorial al Revoluţiei la crematoriul Cenuşa. Susţinătorul incinerării în România dezaprobă ideea

Asociaţii din Timişoara cer Guvernului înfiinţarea unui Memorial al Revoluţiei la crematoriul Cenuşa. Susţinătorul incinerării în România dezaprobă ideea

Crematoriul Cenuşa  FOTO Adevărul

Trei asociaţii de revoluţionari din Timişoara au trimis Guvernului şi premierului o adresă în care solicită ca imobilul ce găzduieşte crematoriul Cenuşa din Bucureşti să le fie dat spre administrare. În schimb, preşedintele Asociaţiei Cremaţioniste Amurg, singura de acest gen din România, îşi exprimă dezacordul faţă de cerinţa revoluţionarilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Trei asociaţii de revoluţionari din Timişoara au trimis, zilele trecute, o adresă Guvernului în care solicită ca imobilul ce găzduieşte crematoriul Cenuşa să le fie dat spre administrare ca să înfiinţeze acolo un Memorial al Revoluţiei din 1989. În schimb, liderul Asociaţiei Cremaţioniste Amurg, universitarul Marius Rotar din Alba Iulia, nu este de acord cu solicitarea lor şi spune că edificiul a fost conceput ca şi crematoriu şi ar fi necesar să devină muzeu centrat pe aceeaşi idee.

Florian Mihalcea, preşedintele Asociaţiei de Revoluţionari Societatea Timişoara, a declarat, pentru „Adevărul“, că adresa a fost trimisă în urmă cu cu 2-3 zile şi că respectivul loc ar fi bine să ajungă muzeu având în vedere simbolistica respectivului imobil - acolo au fost incineraţi mai mulţi revoluţionari şi tot acolo, an de an, familiile acestora le aduc un omagiu. 

De partea cealaltă, liderul Amurg susţine că ar fi „deplasată solicitarea a trei asociaţii de revoluţionari adresată Guvernului României prin care se cere, înspre administrare, imobilul Crematoriului Cenuşa pentru înfiinţarea unui Memorial al Revolutiei din 1989“. Acesta mai afirmă că imobilul crematoriului „acoperă mult mai multe episoade interesante din istoria ţării noastre decât acela, absolut regretabil, al incinerării unor revoluţionari de la Timişoara la 1989“.

Mai puteţi citi:

REPORTAJ Crematoriul „Cenuşa“, locul unde s-a stins flacăra comuniştilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările