Asociaţia Transplantaţilor: „Atacurile la adresa Institutului de Transplant din Cluj nu pot avea alte consecinţe decât condamnarea noastră la moarte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Arşinel a suferit, la finalul lunii august, un transplant de rinichi la Cluj. FOTO: R.F.
Alexandru Arşinel a suferit, la finalul lunii august, un transplant de rinichi la Cluj. FOTO: R.F.

Plângerea penală privind transplantul de rinichi al lui Alexandru Arşinel ar putea duce la punerea în pericol a activităţii Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, spun reprezentanţii  Asociaţiei Bolnavilor Transplantaţi şi Dializaţi din România. În replică, Emanuel Ungureanu spune că el vrea doar clarificarea criteriilor după care actorul a fost ales pentru transplant.

Asociaţia Bolnavilor Transplantaţi şi Dializaţi din România, o asociaţie cu sediul la Cluj-Napoca, critică dur intenţia Preşedintelui Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, de a face plângere penală în legătură cu lămurirea unor suspiciuni privind tranplantul suferit de actorul Alexandru Arşinel la Cluj.   

“Atacurile la adresa celui mai mare centru de transplant renal din ţară nu poate avea alte consecinţe decât condamnarea noastră la moarte dacă acolo se va opri activitatea de transplant. În Cluj se realizează anual peste 120 de transplnaturi renale. Anul acesta recordul va fi depăşit. Şi-a pus cineva întrebarea, şi mai ales domnul Emanuel Ungureanu, care sunt ceilalţi 130 de pacienţi transplantaţi anul acesta în Cluj în afară de domnul Arşinel? Este oare posibil ca aceştia să fie nişte oameni simpli, oameni care nu sunt persoane publice, oameni pe lângă care treci pe stradă şi nu ştii că este transplantat? Este chiar foarte probabil”. 

În replică, Emanuel Ungureanu a susţinut că nu are nimic cu activitatea Insitutului de Tranplant, ci vrea doar clarificarea criteriilor după care se fac tranplanturile. „Eu doar am pus o întrebare. Demersul meu nu este împotriva cuiva, ci pentru a clarifica ceva”. 

Selecţia pacienţilor 

În comunicat se mai arată: „Conform Constituţiei României, dar şi Legii 95/2006, toţi cetăţenii români au dreptul la viaţă şi la un tratament corect, adecvat patologiei sale” şi se explică modul în care un pacient ajunge să facă tranplsant: “Pacienţii cu indicaţie de transplant ajung la un transplant este să fie înscrişi pe o listă de transplant. Odată înscrişi pe această listă, ei vor intra în procesul de evaluare şi, în final, de transplantare. 

Selecţia pacienţilor pentru transplant se face:

- pe baza unor criterii foarte bine stabilite chiar la nivel european

- pe baza strict a compatibilităţii donator-primitor

- decizia finală a pacienţilor care vor intra în sala de operaţie pentru transplant este a medicilor, lucru valabil peste tot în lume; ordinea de înscriere pe lista de aşteptare nu este esenţială pentru că poţi fi înscris de ani de zile, dar dacă nu eşti compatibil cu donatorul, transplantul nu se poate realiza pentru că organismul ar respinge organul."

Citeşte şi 

VIDEO Alexandru Arşinel a făcut transplant la Cluj-Napoca: „Acum am trei rinichi, mă simt binişor”

Stela Popescu sare în apărarea lui Arşinel în scandalul iscat după operaţia de rinichi: „Şi ce voia domnul Ungureanu? Să moară Arşinel ca să trăiască altul?“

VIDEO Alexandru Arşinel, externat după transplantul de rinichi. El va putea urca pe scenă peste o lună

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite