Asociaţia Profesioniştilor din Presă lansează Cluj Press Talks

Asociaţia Profesioniştilor din Presă lansează Cluj Press Talks

Cu ocazia Zilei Libertăţii Presei, Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) anunţă demararea proiectului Cluj Press Talks, o serie de workshopuri al căror scop este să genereze o platformă de idei şi schimburi de experienţă care să permită crearea unei prese independente, profesioniste şi rentabile.

„O presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice”, se arată în rezoluţia privind „Promovarea libertăţii presei în lume”, adoptată la Conferinţa Generală UNESCO în 1991, care stă la baza declarării datei de 3 Mai drept Zi Mondială a Libertăţii Presei.
 
Conducerea Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) consideră că „o presă liberă, pluralistă şi independentă” poate să existe numai dacă jurnaliştii ţin pasul cu schimbările care se produc în societate şi reuşesc să se adapteze la cerinţele „erei digitale” fără a abdica de la principiile etice şi deontologice care stau la baza „celei de-a patra puteri în stat”.
 
Disoluţia modelului tradiţional de business de media, internetul şi platformele mobile au bulversat fluxurile de capital din industrie şi au schimbat atât modul în care publicul consumă mass-media, cât şi modul în care jurnaliştii fac presă. Peste tot în lume, mass-media caută încă soluţii de sustenabilitate economică în noul context tehnologic, iar succesele sunt puţine, punctuale şi aparent nereproductibile.
În cadrul acestui proiect, jurnaliştii clujeni alături de specialişti din toată ţara, persoane interesate şi implicate în mass-media, vor explora diferite modalităţi de a crea conţinut editorial, vor aborda profesionist noile tehnologii şi medii de comunicare şi îşi vor însuşi informaţii care le vor permite dezvoltarea personală şi profesională.  
 

George Buhnici, la prima ediţie a Cluj Press Talks 

 
Jurnalistul George Buhnici (Pro TV), antreprenorul clujean Sergiu Biriş (trilulilu.ro) şi expertul în branding Magor Kádár (FSPAC) sunt invitaţii primei ediţii a Cluj Press Talks. Brandingul personal va fi tema evenimentului şi nu pentru că vrem să devenim politicieni, ci vrem să fim jurnalişti care se pot adapta la nisipurile mişcătoare din presa de astăzi şi, în acelaşi timp, pot să-şi păstreze profesia fără compromisuri.
Evenimentul va avea loc duminică, 19 mai, de la ora 17.00, la sediul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (sala T1, strada Minerilor 85). 
 
Intrarea este liberă, dar se face pe bază de înscriere la adresa presa.clujeana@gmail.com. 
Cei trei speakeri vor ţine prezentări urmate de o sesiuni de întrebări şi discuţii. La final, toţi invitaţii sunt invitaţi la o scurtă recepţie.   
 
George Buhnici ne va vorbi cum poate un jurnalist să devină un „brand” care poate funcţiona şi în afara ecosistemului care l-a făcut celebru. O astfel de realizare îi dă ziaristului acea independenţă care-i va permite să refuze compromisurile. 
 
Cum este văzută tematica brandingului personal în presă din perspectivă academică ne va spune Magor Kádár, cadru didactic asociat la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC), care predă branding personal, comunicare mass-media, PR, marketing politic etc. 
Sergiu Biriş ne va explica de ce şi cât de important este brandingul personal în lumea reţelelor sociale şi a new media, apelând la experienţa sa de antreprenor într-una dintre cele mai dinamice zone ale economiei. 
Evenimentul este organizat de Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) cu sprijinul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.  
La eveniment sunt invitaţi jurnaliştii clujeni şi studenţii la Jurnalism. 
 

Despre APPC

 
Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) activează de 14 ani pentru creşterea gradului de profesionalizare al jurnaliştilor şi îmbunătăţirea calităţii presei clujene.
 
De peste un deceniu edităm Anuarul APPC care reuneşte cele mai bune articole scrise în presa clujeană, iar din 2015 organizăm „Gala Premiilor APPC” un fel de competiţie „Superscrieri” locală, dar cu ţinută naţională. Textele aflate în concurs au fost jurizate de unii din cei mai valoroşi jurnalişti din România: Liviu Avram – redactor şef-adjunct „Adevărul”, Paul Radu – redactor-şef „Rise Project”, Ovidiu Nahoi – redactor-şef RFI, Dan Turturică – ex-redactor şef al www.Digi 24.ro etc.
 
Tot în acest scop am organizat traininguri cu jurnalişti de la publicaţii precum Reuters, BBC, Nordbayerischer Kurier, Radio Europa Liberă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: