Artificii, antren şi „best of” Capitala Europeană a Tineretului în centrul Clujului, de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un foc de artificii impresionant a constituit şi în acest an punctul culminant al Revelionului în aer liber organizat la Cluj-Napoca, care a strâns peste 1.000 de oameni, în special tineri, dar şi copii şi persoane mai în vârstă, în Piaţa Unirii din centrul oraşului.

Oamenii au ascultat muzică, au cântat alături de solişti sau de... primar, s-au lăsat fermecaţi de focul de artificii, iar la final au dansat din răsputeri alături de o trupă de „entertaineri” şi chiar şi după ce aceştia au părăsit scena. 

Pe ecranele de mari dimensiuni din Piaţă au rulat chiar înainte de miezul nopţii imagini cu principalele evenimente din oraş în 2015, când Clujul a fost Capitala Europeană a Tineretului.

Viţa de Vie: "e cea mai frumoasă piaţă"

„Basul şi cu toba mare” rămâne probabil piesa de rezistenţă a băieţilor de la Viţa de Vie, care odată cu noul an, 2016, împlinesc 20 de ani de existenţă ca trupă. Zgomotos şi contorsionat, „şlagărul” cu tentă rock al formaţiei a răsunat înainte de miezul nopţii şi la Cluj, unde Adi Despot şi colegii săi au fost capul de afiş al concertelor programate de Revelion în Piaţă. „Apreciem foarte mult cum arată Piaţa de aici. Cred că e piaţa amenajată cel mai frumos, dintre cele în care am cântat recent”, a dialogat cu publicul Adi Despot, artistul care şi-a făcut un loc special în inima românilor în contextul tragediei de la clubul bucureştean Colectiv, unde s-a aflat şi el în seara respectivă. Solistul nu a vorbit nimic despre acest lucru la Cluj, ci doar i-a invitat pe clujeni să se alăture băieţilor la concertul din capitală în care trupa va aniversa 20 de ani. „Nu e un merit, e doar o vârstă”, a glumit interpretul, poate pentru a mai anima aplauzele destul de palide parcă. „Ştiu că este vin fiert, cu 4 lei, văd că sunteţi mulţi acolo, dar am nevoie de palmele voastre”, le-a transmis solistul spectatorilor.

image

Patriot "la pătrat"

Cu puţine minute înainte de ora 0, au urcat pe scenă primarul Emil Boc şi mai mulţi tineri, reprezentanţi ai deja celebrei federaţii „Share”, care a gestionat, nu fără anumite controverse, programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015. 

image

Patriot „de două ori”, cu drapelul tricolor peste costum, în linie oblică, după cutuma primarilor, dar şi cu un steag tricolor de mari dimensiuni în mână, Boc a ţinut să le reamintească clujenilor că oraşul mai este „timp de câteva minute capitală a tineretului” şi să le mulţumească pentru sprijinul acordat programului. „Suntem între cele patru oraşe din România finaliste pentru Capitala Europeană a Culturii în 2021 şi sper să fim cei aleşi”, a continuat.

 Pe cele două mari ecrane din Piaţă au rulat imagini cu momente-cheie de pe parcursul anului 2015 la Cluj, cu accent pe festivalul Untold şi pe mesajele "personalizate" transmise atunci publicului de Armin va Buuren şi David Guetta. Ritmurile Avicii i-au smuls câteva gesturi de „hipster” şi edilului-şef. El a trecut în revistă şi câteva cifre, mai mult sau mai puţin interpretabile, cu privire la realizările Capitalei Europene a Tineretului: 20% mai mulţi turişti în oraş, peste 20 de milioane de euro în economia locală, 3.500 de activităţi.

A dres busuiocul

 „Cele rele să se spele, blocajele în trafic, şantierele de la străzi”, şi-a făcut mea culpa Emil Boc, sperând că în curând neplăcerile de care s-au plâns pe parcursul anului trecut atâţia clujeni „se vor termina, iar oraşul va arăta bine”. Ultimele zece secunde ale noului an au fost numărate împreună, iar după un „La  mulţi ani” iniţiat de primar şi ciocnirea unui pahar de şampanie, toate privirile au fost aţintite înspre focul de artificii. Timp de 15 minute, mici şi mari au rămas aproape nemişcaţi, în ciuda celor câteva grade minus de afară, urmărind desfăşurarea plină de culoare şi dinamism a artificiilor, lansate în zona de deasupra bisericii Sfântul Mihail. Pe acoperişul lăcaşului de cult a fost proiectat înscrisul La Mulţi Ani. O privire coborâtă de pe bolta cerului putea observa o puzderie de smartphone-uri înălţate în văzduh, pentru captarea momentului, piaţa transformându-se parcă într-un imens platou de televiziune, cu infinite micro-camere de jur împrejur.

image

Primarul însuşi nu s-a abţinut să imortalizeze un fragment din recitalul multi-color de deasupra mulţimii. După 15-20 de minute show-ul luminos a luat sfârşit iar o mare parte a celor adunaţi în piaţă au făcut cale întoarsă, în special prichindeii fiind conduşi de părinţii lor acasă.

Au continuat distracţia

Aproape jumătate din cei prezenţi în Piaţă nu s-au dat bătuţi şi au rămas şi la show-ul oferit de Aldo&Tzika Sax Orchestra, o trupă de coveruri, cu mai mulţi instrumentişti şi un solist versatil, dispus să abordeze melodii din repertoriul internaţional dar şi din cel autohton. Şi publicul din piaţă a fost unul destul de variat, incluzând mici grupuri de turişti sau studenţi străini. „Este puţin frig, dar ne place”, spune un tânăr dintr-un grup de studenţi din Asia. Deşi Primăria a cheltuit anul acesta mai puţin decât anul trecut pe Revelionul din Unirii, focurile de artificii au rămas "la înălţime", la propriu şi la figurat. Imediat după spectacolul de artificii, atmosfera s-a închins pe ritmurile cover-urilor. Se formează trenuleţe, hore, iar într-un cerc începe şi un „duel” amical de dans. Un tânăr cu păr cârlionţat se arată în mare formă şi nu pare să aibă rival.

Un grupuleţ de băieţi şi fete dansează într-o veselie pe soclul statuii lui Matei Corvin, iar sticla care acoperă ruinele antice adăpostite în piaţă e de minute bune ring de ţopăială. La ora 1 se termină şi ultimul concert dar lumea încă dansează. Prin piaţă se perindă şi personaje prinse mai mult de propriile griji sau greutăţi: o bătrânică subţirică traversează zona din faţa scenei, faţa-i "suptă" părând să ceară un sprijin. Asta cu puţin înainte ca rotirea horei să o doboare de-a dreptul. Ridicată, femeia mulţumeşte din priviri şi merge, mai mult târâş, în continuare. Câţiva metri mai încolo un bărbat rezemat de un parapet priveşte oarecum pierdut şi îşi înghite cuvintele, simţind că ar găsi cu greu receptivitate. În „scenă” apar şi gunoierii, uşor abătuţi; pentru ei noaptea abia acum începe: „avem de lucru până dimineaţă, suntem cinci”, se confesează un lucrător, în timp ce desfoliază sacii menajeri. Numărul celor din piaţă s-a împuţinat simţitor, dar gunoaiele rămase în urmă se văd cu ochiul liber, la tot pasul. „Se închide tot”, răspunde un tânăr care iese de la scenă. Final de petrecere în Piaţa Unirii, dar în multe cluburi şi restaurante „petrecerea continuă”...

Înghesuială la vin cald, mai puţin la alte căsuţe

image

Pe parcursul Revelionului în aer liber, atât patinoarul cât şi căsuţele deschise cu ocazia Târgului de Crăciun au rămas deschise, iar cei dornici au putut achiziţiona atât migdale, nuci, cozonaci, cât şi suveniruri, sau haine de sezon, confecţionate de mână. Cele mai „fierbinţi” puncte au fost cele cu vin fiert, la 4 lei paharul, dar chiar şi aici au mai rămas cantităţi nevândute. Castanele coapte au avut şi ele trecere, în schimb la produse nealimentare fluxul de clienţi a fost destul de redus, deşi comercianţii au aşteptat răbdători în căsuţele lor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite