Arpad Paszkany, prins în ofsaid cu o afacere de 34 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arpad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj, a fost „creierul“ unei afaceri controversate de 34 de milioane de euro, care are la mijloc mallul Polus Center, cel mai mare din Ardeal. Mai exact, milionarul ar putea suporta daune după ce a vândut, alături de partenerii săi, un teren pe care deveniseră proprietari în urma unei tranzacţii declarate nelegală de instanţă.

Compania austriacă Immofinanz Group, unul dintre cei mai mari cinci investitori imobiliari din Europa, care are în proprietate complexul comercial Polus Center, primul mall din judeţul Cluj, s-a trezit în situaţia de a rămâne fără terenul de sub mall. Asta după ce, în 14 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat contractul de vânzare-cumpărare a terenului de 34 de hectare, pe care este ridicat complexul (mallul ocupă efectiv 27 de hectare, restul fiind terenul din apropiere). "Creierul" tranzacţiei din 2006, atunci când austriecii au cumpărat întreaga afacere Polus Transilvania, pentru 210 milioane de euro, a fost omul de afaceri clujean Arpad Paszkany. Acesta, împreună cu asociaţii lui, deţineau mallul situat la ieşirea din Cluj-Napoca spre Oradea, precum şi terenul de 34 de hectare, evaluat acum la 34 de milioane de euro.

Luna trecută, magistraţii de la ÎCCJ au decis ca pământul de sub complex să se întoarcă la vechiul proprietar, Agroindustriala S.A., fostă firmă de stat, preluată, între timp de milionarul clujean Ovidiu Turcu. Mai exact, în 1999, Paszkany a cumpărat de la Agroindustriala terenul de 34 de hectare, la un preţ subevaluat. Ulterior, compania a fost preluată, la mijlocul anilor 2000, de Turcu. Acum, judecătorii au stabilit că actele de vânzare a terenului încheiate între fosta companie aflată în proprietatea statului şi milionarul Arpad Paszkany sunt nule. Unul dintre cele mai importante motive care au stat la baza hotărârii instanţei a fost faptul că Agroindustriala a vândut suprafaţa de teren fără a avea avizul legal din partea Fondului Proprietăţii de Stat.  

image

Polus Center este cel mai mare centru comercial din Ardeal

Austriecii se gândesc la despăgubiri

Contactaţi de „Adevărul“, austriecii de la Immofinanz, proprietarii mallului, susţin că nu au nicio resposabilitate în legătură cu contractul anulat de instanţa supremă, întrucât acesta a fost încheiat în 1999, iar compania a intrat în proprietatea mallului abia în 2006. În plus, ei spun că se vor întoarce, la rândul lor, împotriva celor care le-au vândut terenul şi mallul, adică milionarul Paszkany şi asociaţii, pentru a recupera eventualele pagube, ca urmare a cumpărării Polus Transilvania. „Cauzele anulării titlului au intervenit înainte de achiziţia Polus Transilvania de către Immofinanz Group de la Grupul Polus Investments (n.r. – firma care a deţinut Polus Transilvania) şi, în consecinţă, vânzătorul, Grupul Polus Investments, este responsabil să despăgubească şi să protejeze Immofinanz Group împotriva tuturor prejudiciilor“, se arată în răspunsul trimis către cotidianul „Adevărul“ de către Biroul de presă al companiei din Austria.

Firmă  pierdută în Cipru, sponsor al PDL

În fapt, cei împotriva cărora austriecii vor să se întoarcă sunt acţionarii Polus Investments, firma care le-a vândut afacerea din Cluj: Burnet Holding (cu sediul la Washington) - 10% din acţiuni, Desboria Holdings Limited (cu sediul în Cipru) - 13 %,  şi Iris Ventures Limited (cu sediul în Marea Britanie, Bristol) -  77% din acţiuni. Iris Ventures şi Burnet Holding fac parte din grupul maghiar TriGranit Development Corporation, cu sediul la Budapesta, una dintre cele mai importante companii imobiliare din Europa Centrală şi de Est. Lajos Csiszer, reprezentantul TriGranit, a precizat pentru „Adevărul“ că declaraţii legate de acest subiect se vor face doar într-un comunicat de presă, în măsura în care compania va crede că este necesar. 

Datele financiare şi de acţionariat se pierd, însă, în paradisul fiscal Cipru în cazul firmei Desboria Holdings Limited, companie apropiată de Arpad Paszkany. Mai precis, această firmă are 99% din acţiunile unei societăţi cu nume similar, Desboria SRL, iar restul de 1% îi revin lui Szekernyes Karoly, cumnatul lui Paszkany. Despre Desboria SRL, firmă cu sediul în Cluj, se mai ştie că, în campania electorală din 2008, a sponsorizat PDL cu 225.000 de lei. Cu toate acestea, Paszkany susţine că nu mai are nicio legătură cu Polus Investments, el recunoscând că a deţinut 13% din „afacerea Polus“.

„Eu nu am nicio relaţie directă şi juridică cu Immofinanz. Participaţia mea de 13% din firma care a ridicat mallul am vândut-o asociaţilor mei"

Arpad Paszkany

paszkany


Paszkany: eu nu am nicio relaţie cu Immofinanz

„Eu nu am nicio relaţie direct şi juridică cu Immofinanz. Participaţia mea de 13% din firma care a ridicat mallul am vândut-o asociaţilor mei. Ei au vândut mai departe către austrieci, deci eu nu am niciun raport cu ei“, precizează Paszkany. El a fost totuşi „creierul“ întregii afaceri şi cel care s-a ocupat de  ridicarea complexului comercial din Cluj. Chiar dacă nu  a avut o legătură directă de afaceri cu Immofinanz în acest business, Arpad Paszkany poate fi tras, la rândul său, la răspundere de firma la care şi-a vândut acţiunile, respectiv Polus Investments, unde îi avea asociaţi pe partenerii lui unguri.

“Totuşi, le va fi foarte greu austriecilor să obţină despăgubiri de la compania de la care au cumpărat mallul, deoarece e extrem de dificil să demonstreze că nu ştiau despre problemele care existau cu terenul.

Avocatul clujean Ciprian Păun

image


Avocatul clujean Ciprian Păun

Părerea avocatului: cum poate recupera Immofinanz banii de la Paszkany


Avocatul clujean Ciprian Păun, specialist în drept comercial, susţine că este posibil ca Immofinaz să obţină despăgubire de la compania de la care a cumpărat Polus Center. “Totuşi, le va fi foarte greu austriecilor să obţină despăgubiri de la compania de la care au cumpărat mallul, deoarece e extrem de dificil să demonstreze că nu ştiau despre problemele care existau cu terenul. Fiind o societate aşa de mare, cu siguranţă că a angajat o casă de avocatură sau un consultant care trebuie să analizeze, înainte de tranzacţie, toate litigiile potenţiale. Pe de altă parte, în cartea funciară a terenului sunt trecute acţiunile de revendicare şi se prezumă că cel care cumpără ştia despre ele. De asemenea, scandalul a apărut şi în presă în anul 2006 când s-a făcut tranzacţia. Dacă, se demonstrează că Immofinanz ştia despre problemele cu terenul se poate invoca faptul că şi-a asumat riscul afacerii şi trebuie să-l suporte”, a explicat Păun. Acesta a arătat că oricum va fi un litigiu, întrucât compania austriacă e listată la bursa din Viena şi acţionarii trebuie să ştie că firma face tot ceea ce-i stă în putinţă să-şi apere drepturile. În legătură cu implicarea lui Paszkany, Păun spune: “Firma la care a vândut el se poate întoarce împotriva lui, însă va fi la fel de greu de obţinut despăgubiri”. 

„Nu am niciun plan în legătură cu ce o să solicit, aceasta e treaba avocaţilor. Instanţa a decis că terenul este al nostru şi lucrurile ar trebui să meargă repede“

Ovidiu Turcu, acţionar majoritar Agroindustriala

image

Ovidiu Turcu are o avere estimată de Forbes în 2010 la 24 de milioane de euro. FOTO: Mediafax

Turcu câştigă banii

Marele câştigător al afacerii este Agroindustriala SA, deţinută în cea mai mare parte de clujeanul Ovidiu Turcu, cel care, în 2010, apărea în topul Forbes cu o avere estimată de 24 de milioane de euro. Printre acţionarii minoritari de la Agroindustriala se numără Mitre Viorel, un profesor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, dar şi Lukacs Csilla Katalin şi Balea Gavrilă. „Nu am niciun plan în legătură cu ce o să solicit, aceasta e treaba avocaţilor. Instanţa a decis că terenul este al nostru şi lucrurile ar trebui să meargă repede“, a susţinut Turcu, pentru „Adevărul“. Unul dintre cei mai mari milionari ai Clujului, Ovidiu Turcu are afaceri  în industria auto, imobiliare, producţie. În 1993, el a fost acţionarul primei companii privatizate din domeniul auto, Dacia Service Cluj Feleac. Milionarul mai deţine companiile Astraauto, care se ocupă de comerţ cu maşini, Autoveneţia, dealer pentru Fiat  şi Alfa Romeo, firma Ro Trucks, care vinde camioane Renault. Turcu mai apare în acţionariatul companiei Mucart, fosta fabrică de carton din Cluj.

Pe de altă parte, însă Agroindustriala este în proces Fii vechiului Mănăştur, o asociaţia formată din circa 100 de persoane care revendică 18 hectare din total. “Suntem déjà în proces cu Agroindustriala. Cerem revenirea în prorpietatea statului şi apoi retrocedarea”,  a spus avocata asociaţiei, Claudia Drăgan. 

100 de euro metrul pătrat

Specialiştii susţin că, din punct de vedere juridic, sunt două soluţii ce se pot adopta: fie Agroindustriala îşi recapătă terenul împreună cu mallul, dar trebuie să le plătească austriecilor contravaloarea complexului comercial, fie Immofinanz rămâne cu terenul, dar plăteşte către Agroindustriala contravaloarea terenului. Cea mai probabilă variantă este a doua, având în vedere că Immofinanz are ca principal obiect de activitatate investiţiile imobiliare, iar Agroindustriala se ocupă cu agricultura.

Astfel, valoarea terenului de 34 de hectare se ridică la cel puţin 34 de milioane de euro, având în vedere că metrul pătrat în zonă este de minimum 100 de euro. Marius Dâmbar, consultant imobiliar, a explicat pentru „Adevărul“: „De curând, s-a vândut un teren de 5.600 de metri pătraţi în zona Polus cu suma de 180 de euro pe metru pătrat, cu precizarea că proprietarul avea aprobat pe suprafaţă şi un proiect imobiliar, fapt care duce la majorarea preţului. Fără un proiect, terenul se vinde cu 100 - 120 de euro pe metru pătrat pentru suprafeţe mari“. ;

image

Sediul Immofinanz din Viena

Cine sunt austriecii de la Immofinanz

Immofinanz este una dintre cele mai mari cinci companii imobiliare din Europa. Firma are 1.500 de investiţii în nouă ţări dintre care amintim Austria, Germania, Ungaria, Cehia, România, Olanda, Polonia, SUA. Immofinanz are în România 88 de active imobiliare finalizate, în curs de realizare sau doar în faza de proiect, evaluate la 1.034 miliarde euro. Cele mai multe ansambluri sunt în Bucureşti (17) şi Pipera şi Snagov (3). Alte şase proiecte sunt amplasate în Braşov, iar restul in Oradea, Cluj, Bacău, Ploieşti, Timişoara, Baia Mare, Satu Mare, Arad, Suceava, Iaşi şi Piatra Neamţ. În portofoliul din Romania al companiei intră parcurile de afaceri IRIDE, S-Park sau Victoria Park, dar şi clădiri ca Bucharest Corporate Center, Băneasa Airport Tower sau Global Business Center. Pe de altă parte, Immofinanz mai deţine cinci malluri - Polus Cluj, Armonia Arad, Euromall Piteşti, Gold Plaza Baia Mare şi Maritimo Constanţa. 

Cine este Arpad Paszkany


În topul Forbes 2013, Arpad Paszkany se afla printre primii zece milionari ai Clujului, cu o avere de 28 de milioane de euro, având afaceri în domeniile sport, divertisment şi imobiliare. Averea lui a scăzut, însă, cu 2 milioane de euro faţă de anul precedent. Una dintre afacerile nereuşite ale lui Paszkany şi a asociaţilor săi a fost ridicarea unui cartier de locuinţe la periferia Clujului, business abandonat din pricina crizei imobiliare. Iniţiativa patronului echipei de fotbal CFR Cluj de a transforma proiectul într-un parc fotovoltaic a fost sortită eşecului şi s-a ales cu câteva procese cu foştii parteneri maghiari de la firma de la TriGranit. În 2011, Arpad Paszkany a inaugurat două televiziuni regionale în Ardeal, Transilvania Live şi Look TV, în care a investit 5 milioane de euro. Recent, milionarul a anunţat că va vinde ambele posturi, iar cumpărătorul a achiziţionat deja dreptul de a transmite meciurile de fotbal din  

Liga I.

Cum s-a ajuns la ţeapa de la mall

Terenul pe care a fost ridicat mallul din Cluj a fost cumpărat, în 1999, de Polus Investments, compania lui Paszkany şi a asociaţilor săi maghiari, de la Agroindustriala SA, o filială a Fondului Proprietăţii de Stat (FPS).

Tranzacţia s-a putut realiza prin forţarea legii în urma unor decizii ale fostului prefect de Cluj, Alexandru Fărcaş, şi ale preşedintelui de atunci al FPS, Radu Sîrbu. Terenul s-a aflat până în 1998 în administrarea Staţiunii de cercetare a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Prefectul a transferat terenul din administrarea Universităţii în cea a  Agroindustriala SA. Apoi, cele 34 de hectare de pământ au fost vândute către Paszkany şi asociaţii lui cu un preţ de 90 de ori mai mic decâte cel al pieţei. Această estimare s-a făcut într-un raport întocmit în 1999 de către Corpul de control al primului-ministru. Ulterior, tranzacţia păguboasă a intrat în atenţia organelor de cercetare penală, iar fostul director al SC Agroindustriala, Cristian Istrătescu, cel care a semnat contractul de vânzare, a fost condamnat, în 2003, la un an şi jumătate de închisoare pentru fals în declaraţii. Cu toate acestea, pe latura civilă, sentinţa de condamnare nu a avut niciun efect, iar Paszkany şi asociaţii săi, ca noi proprietari, au rămas cu cele 34 de hectare de teren.

Teren cumpărat pe bani mărinţi

4 miliarde de lei vechi (plus TVA) a plătită SC Polus Transilvania către SC Agroindustriala, în 1999, pentru terenul de 34 de hectare, conform hotărârii Curţii de Apel Cluj din 5 aprilie 2013. Dacă luăm în considerare denominalizarea făcută în România în 2005 şi adăugăm TVA de 22%, suma ar fi acum undeva la  500.000 de lei, adică circa 110.000 de euro. Pentru un metru pătrat s-a plătit suma de 11.700 de lei vechi (plus TVA). Într-un raport făcut  corpul de control al premierului, în 1999, se arăta ca terenul a fost vândut la un preţ de circa 90 de ori mai mic decât valoarea reală de atunci. Raportat la preţurile actuale, s-a plătit 1,4 lei (cu TVA inclus) pentru un metru pătrat de teren, adică 0,31 de cenţi. 

De ce a fost anulat contractul

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, în februarie 2014, recursul făcut de SC Polus Transilvania şi a menţinut decizia Curţii de Apel Cluj, dată în 5 aprilie 2013. În decizia definitivă şi irevocabilă de luna trecută se prevede constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare a terenului din mai multe motive. Unul dintre acestea este faptul că semnarea actelor dintre  Agroindustriala şi firma deţinută de Paszkany şi partenerii săi de afaceri s-a făcut fără un aviz al FPS.

Magistraţii şi-au motivat decizia prin faptul că legea interzice înstrăinarea terenurilor de stat cu privire la titlul cărora există litigii în instanţă, aşa cum era cazul celor 34 de hectare de pământ vândute de Agroindustriala. În motivarea instanţei se mai arată că nu există o hotărâre a Adunării Generale a Agroindustriala privind scoaterea din circuit agricol a terenului, astefl încât pe el să se poată construi. În plus, mai spun magistraţii, terenul nu se putea vinde prin negociere directă, aşa cum s-a procedat, aflându-se la momentul tranzacţiei în proprietatea statului.

Citeşte şi 

Canalele de televiziune ale lui Paszkany vor transmite meciurile din Liga I
 

O rusoaică are pe mână milioanele fotbalului românesc

Probleme la CFR Cluj. Arpad Paszkany vrea circa 125 de milioane de euro pentru pachetul majoritar

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite