Apocalipsa din inima Terrei. Motivul pentru care riscă să fie compromise rezervele de apă dulce din interiorul planetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rezervele de apă din subteran par să se diminueze într-un ritm alarmant. FOTO: media.defense.gov
Rezervele de apă din subteran par să se diminueze într-un ritm alarmant. FOTO: media.defense.gov

Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Cardiff, din Regatul Unit, a dezvăluit o nouă problemă pe care ar putea să o întâmpine umanitatea, într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Oamenii de ştiinţă atenţionează că planeta riscă să se confrunte cu o adevărată catastrofă. „Bomba cu ceas”, aşa cum îi spun specialiştii, potrivit Science Alert, ticăie deja.

Problema este mai gravă decât ar putea să pară la prima vedere. Din cauza modificărilor climatice, care afectează tot mai mult mediul înconjurător, rezervele de apă din subteran au început să se diminueze tot mai mult şi riscă să se epuizeze. Asta înseamnă, spun cercetătorii de la Cardiff University, că generaţiile următoare riscă chiar să rămână fără apă.

Aceştia susţin că, în comparaţie cu apa de la suprafaţă, cea din subteran răspunde cu o oarecare întârziere la schimbările de temperatură din ultimii ani. Şi pentru că Terra se bazează pe precipitaţii pentru păstrarea rezervelor de apă din interiorul planetei, în regiunile în care temperaturile au crescut, iar ploile s-au împuţinat s-a activat o adevărată „bombă cu ceas”. Problema este cu atât mai gravă cu cât rezervele de apă din subteran răspund cu întârziere la schimbările climatice, iar cererea de apă dulce este din ce în ce mai mare.

„Cercetările noastre arată că sistemele de alimentare cu apă subterană au nevoie de un timp mai lung pentru a răspunde la schimbările climatice în comparaţie cu apa de la suprafaţă”, a declarat unul dintre coordonatorii studiului, Mark Cuthbert. Acesta mai spune că într-un orizont de timp de circa un secol, rezervele de apă subterană s-ar putea reduce la jumătate, o adevărată  bombă cu ceas.

Unde apar cel mai repede efectele

Efectele nefaste ale schimbărilor climatice ar putea să apară mult mai repede în anumite zone. Astfel, cercetătorii cred că în zone precum bazinul Amazonului şi în Africa Centrală, aceste efecte pot să apară pe termen scurt, în circa 10 ani, în timp ce în zonele aride, intervalul este cu mult mai mare. Pe baza ultimelor analize, se estimează că pentru aproape jumătate dintre rezervoarele de apă de pe planetă, ar putea să dureze 100 de ani sau chiar mai mult pentru ca nivelul apei să revină la normal.

În schimb, în unele locuri - cum ar fi sub Sahara -  se ştie că rezervele de apă subterană încă răspund unor schimbări climatice care ar fi avut loc în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, când această zonă avea o climă cu mult mai umedă.

„Apa subterană nu se vede şi nu este în mintea noastră, dar această resursă masivă ascunsă la care oamenii nu se gândesc este esenţială pentru producţia de hrană. Efectul va exista pentru o perioadă îndelungată. Există o memorie în sistem, iar aceasta este semnificativă în unele locuri”, a mai afirmat Cuthbert.

Mai mult de două miliarde de oameni se bazează în prezent pe apa subterană pentru a bea şi îşi iriga terenurile agricole.

„Este esenţial ca potenţialul acestui impact iniţial ascuns să fie recunoscut atunci când se elaborează politici de gestionare a apei sau strategii de adaptare la schimbările climatice pentru generaţiile viitoare”, a concluzionat cercetătorul. Studiul realizat de specialiştii Universităţii Cardiff a fost publicat în Nature Climate Change.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite