Aplicaţie unică în România: trei tineri clujeni au inventat un soft prin care primeşti sfaturi medicale în timp real

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de pe site-ul care promovează aplicaţia  FOTO: Facebook
Imagine de pe site-ul care promovează aplicaţia  FOTO: Facebook

Trei tineri informaticieni clujeni lucrează la o aplicaţie pentru smartphone-uri, cu ajutorul cărora utilizatorii vor primi instant sfaturi medicale specializate la problemele lor de sănătate. Numită „Primul medic“, aceasta va fi lansată la sfârşitul lunii martie.

Paul Ţirban (24 de ani) este doctorand la prima facultate românească inclusă în Top Shanghai 500 (din 2013), Matematică şi Informatică, de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) din Cluj-Napoca. Într-o seară, pe la ora 23.00, pe Paul îl supăra o îngrozitoare durere de cap şi nu ştia dacă să ia un medicament care să-i calmeze suferinţa, deoarece luase o altă pastilă înainte, una împotriva alergiei.
„Norocul meu a fost că, printre prieteni, am o amică medic rezident care m-a ajutat. Alternativa ar fi fost să aştept până a doua zi să vorbesc cu un medic sau să sun la 112. Însă nu era o urgenţă şi aş fi ocupat linia când poate altcineva ar fi avut o urgenţă reală“, explică Paul Ţirban. Aşa i-a venit ideea de a crea o aplicaţie pentru telefonul mobil care să-i ajute pe cei aflaţi în situaţii de acest fel.
Nu i-a trebuit mult ca să treacă de la gând la faptă. I-a sunat pe Ionuţ Cazan (21 de ani) şi pe Alexandru Iovan (22 de ani), doi prieteni informaticieni. Le-a povestit experienţa sa şi ce voia să facă. Propunerea le-a făcut cu ochiul băieţilor, şi ei studenţi la UBB, şi aşa s-a format echipa aplicaţiei „Primul medic“.

Medici disponibili 24 de ore din 24

„În România nu există un astfel de serviciu. Sănătatea este un domeniu foarte important, unde este loc de inovaţie şi unde noi credem şi suntem convinşi că putem schimba felul în care persoanele din România au acces la sfaturi medicale“, pledează Paul Ţirban.

aplicatia primul medic cluj foto

Sloganul după care se ghidează cei trei este: „Sfaturi medicale la nevoie“. Aplicaţia lor va fi finalizată la sfârşitul lunii martie şi va fi disponibilă, la lansare, pe telefoanele cu sisteme Android şi iOS, în prima versiune. Ulterior, va fi lansată şi o variantă pentru Windows Phone, promit cei trei informaticieni.

Unul dintre marile avantaje ale aplicaţiei este accesul rapid pe care îl va oferi la sfaturi medicale, precum şi modalitatea prin care aceste sfaturi sunt primite. Aplicaţia oferă persoanelor care o folosesc o modalitate simplă şi interactivă prin care pot primi un sfat medical sigur, la orice oră din zi sau din noapte, şi de la medici de toate specialităţile – cardiologi, alergologi, medici internişti etc. – a căror selecţie se va face în perioada următoare.

Principiile aplicaţiei

Modul de funcţionare al aplicaţiei, spun cei trei informaticieni, este unul simplu şi intuitiv, atât pentru medici, cât şi pentru utilizatori.
Un scenariu comun de utilizare sună în felul următor: pacientul deschide aplicaţia şi scrie întrebarea pentru care are nevoie de răspuns. Aplicaţia va analiza întrebarea şi o va repartiza automat medicului de la specialitatea corectă. După ce medicul răspunde apelului, se deschide conversaţia între cei doi, iar la final, utilizatorul plăteşte sfatul şi acordă o notă conversaţiei.
Utilizatorii au acces la lista medicilor şi pot, în orice moment, iniţia o conversaţie cu unul dintre aceştia.
Pentru a nu-i supraaglomera pe medici, aplicaţia le oferă acestora posibilitatea dezactivării notificărilor atunci când nu sunt disponibili, perioadă în care sfaturile vor fi preluate de alţi specialişti.
Toate discuţiile din aplicaţie sunt securizate şi confidenţiale, atrag atenţia informaticienii clujeni. Pentru discuţia purtată cu medicul, utilizatorul va plăti o anumită sumă, care va fi una modică. Momentan, tarifele nu au fost încă stabilite.
Cei trei sunt susţinuţi de echipa Spherik Accelerator din cadrul Liberty Technology Park Cluj-Napoca, care le oferă spaţiu, mentorat şi le facilitează întâlniri cu diverşi specialişti şi investitori care îi pot ajuta să-şi ducă la capăt proiectul. Până acum, cei trei au investit mai puţin de 1.000 de euro, din economiile proprii. ;

aplicatia primul medic cluj foto

Pepiniera de la Liberty Technology Park Cluj

Locul unde cei trei IT-şti îşi dezvoltă aplicaţia este Liberty Technology Park Cluj, investiţie de circa 25 milioane de euro a fostului premier al Republicii Moldova, Ion Sturdza. Parcul, o idee 100% românească, a fost inaugurat în decembrie 2013.

Motive ca să foloseşti aplicaţia

“Este important să ai acces la informaţii ce privesc sănătatea ta, la momentul potrivit. E important să le permiţi şi celorlalţi să aibă acces la aceste informaţii. Prin intermediul aplicaţiei «Primul Medic», poţi obţine sfaturi medicale personalizate de la specialişti, evitând supraîncărcarea liniilor de urgenţă sau statul la coadă la Unitatea de Primiri Urgenţe“, Ionuţ Cazan, informatician.
“Aş folosi aplicaţia, deoarece îmi oferă o metodă rapidă şi modernă prin care pot cere un sfat sigur şi rapid.  Este aplicaţia de care aveam nevoie în seara când mi-a venit ideea şi pe care nu am avut-o atunci“, Paul Ţirban, informatician.
“Informaţiile sunt vitale când vine vorba despre sănătate. Nu o singură dată am fost pus în situaţia de a căuta informaţii pe internet şi, de multe ori, sursele de informaţii nu au fost cele mai de încredere. «Primul Medic» este o aplicaţie care oferă accesul la sfaturi medicale de la medici avizaţi. Cred că siguranţa şi rapiditatea răspunsurilor face o aplicaţie foarte utilă“, Alexandru Iovan, informatician.

Cine sunt cei trei „muşchetari“

Omul cu ideea aplicaţiei, Paul Ţirban, are în spate o experienţă de peste patru ani de dezvoltare de software (într-o companie IT). Paul este şi Team Lead al echipei Microsoft Student Partners din UBB (un program academic). Spune despre sine că e un antreprenor pasionat şi vrea ca „Primul Medic“ să se transforme într-o companie de succes, alături de Alex şi Ionuţ.

Ionuţ Cazan este student în ultimul an, tot la Facultatea de Matematică şi Informatică de la UBB. Este dezvoltator de aplicaţii mobile pe platforma iOS şi, înainte de „Primul Medic“, are în CV-ul său experienţa mai multor start-up-uri şi a lucrat la companii de IT din Cluj-Napoca. Pe lângă programare, este pasionat şi de domeniul financiar şi de marketing.

Al treilea „muschetar“ al echipei este Alexandru Iovan. El este student în primul an de masterat, tot la Matematică şi Informatică, şi are o experienţă de doi ani în dezvoltarea de software într-o companie IT. Cum pasiunea sa pentru algoritmică şi tehnologie e uriaşă, Alex va fi cel care va avea grijă ca algoritmii şi nivelul tehnic al aplicaţiei să fie la cele mai înalte standarde.

aplicatie medicala cluj foto

Cei trei informaticieni care au pus la cale aplicaţia „Primul medic“ (de la stânga la dreapta): Ionuţ Cazan,
Paul Ţirban şi Alexandru Iovan  Foto: Arhivă personală Paul Ţirban

Mai puteţi citi:

INFOGRAFIC Aplicaţiile prin care poţi să ai o viaţă mai bună şi mai fericită

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite