Aplicaţia mobilă care combate risipa alimentară şi procură hrană pentru săraci. Cum se poate dona mâncarea oriunde în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asociaţie din Cluj lansează aplicaţia „Share Food” prin intermediul căreia restaurantele, supermarketurile şi cantinele pot dona mâncare pentru persoanele fără venituri.

Asociaţia „O masă caldă” a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani la Cluj, iar în prezent este activă şi la Bucureşti, Constanţa, Bistriţa, Satu Mare şi Aiud. În fiecare săptămână, peste 800 de persoane beneficiază de  o masă caldă din partea voluntarilor. Programul se bazează doar pe voluntariat, pe donaţii şi sponsorizări. 

Asociaţia lansează aplicaţia mobilă „Share Food” prin intermediul căreia restaurantele, supermarketurile şi cantinele pot dona mâncare pentru persoanele fără venituri. Este vorba despre un proiect pilot menit să ajute la combaterea risipei alimentare şi să redirecţioneze surplusul de mâncare spre persoanele nevoiaşe. Aplicaţia va fi lansată oficial la Cluj în lunile următoare, dar poate fi folosită oriunde la nivel naţional şi este disponibilă deja pentru descarcare atât pe Android cât şi pe iOS.

Cum va funcţiona

„Încă mai lucrăm la aplicaţie, încercăm s-o rulăm şi aşteptăm un feedback. Chiar dacă e deja funcţională, intenţionăm să o perfecţionăm înaintea lansării oficiale”, a declarat coordonatorul asociaţiei la nivel naţional, George Jiglău.

Lector universitar al Departmentului de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Jiglău a explicat cum va funcţiona aplicaţia. „Prin această aplicaţie încercăm să conectăm donatorii, care pot fi supermarketuri , restaurante sau cantine cu beneficiarii, care vor fi persoane juridice. Am ales această variantă pentru că beneficiarii ar trebui să aibă posibilitatea să preia şi să transporte alimentele, iar apoi să le distribuie. În principiu, beneficiarii vor fi centele sociale, căminele de bătrâni şi fundaţiile care împart alimente”, susţine Jiglău. 

image

Voluntarii asociaţiei „O masă caldă” pregătesc săptămânal mâncare pentru oameni din 6 oraşe. Foto: Facebook / O masă caldă

Reprezentanţii asociaţiei au ajuns la acord cu Primăria Cluj-Napoca pentru a pune bazele unei colaborări şi spun că sunt disponibili pentru a colabora şi cu primăriile din alte orase care sunt interesate de acest proiect. 

Parlamentarii s-au „jucat” cu legea risipei alimentare

Forul legislativ al României a votat şi a aprobat, anul trecut, o lege referitoare la risipa alimentară, numai că aceasta a fost ulterior suspendată. Legea ar urma, totuşi, să intre în vigoare din vara acestui an, mai exact din iulie, asta în cazul în care parlamentarii nu se vor răzgândi din nou.

Legea votată anterior prevede faptul că operatorii economici din sectorul agroalimentar ar urma să fie obligaţi să întreprindă acţiuni de prevenire a risipei de alimente. 

Potrivit legii, firmele din sectorul agroalimentar vor fi obligate, printre altele, să transfere alimentele aflate aproape de data expirării spre untităţile înregistrate la ANSVSA, prin donare sau sponsorizare. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite