Angajatul român, campionul nemulţumiţilor pieţei europene de muncă. Economist: „Firmele să ofere mai mult!”

Economistul Sebastian Buhai a făcut o scurtă analiză privind criza forţei de muncă din România. El spune că, în condiţiile în care angajaţii români se numără printre cei mai nemulţumiţi din UE, având printre cele mai mici salarii şi programe stricte de muncă, este necesar ca firmele să ia măsuri.
Buhai,ai angajat in viata ta pe cineva la o firma,nu la firma ta ca acolo in lipsa de angajati te bucuri de orice individ care ti trece pragul si nu mai esti mirat cand dupa trei zile pierdute cu el sa i arati ce are de facut nici macar telefenic nu ti spune motivul pentru care s a sters pe undeva cu oferta ta de munca.Organizeaza in viata ta o singura recrutare de personal si ai sa vezi ce fete tampe cu pretentii la pachetul salarial cat mai gras se prezinta, dar care habar nu au sa vorbeasca corect limba romana, iar din facultatile alea cu nume pompoase si materii fara nume nici macar numele lor nu l stiu corect.Ce sa alegi si pe cine cand in romanica scolile scot pe banda analfabeti functional.
pai nu ai inteles articolul se prezinta candidati mai slab pregatiti pentru ca nu oferiti un salariu competitiv aia mai buni se duc in alta parte
In Romania, orict de bine ai fi pregatit si oricât te-ai stradui, cineva cu o pregatire submediocra va munci mai putin decât tine si va câstiga mai mult.
i i... Eu cred că ori n-ai citit articolul, ori l-ai citit, dar n-ai înțeles ceea ce ai citit... U p z... Corect!... V dc... E mai sănătos pentru fiecare dintre noi, să nu ne intereseze cît muncește, și cît cîștigă colegul, ci cît cîștigăm pentru ceea ce muncim, iar dacă nu sîntem mulțumiți, e vina noastră că mai stăm la acel job... Părerea mea...
Curba lui Gauss nu iarta pe nimeni. Iar ce scoate scoala romaneasca si ce s-a dat afara din fabricile socialiste (bagatori de seama si ajutoare de bagatori de seama) greu poate contribui pe piata muncii cu ceva "bun"; in cel mai bun caz poate contribui cu "mult" (dar prost). Strainii care infiinteaza la noi firme si filiale nu sunt manati de altruism, ci de costurile mici ale muncii - in schimb alte costuri, inclusiv cele cu statul, si investitiile in tehnologizare-retehnologizare mai putini isi bat capul sa le observe, in timp ce racnesc ca "strainii au bani, sa ni-i dea noua!". Strainul n-o sa-ti dea un leu inainte de-ai fi iesit lui 10. Pentru ca el risca, el face datorii, nu tu. Sa mai adaugam "trendurile noilor generatii": vine un nou angajat, indiferent de nivel (liceu sau facultate) dar in practica "lemn", tupeu cat cuprinde, pretentii la "pachet de beneficii" ridicate (spre iritarea celor care sunt in firma de mult timp, si le-a crescut salariul cel mult cu inflatia), trebuie instruit de alti colegi, in paralel cu munca pe care acestia trebuie s-o desfasoare normal (fara a fi platiti in plus) si dupa 3 luni, pai nu-mi dai functie de conducere? Atunci plec naibii, ca nu sunt prost "sa ma ingrop" pe termen nelimitat. Din cauza ca suntem o tara de angajati, si prea putin de antreprenori (ca sa nu mai zic cine sunt multi dintre antreprenori, si ce culoare de ochi au...) vedem situatia din punctul de vedere al angajatilor. Dar nici pentru angajatori lucrurile nu stau grozav. Articolele d-lui Butunoiu o arata cu prisosinta.
=aceeasi mizerie Era doar un sofism ”amar” (dar plin de adevar, iar o buna parte din cei 4 milioane de romani plecati din tara pot depune..marturie in sensul asta), sofim din care, dupa cum vad, tu n-ai inteles absolut nimic..! Pacat..! Pe cei ai USR-lui va credeam ceva mai ”răsăriti”..
In Romania cel mai bine sunt platite lichelismul, impostura si habarnismul celor angajati pe linie de partid.. „Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece, Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece? Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă, Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela, Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa? Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară, Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei, Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei! Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire; Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire. *************************************************** Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni.” (M.Eminescu-Scrisoarea III)
cunosc destule cazuri de personal calificat(ingineri) platiti cu 1500-1800 ron si asta doar pentru ca filozofia patronului este:"sunt banii mei si daca vreau ,pot plati femeia de serviciu mai bine ca un inginer"
Este aproape o impietate să comentez la acest articol. România şi relația angajator - angajat este încă în epoca de piatră...stăpîn vs sclav. Primii îi acuză pe ultimii de prostie, lene neprofesionalism și hoție iar ultimii nu au nimic de adăugat, dovadă lipsa evidenta a unor uniuni sindicale și a unor legi clare care sa conteste ši sa corecteze ce spun primii. Dovada indubitabilă ca angajatorul mioritic, tarabagiul, bișnițarului și escrocul de ieri, bate cîmpii cînd pomenește de "sclavul" de pe plantația lui este criza acuta a forței de munca o criza provocata de migrarea a peste patru milioane de indivizi, calificați și buni de munca pe alte coclauri. Peste tot în lume, unde muncitorul mioritic a ajuns, acesta nu mai este considerat nici hot, prost, leneș și nepriceput, ba din contra. ..interesant nu? Faptul ca țin aceste milioane de indivizi nici unul nu revine în România dovedește sută la sută ca tot ce spun eu și Buhai nu sunt povesti ci realitatea crudă.
Dar lasa-ma ca nici angajatii nu-s usa de biserica. E plina piata de munca de frecatori de menta, care considera tot timpul ca muncesc prea mult pentru cat castiga, ca-s prea calificati pentru post si-asa mai departe. Luati ca exemplu industria IT, unde se vede cel mai bine cum a cazut calitatea oamenilor in ultimii 5-10 ani. Daca iau un angajat cu 4-5 ani experienta de astazi si-l pun sa dea un interviu cu exigentele de acum 10 ani, nu trece de prima proba. Garantat. Cu toate astea, pretentiile sunt halucinante. S-a ajuns ca un angajat fara nici o zi de experienta in campul muncii sa pretinda 1500 de euro salariu, doar pentru simplul motiv ca el se autointituleaza programator. O alta problema a angajatului roman este ineficienta. Da, munceste mult... dar si foarte prost. Nu este organizat, nu are gandire critica, logica, etc. Pur si simplu e un robotel foarte bun la munca repetitiva, dar pentru asta nu ai cum sa pretinzi salarii de neam prost intr-o economie care abia scoate capul de sub nivelul marii.
corecte observatiile.niciun patron/angajator nu l-am vazut sa explice cum de acelasi angajat ,in Romania,in firma lui are o anumita performanta si primeste un salariu mizer iar acelasi lucrator pus intr-o firma din vest,face performanta si castiga de 3-4 ori cat aici.Managementul,cultura organizationala, beneficiile extra-salariale si statutul social il motiveaza pe individ.una e sa-ti permiti cu banii pe o luna sa si traiesti dar si sa mergi la un spectacol,intr-un weeked etc.In Romania chiar daca muncesti din greu esti tot sarac
Răspunsul este unul simplu. Mentalitatea diferită. Angajatorul român, fostul tarabagiu, bișnițar ori escroc...de 31 de ani insista sa ne facă sa pricepem ca vorba aia, " să faci din rahat bici și după acesta sa pocnească" poate sa fie reală. Proasta tehnologie și metode de lucru învechite plus dorința de câpătuială rapida sunt metehnele mioritice care au făcut ca patru milioane de țugulani sa fuga în lume. Am văzut acum ceva timp în urma niște muncitori cocoțați pînă la etajul 8 pe o schela de lemn, fiecare echipat după cum îl tine punga proprie...fara salopete, centuri, căști, mănuși și scule adecvate se chinuiau sa anvelopeze un bloc în timp ce jupînul stătea jos în usa mașinii și ii zorea...imaginea e una comuna peste tot și în toate domeniile. Nu poți cere calitate și competivitate muncitorului care este lipsit de tehnologii comune acestui timp. Nu poțiindiferent cît insista uniisă ai perfomanță cu acel bici din rahat veșnic promovat de antreprenorul mioritic...nu poți și pace.
Vina este exclusiv a angajatorului...faotul ca azi este dificil sa recrutez personalul calificat necesar unei societăți, fie ea și în domeniul IT se datorează lipsei de realism a antreprenorilor. Vremurile cînd cu un pol, doi aveai un sclav cu care făceai tot ce doreai au trecut. Occidentul este plin de IT-iști mioritici, care surprinzător, contrazic tot ce spui aici...motivul este unul simplu, pomenit și în articol. Lipsa de motivare conforma muncii prestate și de apreciere a celui care produce profit, de multe ori în condiții dificile și cu resurse limitate. Exista, paradoxal și în România societăți unde angajatorul a reușit sa înțeleagă rapid ca pierde dacă nu se adaptează prezentului, oferind o mai mare atenție și grija fata de cei care susțin afacerea și produc profit...cind ai un muncitor satisfăcut material și profesional e greu ca societatea respectiva sa nu facă performante. Motivează profesional, tehnologie conforma standardelor actuale, recalificare profesională și stimulează prin diferite metode productivitatea sporită...fă-ți din angajat un partener nu un sclav și totul o sa fie... OK, te asigur.
Productivitatea angajatului este strins legata de angajator. Un exemplu primit cu ani in urma de la un antreprenor spune totul. Tema : de spart betonul dintr-o parcare . Romanul aduce 5 muncitori harnici , culturisti, echipati cu tirnacoape si vine un neamt cu un pispiriu , cel mai putruros om din firma, DAR VINE CU UN UTILAJ DE ULTIMA GENERATIE . Nu putem compara productivitatea angajatului cind patronul roman "investeste" in BMW , vila si amanta! Si sa nu spui ca nu este asa : vezi cite masini peste 100000 euro sunt pe strada, cite vile sunt , cite piti conduc masini SUV care nu sunt ale lor .
Ioane, nu pot să te contrazic...acesta este poate principalul motiv pentru care 90% din firmele mioritice nu sunt competitive. Mentalitatea de primată care subit crede că a descoperit primul mersul pe jos.
Acum vreo 18 ani de zile,am vrut sa-mi schimb locul de munca.Salariul pe care mi-l oferea angajatorul era de 3.450.000 de le vechi.Am sta si am cumpanit si ce am hotarat.Hai sa plec in alta tara.In cei 18 ani de munca in Italia am reusit sa-mi cumpar o casuta modesta dar draguta acolo si mi-am construit si o casa in Romania,nu prea mare respectiv 3 camere,doua bai si o bucatarie.Nu este mobilata in totalitate.Am lucrat in tot acest timp in Italia numai cu acte in regula si la o singura firma care se ocupa cu productia de mobilier la comanda.Tin sa mentionez ca mai am 8 ani pana la pensie care se preconizeaza sa fie de cca 1150 de euro.Nu stiu cat voi lua pensie din Romania pentru cei 19 ani lucrati aici.Deci va rog sa observati si dvs. ce s-ar fi intamplat daca ramaneam in Romania cu asemenea angajatori.Meseria pe care am practicat-o in Romania este identica cu cea practicata in Italia. In Italia munca este respectata indiferent ceea ce faci,binenteles daca esti serios. Nu m-as intoarce sub nici o forma sa lucrez din nou in Romania.
Dnu.Buhai de la Stockholm altfel se comenteaza si se vede nu aratati mai nimic despre angajati cu salariul MINIM pe economie si primesc diferenta pe CARD fiind INSELAT STATUL SI ANGAJATUL,STATUL nu primeste contributiile sociale,iar ANGAJATUL PACALIT la iesirea la PENSIE etc.aceasta fiind mai mica.STATUL respectiv factori RESPONSABILI STIU SI TAC.
CAPITALÍSM s. n. Mod de producție bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție, în care toate produsele iau forma de marfă și în care însăși forța de muncă se vinde și se cumpără ca o marfă Daca tineti cont de definitia capitalismului, atunci veti realiza ca si forta de munca este o marfa. Ca oricare marfa, forta de munca poate fi de calitate sau nu.La noi forta de munca de calitate a emigrat de mult.Cei care au revenit fie ca doresc sa devina antreprenori in Romania, fie ca nu au corespuns sau nu s-au acomodat cu noua societate.Insa crema a ramas.In plus, pentru 2022 se preconizeaza ca inca 750000 de persoane, in special tinerii, vor parasi Romania.La un moment dat , forta de munca din tara noastra se va imputina in asa masura incit va deveni o marfa mai bine platita sau se va importa forta de munca de afara.Angajatorul e cel care va decide caci el este proprietarul mijloacelor de productie.
Si, potrivit dictionarului de cartier, daca nu e marfa... e naspa.
Domnilor, să nu uităm că 40-44% din populaţia României este analfabetă funcţional. CE să faci cu aceşti oameni care NU ŞTIU să citească, să scrie sau să înţeleagă ceva? Mai mult de muncitori necalificaţi nu ai ce face cu ei, cu salariile minime. Aaa, semianalfabeţii ăştia merg în Vest unde muncile necalificate sunt plătite mai bine, chiar de 3-4 ori mai mult decât muncile calificate din România. Şi atunci de ce să mai înveţe ăştia carte? Este un cerc vicios aici: trebuie să creşti dezvoltarea socială dar pentru asta îţi trebuie salariaţi calificaţi pe care nu-i ai. Dar salariaţii calificaţi vor să fie plătiţi ca-n Vest, ceea ce nu se poate până nu ajungi la nivelul de dezvoltare al Vestului. Nu există soluţie aici decât o guvernare responsabilă care să găsească cele mai bune metode în ecuaţia complexă forţă de muncă-dezvoltare. Şi capitaliştii români ar trebui să nu mai aibă ca singur obiectiv exploatarea sălbatică a forţei de muncă.