Angajatul român, campionul nemulţumiţilor pieţei europene de muncă. Economist: „Firmele să ofere mai mult!”

Economistul Sebastian Buhai a făcut o scurtă analiză privind criza forţei de muncă din România. El spune că, în condiţiile în care angajaţii români se numără printre cei mai nemulţumiţi din UE, având printre cele mai mici salarii şi programe stricte de muncă, este necesar ca firmele să ia măsuri.
Este aproape o impietate să comentez la acest articol. România şi relația angajator - angajat este încă în epoca de piatră...stăpîn vs sclav. Primii îi acuză pe ultimii de prostie, lene neprofesionalism și hoție iar ultimii nu au nimic de adăugat, dovadă lipsa evidenta a unor uniuni sindicale și a unor legi clare care sa conteste ši sa corecteze ce spun primii. Dovada indubitabilă ca angajatorul mioritic, tarabagiul, bișnițarului și escrocul de ieri, bate cîmpii cînd pomenește de "sclavul" de pe plantația lui este criza acuta a forței de munca o criza provocata de migrarea a peste patru milioane de indivizi, calificați și buni de munca pe alte coclauri. Peste tot în lume, unde muncitorul mioritic a ajuns, acesta nu mai este considerat nici hot, prost, leneș și nepriceput, ba din contra. ..interesant nu? Faptul ca țin aceste milioane de indivizi nici unul nu revine în România dovedește sută la sută ca tot ce spun eu și Buhai nu sunt povesti ci realitatea crudă.
Dar lasa-ma ca nici angajatii nu-s usa de biserica. E plina piata de munca de frecatori de menta, care considera tot timpul ca muncesc prea mult pentru cat castiga, ca-s prea calificati pentru post si-asa mai departe. Luati ca exemplu industria IT, unde se vede cel mai bine cum a cazut calitatea oamenilor in ultimii 5-10 ani. Daca iau un angajat cu 4-5 ani experienta de astazi si-l pun sa dea un interviu cu exigentele de acum 10 ani, nu trece de prima proba. Garantat. Cu toate astea, pretentiile sunt halucinante. S-a ajuns ca un angajat fara nici o zi de experienta in campul muncii sa pretinda 1500 de euro salariu, doar pentru simplul motiv ca el se autointituleaza programator. O alta problema a angajatului roman este ineficienta. Da, munceste mult... dar si foarte prost. Nu este organizat, nu are gandire critica, logica, etc. Pur si simplu e un robotel foarte bun la munca repetitiva, dar pentru asta nu ai cum sa pretinzi salarii de neam prost intr-o economie care abia scoate capul de sub nivelul marii.
corecte observatiile.niciun patron/angajator nu l-am vazut sa explice cum de acelasi angajat ,in Romania,in firma lui are o anumita performanta si primeste un salariu mizer iar acelasi lucrator pus intr-o firma din vest,face performanta si castiga de 3-4 ori cat aici.Managementul,cultura organizationala, beneficiile extra-salariale si statutul social il motiveaza pe individ.una e sa-ti permiti cu banii pe o luna sa si traiesti dar si sa mergi la un spectacol,intr-un weeked etc.In Romania chiar daca muncesti din greu esti tot sarac
Răspunsul este unul simplu. Mentalitatea diferită. Angajatorul român, fostul tarabagiu, bișnițar ori escroc...de 31 de ani insista sa ne facă sa pricepem ca vorba aia, " să faci din rahat bici și după acesta sa pocnească" poate sa fie reală. Proasta tehnologie și metode de lucru învechite plus dorința de câpătuială rapida sunt metehnele mioritice care au făcut ca patru milioane de țugulani sa fuga în lume. Am văzut acum ceva timp în urma niște muncitori cocoțați pînă la etajul 8 pe o schela de lemn, fiecare echipat după cum îl tine punga proprie...fara salopete, centuri, căști, mănuși și scule adecvate se chinuiau sa anvelopeze un bloc în timp ce jupînul stătea jos în usa mașinii și ii zorea...imaginea e una comuna peste tot și în toate domeniile. Nu poți cere calitate și competivitate muncitorului care este lipsit de tehnologii comune acestui timp. Nu poțiindiferent cît insista uniisă ai perfomanță cu acel bici din rahat veșnic promovat de antreprenorul mioritic...nu poți și pace.
Vina este exclusiv a angajatorului...faotul ca azi este dificil sa recrutez personalul calificat necesar unei societăți, fie ea și în domeniul IT se datorează lipsei de realism a antreprenorilor. Vremurile cînd cu un pol, doi aveai un sclav cu care făceai tot ce doreai au trecut. Occidentul este plin de IT-iști mioritici, care surprinzător, contrazic tot ce spui aici...motivul este unul simplu, pomenit și în articol. Lipsa de motivare conforma muncii prestate și de apreciere a celui care produce profit, de multe ori în condiții dificile și cu resurse limitate. Exista, paradoxal și în România societăți unde angajatorul a reușit sa înțeleagă rapid ca pierde dacă nu se adaptează prezentului, oferind o mai mare atenție și grija fata de cei care susțin afacerea și produc profit...cind ai un muncitor satisfăcut material și profesional e greu ca societatea respectiva sa nu facă performante. Motivează profesional, tehnologie conforma standardelor actuale, recalificare profesională și stimulează prin diferite metode productivitatea sporită...fă-ți din angajat un partener nu un sclav și totul o sa fie... OK, te asigur.
Productivitatea angajatului este strins legata de angajator. Un exemplu primit cu ani in urma de la un antreprenor spune totul. Tema : de spart betonul dintr-o parcare . Romanul aduce 5 muncitori harnici , culturisti, echipati cu tirnacoape si vine un neamt cu un pispiriu , cel mai putruros om din firma, DAR VINE CU UN UTILAJ DE ULTIMA GENERATIE . Nu putem compara productivitatea angajatului cind patronul roman "investeste" in BMW , vila si amanta! Si sa nu spui ca nu este asa : vezi cite masini peste 100000 euro sunt pe strada, cite vile sunt , cite piti conduc masini SUV care nu sunt ale lor .
Ioane, nu pot să te contrazic...acesta este poate principalul motiv pentru care 90% din firmele mioritice nu sunt competitive. Mentalitatea de primată care subit crede că a descoperit primul mersul pe jos.