Angajaţii Mechel Câmpia Turzii vor să picheteze zilnic sediul combinatului, săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mechel campia turzii
mechel campia turzii

Angajaţii Mechel Câmpia Turzii vor să picheteze sediul combinatului în fiecare zi a săptămânii viitoare, pentru a atrage atenţia asupra situaţiei existente şi pentru a încerca, astfel, să determine acţionariatul rus să nu disponibilizeze personal şi să nu închidă societatea.

Liderul sindicatului Mechel Câmpia Turzii, Ioan Pascu, a declarat, miercuri,că a solicitat autorităţilor locale aprobare pentru pichetarea sediului combinatului timp de două ore pe zi.

"Am cerut aprobare şi vrem să pichetăm săptămâna viitoare, începând de luni până vineri, timp de două ore, sediul Combinatului Mechel Câmpia Turzii. Vrem să pichetăm între orele 10.00 şi 12.00, iar la fiecare pichetare să participe circa 30 de angajaţi. Este o situaţie incertă în ceea ce priveşte combinatul şi vrem să atragem atenţia asupra situaţiei de la Mechel Câmpia Turzii şi sperăm ca acţionariatul rus să nu recurgă la disponibilizarea anunţată a 800 de persoane şi la a închide societatea", a spus Pascu, citat de Mediafax.

El a afirmat că speră ca viitoarea întâlnire a autorităţilor române de la nivel central cu conducerea companiei Mechel, anunţată de ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, să aibă un rezultat favorabil.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, declara, vineri, după o întâlnire pe care a avut-o, la Câmpia Turzii, cu liderii de sindicat de la Mechel şi cu autorităţile locale, că a fost verificat contractul de privatizare a combinatului şi că acesta a fost respectat.

"Am prezentat celor de la sindicatul Mechel faptul că verificarea contractului de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii nu are niciun punct care să prezinte vreo problemă. Este un contract respectat, inclusiv anexele sale care au fost respectate pe o perioadă de cinci ani, fapt pentru care în zona respectivă nu mai avem ce să facem", spunea Liviu Pop.

Peste 350 de persoane au participat, vineri după-amiază, la un miting în faţa Casei de Cultură din Câmpia Turzii, după ce au mărşăluit până acolo din faţa combinatului Mechel, nemulţumite de disponibilizările anunţate şi de posibilitatea închiderii fabricii.

Mechel Câmpia Turzii a început, în luna iunie, disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, procesul urmând să se încheie în septembrie. Astfel, la Mechel Câmpia Turzii ar urma să mai rămână doar 238 din cei 1.050 de angajaţi.

Sindicatul de la Mechel Câmpia Turzii i-a cerut premierului Victor Ponta, într-o scrisoare, ca prin intermediul instituţiilor statului să monitorizeze activitatea combinatului şi să stopeze tăierea şi înstrăinarea utilajelor, pentru evitarea închiderii acestuia.

Ulterior, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, anunţa, la Câmpia Turzii, unde a participat la şedinţa Comisiei de Dialog Social convocată de Prefectura Cluj pentru analiza situaţiei de la combinatul din municipiu, că Guvernul va analiza contractul încheiat în anul 2003 pentru privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii, în condiţiile în care există "semne de întrebare" legate de acest document, care nu ar fi fost respectat.

Prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, a acuzat acţionariatul rus al companiei Mechel că a urmat o strategie bine pusă la punct, pentru a se retrage din zonă, şi a adus combinatul de la Câmpia Turzii - "perla siderurgiei" - în situaţia de a fi închis.
Ioan Vuşcan declara, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii Mechel şi ai unor firme consumatoare de produse metalurgice, că disponibilizările la combinatul din Câmpia Turzii au început din perioada 2005-2006, după care au urmat oprirea unor capacităţi de producţie, vânzarea lor şi transportul a zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri.
"Am avut nenumărate întâlniri cu Yuri Gushchin, director general al Mechel pe Europa de Est, şi Sergei Fedorov, directorul Mechel Câmpia Turzii. Din păcate, în urmă cu o săptămână, am constatat că ei aveau o strategie mai veche să se retragă din această zonă. Urmărind evoluţia lucrurilor şi văzând ce disponibilizări au făcut în timp, pentru că prin contractul de privatizare era nevoie de menţinerea a 5.800 de angajaţi, deja ei de prin 2005-2006 au început disponibilizările. Mai târziu au început să oprească nişte capacităţi de producţie. După aceea au început să vândă capacităţi de producţie. Între timp au cărat mii, zeci de mii de tone de fier vechi în diverse locuri, au închis producţia de oţel, tocmai semifabricatele de care aveau nevoie la laminoare. După aceea, neavând oţel, au închis şi laminoarele. Iată că strategia a fost una bine pusă la punct şi în discuţia cu noi au făcut o figuraţie interesantă cum că sunt preocupaţi şi dând vina pe criză, pe criza consumului de produse metalurgice, creşterea preţului la energia electrică. Au adus această perlă a siderurgiei care desfăşoară activităţi productive de 100 de ani la Câmpia Turzii în situaţia de a fi închisă. E o veste tristă pe care trebuie să o spunem, că există această perspectivă, cu toate că ei n-o recunosc. Concluzia este că ei vor să închidă, iar capacităţile de producţie vor fi conservate până în toamna anului viitor", declara prefectul de Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite