Andrei Marga, un colaborator al Securităţii, cu trei nume de cod, în fruntea Institutului Cultural Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Marga FOTO: Adevărul
Andrei Marga FOTO: Adevărul

Fost ministru al Educaţiei, fost ministru de Externe şi rectorul cu cel mai îndelungat mandat în fruntea UBB, Andrei Marga a colaborat cu Securitatea începând din anii 70, când era bursier în RFG.

În primăvara anului trecut, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu lansa o ipoteză-bombă despre cel care avea să ocupe funcţia de ministru de Externe în noul guvern USL. Lăzăroiu lăsa să se înţeleagă, într-o postare pe Facebbok, că Andrei Marga ar fi colaborat cu Securitatea:
„Am auzit că (Marga - n.r.) a avut un prieten imaginar în perioada comunistă, un alter ego, Andrei Mureşan".

Marga neagă

Universitarul Marga, cunoscut la Cluj pentru maniera sa autoritară de a ţine în frâu lucrurile, a respins imediat acuzaţia de colaborare cu Securitatea: „Domnul Lăzăroiu fabulează, şi în acest caz este vorba de o fabulaţie. Se poate verifica dosarul meu, a fost verificat de «n» ori, nu vă ascund, se poate verifica încă o dată, nu am nicio teamă. Nu m-a chemat nimeni să cooperez cu Securitatea, nu am cooperat, nu am semnat nimic, am conştiinţa absolut curată", spunea Marga, într-o conferinţă de presă.

Acesta a adăugat, la vremea respectivă, că, dacă ar apărea totuşi un dosar cu numele său, şi-ar da demisia.

A „turnat“ şi cetăţeni străini

Surse din cadrul serviciilor secrete au confirmat, pentru reporterii departamentului Politic al cotidianului „Adevărul“,  că la CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii) există cel puţin un dosar de reţea în care apare Andrei Marga.

Acesta figurează cu trei nume de cod - “Horia”, “Mureşan” şi “M. A.”, nu doar cel dezvăluit deja.
Din documentele deţinute de CNSAS rezultă că Marga a colaborat cu Securitatea nu doar pe plan intern, ci şi extern, furnizând informaţii şi despre cetăţeni străini. Variantă foarte plauzibilă dacă ţinem cont de faptul că, începând din 1975, regimul comunist i-a permis să plece la mai multe burse şi studii în Republica Federală Germania.

Şef la ICR

În septembrie 2012 este numit şef la Institutul Cultural Român. O numire contestată - există şi o petiţie online pentru demiterea acestuia. Înainte de numire, Andrei Marga susţine că există o legătură evidentă între apariţia în presă a informaţiilor despre colaborarea sa cu Securitatea şi anunţul PNL şi PSD privind susţinerea candidaturii sale pentru preşedinţia Institutului Cultural Român.
"În legătură cu alegaţiile proferate de «analişti» instrumentaţi de cercuri obscure, precizez, încă o dată, că nu mi-a cerut nimeni, niciodată, să colaborez şi nu am colaborat cu Securitatea. Nu există nici un text semnat de mine, căci nu am semnat vreun text sau angajament în acest sens", declara, atunci, Marga pentru Mediafax.

Acesta mai preciza că a făcut parte din patru guverne ale României şi a fost, de cel puţin tot atâtea ori, examinat, cu acelaşi rezultat al necolaborării cu Securitatea. "Durata participării într-un Guvern sau altul nu a avut nici o legătură cu asemenea alegaţii", a subliniat Marga.

El arată că a exercitat cea mai lungă perioadă din istoria Rectoratului Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj - 19 ani, timp în care a fost cercetat "de fiecare dată când s-a dorit". "Certificatele emise de CNSAS au spus, ca urmare, de fiecare dată, că nu am colaborat", afirmă fostul ministru de Externe.

"Pentru mulţi impostori, dosariada este ultimul instrument de atacare a unui intelectual cu operă. Precizez că nu există nimic de folosit în acest sens, în ceea ce mă priveşte, şi că mă voi adresa, la nevoie, instanţelor juridice naţionale şi internaţionale", susţine Andrei Marga.

Scandalul cu nepoata

Tot de numele acestui universitar se leagă şi scandalul numirii, în ianuarie, a nepoatei sale, Eunicia Trif într-o funcţie la ICR. Referitor la acuzaţia că ar fi angajat o nepoată - Eunicia Trif, care este secretar general adjunct al ICR şi o mai veche colaboratoare a lui Andrei Marga -, acesta o califică drept "aberaţie":

"Timp de 19 ani am fost în conducere şi niciodată nu a trebuit să îmi angajez vreo nepoată. Am una care este în sfera privată, în afară", a spus acesta. În ceea ce o priveşte pe Eunicia Trif, Marga spune că este "o interpretare stupidă făcută de un tânăr de la Cluj. E vorba de Trif, iar soţia mea este Trifu ca nume de fată. S-a făcut o legătură stupidă".

"Un om din acest oraş (Cluj-Napoca, n.r.) este foarte preocupat de mine, poate scoate ceva", a mai spus Andrei Marga, lăsând să se înţeleagă că toate aceste acuzaţii fac parte dintr-o campanie de denigrare a sa.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite