VIDEO Analiza ministrului Culturii: care este oraşul cel mai pregătit pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

VIDEO Analiza ministrului Culturii: care este oraşul cel mai pregătit pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

Daniel Barbu spune că din punct de vedere sentimental Clujul e oraşul său FOTO: Shutterstock

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, aflat la Cluj, a făcut o analiză a principalelor oraşe candidate la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021: Timişoara, Iaşi şi Cluj. El a precizat că a fost citat greşit atunci când a apărut în presă declaraţia privind susţinerea Timişoarei, iar criteriul de departajare ar putea fi bugetul alocat şi companiile care investesc în susţinerea candidaturii.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Nu m-am răzgândit în legătură cu susţinerea Timişoarei pentru Capitala Culturală Europeană 2021. Declaraţia a fost citată greşit de Evenimentul Zilei. Am spus că le doresc să-şi atingă obiectivul. Ministrul Culturii nu are niciun cuvânt de spus în această privinţă, el are doar responsabilitatea să ajute oraşele candidate să fie credibile în ceea ce priveşte obiectivele administrate de Minister. Eu le-am spus că va fi foarte dură competiţia“, a declarat ministrul Culturii Daniel Barbu, într-o conferinţă de presă la Cluj. 
 
Clujul e oraşul meu
 
El a spus că emoţional este mai legat de Cluj decât de Timişoara: “Din punct de vedere sentimental, Cluj este oraşul meu,  am studiat aici o bună parte din tinereţe. După Bucureşti, oraş unde am crescut, Clujul e oraşul meu. Aşa la o cafea mi se pare frumos să câştige Clujul. Dar nu pot decât să vă spun că vă doresc succes”.
El a mai spus că acest titlul de Capitală Culturală Europeană e important mai ales pentru ceea ce fac cetăţenii. “Dacă  lor nu le pasă... e important acest proces de mobilizare în jurul unei cauze. Al doilea lucru important e că niciunul dintre aceste oraşe candidate nu va avea şansa Sibiului, care a avut şi şansa politică şi cea economică. Sibiul a beneficiat de sprijinul unui stat european, Luxemburg, dar şi de şansa unui boom economic. Luxemburgul a pus şi bani, iar Guvernul a investit în jur de 200 de milioane de euro. Guvernul Românei nu mai are astăzi 200 de milioane de euro. Nu mai sunt întrunite aceste condiţii pentru niciun oraş”, a spus Barbu. 
 
Cel mai pregătit oraş
 
Întrebat despre care e cel mai pregătit oraş pentru candidatură, ministrul a precizat că nu a fost la Craiova, aşa că  încearcă să compare Timişoara, Clujul şi Iaşiul.
 
La Iaşi sunt lucrări stradale, dacă te duci acum nu vezi potenţialul, acum tot centrul e un şantier. Timişoara la fel vrea să angajeze lucrări în centru. La Cluj n-am văzut dacă sunt lucrări de urbanism. În ceea ce priveşte instituţiile culturale, cel mai bine stă Iaşiul – la Operă şi Teatru şantierul s-a terminat, clădirea e restaurată, arată foarte bine, în schimb e catastrofa de la Palatul Culturii, care e emblema oraşului şi care e parţial restaurată, o restaurare – 75-85%. Acel puţin ce a rămas e blocat şi poate răsturna toată reabilitarea. 
 
Palatul Culturii din Iaşi FOTO Shutterstock
 
La Cluj sperăm să rezolvăm foarte repede problema de la Teatru şi operă, suma nu e enormă şi se poate termina omeneşte într-un an lucrul. Muzeu de Istorie, care e închis de 8 ani, e o problemă, Muzeul de Artă e o problemă mare a administraţiei pentru că imobilul va fi retrocedat. Muzeul Farmaciei tot aşa stă în balanţa.
 
Cluj Napoca FOTO Shutterstock
 
Timişoara are, şi ea, ceva probleme. La oricare dintre oraşe, bugetul alocat de autorităţile publice e important, dar depinde şi de voinţa autorităţilor locale de a se concetra pe acest program. Acesta va fi un indicator. Important când ne uitam la careul de aşi s-ar putea ca indicatorul de succes să fie companiile private care vor investi în cultură”, a spus Barbu.
 
Piaţa Unirii din Timişoara FOTO Shutterstock
 
Citeşte şi 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: