Americani la Câmpia Turzii la exerciţiul aviatic „Dacia Viper 2014“

Americani la Câmpia Turzii la exerciţiul aviatic „Dacia Viper 2014“

Exerciţiu de aviatie româno-american la Câmpia Turzii FOTO: Adevărul

Piloţii români vor zbura pe avioane de vânătoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române, în cadrul exerciţiului comun "Dacian Viper 2014", care a început, joi, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Exerciţiul este planificat încă de anul trecut, iar la el participă peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic şi aproximativ 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aviano din Italia. Un obiectiv important este ca piloţii tineri pe care îi avem în baza de la Câmpia Turzii să înveţe procedurile şi să piloteze, în comun, cu cei americani, avioane F-16, cu dublă comandă, în timp ce piloţii americani se vor antrena pe avioanele noastre MiG 21 LanceR. Vor fi cam 8-10 piloţi români care vor zbura pe avioanele americane şi toţi atâţia americani care vor pilota aeronavele noastre", a spus comandantul Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, comandor Marian Petruş, citat de Mediafax.

La rândul său, colonelul Christopher Austin, comandantul Escadrilei 510 americană din Aviano, a declarat că americanii au adus la Câmpia Turzii un număr de şase avioane de vânătoare F-16:

"Exerciţiul a fost planificat cu un an în urmă şi este un antrenament normal în cadrul NATO. Ne bucurăm să fim la Câmpia Turzii şi să ne pregătim împreună cu prietenii noştri români în creşterea inter-operabilităţii".

Exerciţiul "Dacian Viper", care este la a patra ediţie, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

Mai puteţi citi:

FOTO X-Plane, viitoarea armă de top a aviaţiei militare americane

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: