Alimentul dulce care alungă depresia. Ce ingrediente conţine şi cu ce seamănă senzaţia de euforie pe care o produce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocolata neagră  are o concentraţie mare de flavonoide, substanţe chimice antioxidante. FOTO: Pixabay
Ciocolata neagră  are o concentraţie mare de flavonoide, substanţe chimice antioxidante. FOTO: Pixabay

Consumul de ciocolată neagră poate afecta pozitiv dispoziţia şi ameliorează simptomele depresive, arată un nou studiu al cercetătorilor americani. Ciocolata conţine o serie de ingrediente psihoactive care produc o senzaţie de euforie similară cu cea a canabinoidului, întâlnită în canabis.

Consumul de ciocolată neagră poate afecta pozitiv dispoziţia şi ameliorează simptomele depresive, concluzionează un nou studiu condus de University College London (UCL), în cadrul căruia a analizând în ce măsură diferite tipuri de ciocolată sunt asociate cu tulburări de dispoziţie.

Studiul, publicat în revista „Depresie şi Anxietate”, este primul care examinează asocierea cu depresia în funcţie de tipul de ciocolată consumat, relatează Science Daily.

Cercetătorii de la UCL au lucrat în colaborare cu oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Calgary şi din Alberta Health Services Canada şi au evaluat datele de la 13.626 de adulţi înscrişi în Sondajul Naţional de Sănătate şi Nutriţie. Consumul de ciocolată al participanţilor a fost suprapus peste scorurile obţinute de aceştia la Chestionarul de sănătate al pacientului care evaluează simptomele depresive.

Ciocolata neagră şi depresia

O serie de alţi factori, inclusiv înălţimea, greutatea, starea civilă, etnia, educaţia, veniturile gospodăriei, activitatea fizică, fumatul şi problemele de sănătate cronică au fost, de asemenea, luate în considerare pentru a se asigura că studiul măsoară doar efectul ciocolatei asupra simptomelor depresive.

După ajustarea acestor factori, s-a constatat că indivizii care au raportat consumul oricărui tip de ciocolată neagră o dată la cel mult 48 de ore au avut şanse de 70% mai mici de avea simptome depresive relevante din punct de vedere clinic decât cei care au declarat că nu au consumat ciocolată deloc. 

25% dintre consumatorii de ciocolată care au mâncat cea mai mare cantitate de ciocolată (de orice fel, nu doar neagră) au fost, de asemenea, mai puţin susceptibili să raporteze simptome depresive decât cei care nu au mâncat ciocolată deloc. Cu toate acestea, cercetătorii nu au găsit nicio legătură semnificativă între lipsa ciocolatei negre din dietă şi simptomele depresive relevante din punct de vedere clinic.

Nu a fost demonstrată relaţia cauzală

Depresia afectează peste 300 de milioane de oameni în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este principala cauză globală a dizabilităţii.

Sarah Jackson (de la Institutul de Epidemiologie şi Sănătate UCL) a declarat: „Acest studiu oferă unele dovezi că consumul de ciocolată, în special ciocolata neagră, poate fi asociat cu cote reduse de simptome depresive relevante din punct de vedere clinic.”

„Cu toate acestea, este necesară o cercetare suplimentară pentru a clarifica direcţia cauzalităţii - s-ar putea întâmpla ca depresia să determine oamenii să-şi piardă interesul de a mânca ciocolată sau ar putea exista şi alţi factori care îi fac pe oameni atât mai puţin susceptibili să mănânce ciocolată neagră, cât şi să fie deprimaţi”, spune cercetătoarea.

Aceasta mai precizează: „În cazul în care se stabileşte o relaţie cauzală care demonstrează un efect protector al consumului de ciocolată asupra simptomelor depresive, trebuie înţeles mecanismul biologic pentru a determina tipul şi cantitatea de consum de ciocolată pentru prevenirea şi gestionarea optimă a depresiei."

Ciocolata conţine o serie de ingrediente psihoactive care produc o senzaţie de euforie similară cu cea a canabinoidului

Conform studiilor, ciocolata are proprietăţi de îmbunătăţire a dispoziţiei şi au fost propuse mai multe mecanisme pentru o relaţie între ciocolată şi dispoziţie.

În principal, ciocolata conţine o serie de ingrediente psihoactive care produc o senzaţie de euforie similară cu cea a canabinoidului, întâlnită în canabis. De asemenea, conţine feniletilamină, un neuromodulator despre care se crede că este important pentru reglarea stării de spirit a oamenilor.

Dovezile experimentale sugerează, de asemenea, că îmbunătăţirea stării de spirit are loc numai dacă ciocolata este plăcută la gust, ceea ce sugerează că experienţa savurării ciocolatei este, de asemenea, un factor important, nu doar ingredientele prezente.

Cele de mai sus sunt valabile pentru toate tipurile de ciocolată, ciocolata neagră are o concentraţie mai mare de flavonoide, substanţe chimice antioxidante care s-au dovedit că îmbunătăţesc profilele inflamatorii, care s-au dovedit a juca un rol în debutul depresiei.

Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Sindromul metabolic, „bomba cu ceas“ care afecteză 25 la sută din populaţia lumii. De ce nu este diagnosticat în România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite