VIDEO Scandal pe rinichii lui Alexandru Arşinel. Transplantul făcut de actor va ajunge pe „masa“ Preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Arşinel a primit rinichiul unui donator de 23 de ani la Institutul de Transplant din Cluj. FOTO: Florescu Remus
Alexandru Arşinel a primit rinichiul unui donator de 23 de ani la Institutul de Transplant din Cluj. FOTO: Florescu Remus

Transplantul de rinichi suferit de Alexandru Arşinel la Cluj s-a transformat într-un scandal naţional. Preşedintele unei asociaţii care se ocupă de pacienţii cu insuficienţă renală va înainta plângeri la Parchet, la Ministerul Sănătăţii, la Preşedinţie şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Asociaţia Bolnavilor Transplantaţi  şi şeful Agenţiei de Transplant critică demersul.

Scandalul transplantului de rinichi suferit, la sfârşitul lunii august, de actorul Alexandru Arşinel (70 de ani) la Insitutul de Urologie şi Transplant Renal (IUTR) din Cluj, ia proporţii. Preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta" din Cluj-Napoca, Emanuel Ungureanu, a declarat, ieri, pentru “Adevărul” că pe lângă plângerea penală pe care o va face împotriva IUTR, va înainta solicitări Ministerului Sănătăţii, Preşedinţiei României şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.  

Ungureanu susţine că este suspect faptul că Alexandru Arşinel, un pacient de 70 de ani,  care nu a făcut nicio zi de dializă şi a fost luat în evidenţele IUTR cu trei zile înainte de transplant, a beneficiat de rinichiul unui donator de 23 de ani, în condiţiile în care pe lista de aşteptare sunt 1.700 de persoane. 

“Cer să fie făcute publice criteriile prin care sunt selectaţi pacienţii pentru transplant. Îmi doresc să se formeze la nivelul acestui Institut şi al altora din ţară comisii independente care să verifice justeţea criteriilor de selecţie pentru un transplant, pentru că nu e vina mea că din declaraţiile publice iniţiale ale domnului Lucan (Mihai Lucan- şeful IUTR Cluj/nr) a rezultat că a contat şi criteriul importanţei sociale în decizia realizării transplantului pentru Alexandru Arşinel. Să se adopte criterii omologate la nivel mondial, printre care nu se găseşte cel al importanţei sociale”, a explicat Ungureanu. 

Domnul Arşinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul" MIhai Lucan, şeful IUTR 


Sesizare la Consiliul pentru Combaterea Discriminării

Lucan a declarat după efectuarea transplantului: “Ca aspect general, transplantul la persoane vârstnice este o problemă strict îngrădită, nu ai voie să mai trăieşti, să mai faci transplanturi, până la 65 de ani ai voie să faci, după aceea cumperi cele necesare pentru înmormântare. Noi nu credem aşa, el a fost pe lista de aşteptare, am făcut această operaţie pentru că domnul Arşinel reprezintă o valoare foarte importantă, iar vârsta biologică a permis transplantul".

Clujeanul a spus că va sesiza şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării în legătură declaraţiile şefului IUTR, Mihai Lucan, şi ale deputatului Mădălin Voicu din care reiese că Alexandru Arşinel ar trebui să aibă prioritate la transplant pentru că e un actor important. Ungureanu a spus că va depune plângerile pe 27 septembrie, când  se împlineşte un an de la decesul unei tinere care nu a beneficiat de transplant renal timp de 10 ani.

Chirurgul Mihai Lucan a coordonat transplanturile de la Cluj

Reacţia Institutului de Transplant Renal din Cluj

Dan Luscalov, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant din România şi coordonatorul de transplant din cadru IUTR, a explicat pentru “Adevărul” care au fost criteriile după care s-a decis în cazul transplantului suferit de Arşinel la Cluj.

“Criteriile au fost cele care se aplică tuturor pacienţilor şi se referă la compatibilitate. Nu a avut nicio legătură faptul că este vorba despre un actor cunoscut. De asemenea, nu contează locul pe care îl are pe lista de aşteptare şi nici vârsta primitorului. Vârsta contează numai în cazul copiilor”. 

Luscalov a detaliat arătând că criteriile de selecţie cele mai importante sunt: Grupa de sânge; Tipizarea HLA, adică determinarea unei structuri genetice care se face individual la primitor şi donator şi se compară; cu cât superpozabilitatea este mai mare, cu atât rinichiul va funcţiona mai mult; CM direct, un transplant în miniatură în laborator unde se pun în contact celule ale donatorului (limfocite) cu serul primitorului; dacă primitorul are anticorpi împotriva structurii genetice a donatorului, celulele vor fi distruse şi transplantul nu se poate face; Identificarea anticorpilor formaţi în sângele primitorului prin transfuzii, transplant sau sarcină; dacă primitorul are anticorpi faţă de structura genetică (HLA) a donatorului, transplantul nu se poate realiza.”

arsinel la Cluj

“Decizia se bazează şi pe experienţa medicilor”

Luscalov arătat că Alexandru Arşinel era pe lista de aşteptare a IUTR din luna aprilie, dar s-a prezentat la Institut cu trei zile înainte de operaţie.

“Când a apărut donatorul în moarte cerebrală s-a format o echipă formată din 4 medici: coordonatorul de transplant, care am fost eu, un anestezist, un nefrolog şi un chirurg, domnul doctor Lucan. În funcţie de parametrii donatorului am chemat la clinică 6-7 posibili primitori şi s-au făcut o serie de teste şi s-a decis cine este operat şi cine aşteaptă. Decizia se bazează pe lângă rezultatele testelor şi pe experienţa şi flerul medicilor. Starea bună după transplant a lui Arşinel confirmă că alegerea a fost bună”, a mai precizat medicul.

În legătură cu solicitările lui Emanuel Ungureanu, Luscalov a arătat: “Critierii de transplannt sunt clare, numai că domnul Ungureanu nu e medic şi nu are de unde să ştie care sunt acestea. Dacă el s-ar fi informat, ar fi văzut că la Cluj procedurile de selecţie sunt compatibile cu cele la nivel european, protocolul fiind luat de la spanioli care sunt cei mai buni pe transplat”. Medicul a spus că sunt într-adevăr cazuri în care persoanele mor în aşteptarea unui organ pentru transplant, dar acest lucru se întâmplă în toată lumea întrucât sunt mai mulţi pacienţi decât donatori.

Arşinel: “Nu am crezut că poporul acesta naşte şi asemenea monşti”

La Cluj, Arşinel nu a comentat scandalul, rezumându-se să spună: “pe lângă marile valori se adună şi gunoaie”. Apoi, săptămâna aceasta a declarat la o emsiune TV: “Nu am crezut că poporul acesta naşte şi asemenea monştri”.  Asociaţia Bolnavilor Transplantaţi şi Dializaţi din România, un ONG cu sediul la Cluj-Napoca, critică dur intenţia lui Emanuel Ungureanu, de a face plângere penală în legătură cu lămurirea unor suspiciuni privind transplantul suferit de Alexandru Arşinel la Cluj. 

Activitatea de transplat de la Cluj, în pericol?

“Atacurile la adresa celui mai mare centru de transplant renal din ţară nu poate avea alte consecinţe decât condamnarea noastră la moarte dacă acolo se va opri activitatea de transplant. În Cluj se realizează anual peste 120 de transplnaturi renale. Anul acesta recordul va fi depăşit. Şi-a pus cineva întrebarea, şi mai ales domnul Emanuel Ungureanu, care sunt ceilalţi 130 de pacienţi transplantaţi anul acesta în Cluj în afară de domnul Arşinel? Este oare posibil ca aceştia să fie nişte oameni simpli, oameni care nu sunt persoane publice, oameni pe lângă care treci pe stradă şi nu ştii că este transplantat? Este chiar foarte probabil”. În replică, Emanuel Ungureanu (foto) a susţinut că nu are nimic cu activitatea Insitutului de Tranplant, ci vra doar clarificarea criteriilor după care se fac tranplanturile. „Eu doar am pus o întrebare. Demersul meu nu este împotriva cuiva, ci pentru a clarifica ceva”. Coordonatorul de transplant al IUTR, Dan Luscalov, a susţinut la rândul său că astfel de acuzaţii aduse împotriva Institutului pot perturba activitatea. 

emanuel ungureanu cluj

Ce spun pacienţii

Valentin Clampariu este un tânăr de 22 de ani din Alba Iulia care face dializă de 14 ani la o clinică din Cluj. “E o nesimţire. Poate că rinichiul pe care i l-a dat lui Arşinel mi-ar fi fost bun mine. Eu am fost acum 7-8 ani la teste pentru primirea unui rinichi, dar nu m-am calificat, de atunci nu am fost chemat”. Valentin are grupa O1, la fel cu Alexandru Arşinel. El a spus că nu ar trebuie să se ţină cont de valoarea socială a pacientului atunci când se face un transplant: “Boala nu alege, poţi să fii tu cel mai mare actor, că boala nu alege”.    

Citeşte şi 

Asociaţia Transplantaţilor: „Atacurile la adresa Institutului de Transplant din Cluj nu pot avea alte consecinţe decât condamnarea noastră la moarte”

VIDEO Alexandru Arşinel a făcut transplant la Cluj-Napoca: „Acum am trei rinichi, mă simt binişor”

Stela Popescu sare în apărarea lui Arşinel în scandalul iscat după operaţia de rinichi: „Şi ce voia domnul Ungureanu? Să moară Arşinel ca să trăiască altul?“

VIDEO Alexandru Arşinel, externat după transplantul de rinichi. El va putea urca pe scenă peste o lună

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite