De ce a pierdut alegerile Victor Ponta. Sociolog clujean: „Oamenii au votat o idee, o idee de schimbare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta   FOTO:Mediafax
Victor Ponta   FOTO:Mediafax

Facebook, protestele, diapora şi campania negativă a lui Victor Ponta sunt motivele pentru care acesta nu a ajuns preşedinte. Sociologul Ioan Hosu spune că Ponta nu a făcut gafe majore gen „vizita la Vântu“ şi a avut personalităţi publice care au girat pentru el. Însă tonul campaniei, tratamentul aplicat românilor din străinătate şi declaraţia Gabrielei Firea legată de Iohannis şi copii, toate cumulate, au generat acel „băi, mai lasă-mă“.

„Cei care au votat acum au votat o idee, au votat un «aşa nu mai vreau» şi un  «nu mai vreau asta, nu PSD şi nu circul ăsta politic». Nu au votat un partid, o coaliţie. Am văzut, pentru a nu ştiu câta oară, în România, vot negativ. Au votat ideea de schimbare“, spune sociologul clujean Ioan Hosu.

Dacă prezenţa la vot şi diferenţa procentelor dintre cei doi candidaţi a surprins pe toată lumea, „cea mai mare surpriză e pentru Victor Ponta şi echipa lui“, adaugă Hosu.

Potrivit acestuia, forţa reţelelor sociale şi a disporei şi-a spus cuvântul. Acestea plus protestele şi modul în care Victor Ponta şi-a făcut campanie sunt „variabilele care explică eşecul“ candidatului PSD la preşedinţie.

„Ponta nu a făcut gafe majore, nu a avut vizite la Vântu, personalităţi publice au girat pentru el. Probabil tonul campaniei, excesele şi declaraţia doamnei Firea legată de Iohannis şi copii, tratamentul aplicat românilor din străinătate, atenţia financiară adresată asistaţilor sociali şi bisericii, toate acestea cumulate, probabil, au generat acel «băi, mai lasă-mă».
Campania lui Ponta a fost una negativă şi murdară, iar noi am văzut în studiile sociologice că acest gen de campanie nu aduce victorie.Oamenii nu vor negativism şi mocirlă în comunicare. Oamenii nu se mai mândresc cu valori perimate, că trebuie să fie de-al nostru,  şi român şi ortodox. Valorile pe care şi-a construit Ponta campania nu mai au priză. Tinerii nu aşteaptă bonusuri în campania electorală, ci altceva, pe termen lung, un climat şi o lume normală, aşteaptă normalitate“
, explică sociologul.

Tinerii din oraşe şi diaspora au reuşit şi-au mobilizat rudele şi prietenii. „Diapora. Aici s-a produc declickul. Nu au reuşit să anticipeze efectul diasporei  în planul comportamentului din România. Plus forţa reţelelor sociale, protestele. Facebook a contat“, adaugă Hosu.

„Acum ne bucurăm, dar tristeţea o să vină“

Sociologul spune că va urma o perioadă  în care noul preşedinte se va bucura de aprecierea tuturor, însă lucrurile s-ar putea schimba după un an dacă oamenii nu văd rezultate practice de pe urma alegerii sale.

„ Ne bucurăm, acum, dar tristeţea urmează să vină. Perioada următoare nu va fi una uşoară pentru societatea românească. Oricine ar fi ieşit, problemele sunt grave la nivelul economiei. Va fi o perioadă de graţie, de susţinere, de euforie, maxim un an, iar apoi vom vedea o opinie publică din ce în ce mai critică. Oamenii au răbdare, dar răbdarea asta nu e eternă“, consideră clujeanul.

Conform acestuia, preocuparea aleşilor trebuie să fie spre rezultate pe termen scurt. „Oamenii nu mai aşteaptă 10 ani ca să vadă ce se întâmplă. Au aşteptat deja un sfert de secol. Nimeni nu dă timp“, adaugă sociologul.

În opinia sa, protestele din stradă ar trebui însoţite şi de lucruri practice precum asocierea în ONG-uri care să facă presiuni asupra instituţiilor publice.
„La noi, strada reuşeşte să schimbe guverne. Strada e un indicator al maturităţii democratice, mai ales când ai manifestaţii fără violenţe, ceea ce e mare lucru, dar nu suficient. Strada reuşeşte să fie o voce ce penalizează derapajele politicului“, încheie soiologul clujean.

Mai puteţi citi:

De ce votează românii cum votează. Ardelenii au tras ţara spre dreapta

VIDEO Cum ne-au convins Iliescu, Băsescu şi Constantinescu să-i votăm. Detalii din spatele sloganurilor, de la „Nu ne vindem ţara!“ până la „Să trăiţi bine!“

VIDEO Loviturile de graţie în finalele prezidenţiale, la TV. De ce n-a contat democraţia lui Raţiu, dar am mizat pe „blestemul comuniştilor” lui Băsescu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite