Află care sunt premierele noii stagiuni a Teatrului Maghiar de Stat Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolele "Draculatura" de Róbert Lakatos şi "Aniversarea" de Robert Woodruff sunt primele două premiere ale stagiunii 2011-2012 a Teatrului Maghiar de Stat Cluj.

Potrivit directorului Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Tompa Gábor, primele două premiere ale stagiunii 2011-2012 sunt spectacolele "Draculatura" şi "Aniversarea".

"Stagiunea trecută am atins mai multe recorduri: am avut 11 premiere şi am jucat şase spectacole din stagiunile de dinainte. În această stagiune regizorul de filme Róbert Lakatos montează spectacolul «Draculatura» sau «Proiectul Brand Stroker», iar regizorul american Robert Woodruff va monta piesa «Aniversarea»", a spus Gábor Tompa.

La rândul său, directorul artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj-Napoca, Visky András, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că "Draculatura" expune o temă socială, respectiv "mitul creat de Stroker, care a devenit punctul de plecare al mai multor proiecte sociale în România".

"Spectacolul face parte din proiectul internaţional de teatru «Emergency Entrance» (Intrare de urgenţă), premiera se va ţine pe 18 septembrie. Tot pe 18 septembrie va avea loc şi prezentarea workshop-ului legat de proiect, din Casa Tranzit, la care participă regizori şi actori din Italia şi Grecia", a spus Visky András.

Acesta a adăugat că Robert Woodruff montează adaptarea filmului "Aniversarea" (Festen) de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov.

"La acest spectacol neconvenţional, publicul va avea ocazia să ia cina la acelaşi masă cu actorii", a afirmat Visky, care este şi dramaturgul piesei.

Spectacolul "Aniversarea" tratează problema violenţei domestice, percepută ca un tabu în Europa de Est. Robert Woodruff este unul dintre cei mai importanţi regizori americani, el a fondat compania Eureka Theatre Company din San Francisco şi a fost şi directorul teatrului American Repertory Theater.

Tompa Gábor a enumerat apoi câteva din premierele stagiunii 2011/2012, respectiv "Ubu rege" în regia francezului Alain Timar, "Hedda Gabler" în regia lui Andrei Şerban, "Domnişoara Julie" în regia lui Felix Alexa şi "Femeia nisipurilor" în regia Monei Marian.

La începutul anului viitor este planificat şi un spectacol de copii, în regia lui István Albu, pe scena mare a teatrului. Nu vor lipsi din program nici spectacolele-lectură, serile de poezie sau proiecţiile de filme.

Tompa a afirmat că în stagiunea trecută numărul spectatorilor a crescut inclusiv datorită Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe.

Compania clujeană a participat la mai multe turnee şi festivaluri, din care directorul a evidenţiat turneul din Coreea şi participarea la festivalul din Avignon. În Coreea, aproape 5.000 de spectatori au urmărit piesa "Richard III" în regia lui Tompa Gábor, venitul fiind de aproape 200 000 de dolari.

"Am avut public curios, atent şi priceput la Daejeon şi Seoul", a spus Tompa.

La Avignon s-a jucat spectacolul "Ruins True", coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi Sushi Center for the Urban Arts San Diego, în regia lui Tompa Gábor.

"Ruins True" a fost primul spectacol de dans contemporan jucat vreodată la Théâtre des Halles.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite