Afiş scandalos în limba română, într-un supermarket din Londra. O româncă a reacţionat imediat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tesco foto the grocer

Cunoscutul lanţ de hypermarketuri Tesco a afişat, la unul din standuri, un mesaj revoltător la adresa românilor, în limba română. Incidentul s-a petrecut în weekend şi a fost semnalat pe Facebook de o româncă din Londra

Românii continuă să aibă o imagine distorsionată în unele zone ale Europei, întreţinută în unele situaţii de clişee şi de anumite confuzii şi generalizări. Recent, pentru că au existat cazuri în care anumite persoane de origine română au furat din magazinele companiei, unul dintre managerii Tesco a luat o decizie controversată. Astfel, într-un supermarket din Londra a apărut un afiş scris exclusiv în limba română, în care eventualii hoţi sunt atenţionaţi că vor fi prinşi şi vor fi urmăriţi penal dacă încearcă să fure produse din magazin. Mesajul a fost semnalat în weekend, chiar în capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

„Avertisment pentru hoţii din magazine. Hoţii din magazine prinşi vor fi urmăriţi penal. Ofiţeri de poliţie îmbrăcaţi în civil acţionează în această zonă”, este afişul scris în limba română, care i-a revoltat pe românii cinstiţi din Londra. 

Mesajul, postat la raionul de băuturi, este acum contestat de românii care l-au văzut, dar şi de foarte mulţi dintre britanicii care au aflat de existenţa sa. Printre ei, Iolanda Costide, un arhitect român cunoscut în Londra,  care până în 1995 a condus Asociaţia Culturală a Românilor din Anglia. Românca a reacţionat dur la vederea afişului şi a trimis o scrisoare de protest conducerii magazinului. 

afis scandalos

„Nu este demn ca un lanţ care se prezintă ca progresist, în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Imaginea prezintă un avertisment, în limba română, împotriva hoţului. Trebuie să credem că toţi românii sunt hoţi, sau poate doar aceia care nu stăpânesc limba bardului şi au nevoie ca acest mesaj scandalos să fie explicat în limba română? Vă rog cu amabilitate să îndepărtaţi astfel de afişe din magazinele dvs., în caz contrar, vom atrage atenţia Comisiei pentru egalitate şi drepturile omului asupra practicilor dvs”, este mesajul româncei.

Reacţia dură a MAE român

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat dur şi a precizat, într-un răspuns la solicitarea „Adevărul” că dezaprobă mesajul discriminator apărut într-un magazin din Londra la adresa românilor. Ministerul menţionează că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord s-a autosesizat şi a făcut demersuri urgenţe atât pe lângă conducerea companiei, cât şi pe lângă autorităţile centrale şi locale, inclusiv la nivelul Ministerului de Externe britanic, pentru a exprima „surprinderea şi dezacordul părţii române faţă de apariţia mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu”. 

„MAE dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunităţii române din Marea Britanie, bine integrată şi care aduce o contribuţie reală la dezvoltarea societăţii şi economiei britanice. Totodată, MAE informează că, în scrisoarea adresată conducerii companiei şi poliţiei locale, reprezentanţii ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum şi clarificarea circumstanţelor şi a motivelor care au stat la baza utilizării acestora”, se menţionează în răspunsul MAE.

Vă mai recomandăm

MAE dezaprobă mesajul discriminator apărut într-un magazin din Londra la adresa românilor

Româncă acuzată că le-a făcut viaţa un calvar bătrânilor dintr-un azil italian. „Ai tăi nu mai vin, la tine vine doar moartea”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite