Afaceri după modelul Harvard: românii sunt învăţaţi să-şi dezvolte business-urile de „gurul“ managementului modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael Porter este cel mai citat autor în domeniul competitivităţii economice. foto: wob.com
Michael Porter este cel mai citat autor în domeniul competitivităţii economice. foto: wob.com

Specialişti şi oameni de afaceri din ţară învaţă la Cluj cum să dezvolte clustere, alianţe de firme care colaborează pentru crearea de produse competitive, după un program realizat de profesorul de la Harvard Business School, Michael Porter, considerat „cel mai influent gânditor al lumii în ceea ce priveşte competitivitatea”.

O echipă a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) lucrează alături de specialişti ai Harvard Business School pentru a “şcoli” 29 de specialişti din toată ţara în ceea ce priveşte înfiinţarea, dezvoltarea şi obţinerea de fonduri europene pentru clustere. Programul, care se desfăşoară la Cluj şi se va derula pe parcursul a 31 de săptămâni, a început joia trecută. „Clusterul reprezintă viitorul în ceea ce priveşte activitatea economică a firmelor. Este o alianţă de firme care colaborează pentru a realiza produse competitive. Astfel de alianţe sunt foarte importante, întrucât o firma poate contribui la realizarea unor produse mai complexe, cu valoare mai ridicată şi poate accesa pieţe la care nu se putea gândi. Una este să fabrici ambalaje pentru şuruburi şi cu totul altceva este să faci parte dintr-un cluster de firme care exportă şuruburi pentru o companie mare precum Ford“, a explicat Mihaela Vrabete, coordonatoarea programului.
 

Românii învaţă de la „părintele competitivităţii“


Proiectul derulat la Cluj, numit „Competitivitate şi Inovare – Firme, Clustere, Dezvoltare Economică”, este afiliat la programul „Microeconomics of Competitiveness”, coordonat de profesorul Michael Porter de la Harvard. „Afilierea este un fel de franciză. Profesorii de la Harvard ne-au transmis, pe baza unui contract şi a unei taxe informaţiile, procedurile, modul de tranfer al cunoştinţelor, standardele de calitate, documentele de curs etc. Specialiştii care predau au fost instruiţi la Harvard şi sunt obligaţi să-şi actualizeze permanent informaţiile. Cursanţii dobândesc cunoştinţe similare cu ce ar învăţa în cadrul programului de la Harvard, doar că îi costa mult mai puţin“, a explicat Mihaela Vrabete.
 “Profesorul Porter este general recunoscut ca fiind <<tatăl>> strategiei moderne, şi a fost identificat în urma clasamentelor şi a analizlor cel mai influent gânditor din lume cu privire la management şi competitivitate. El consiliază în aceste probleme ţări, corporatii, orgnanizaţii non-profit şi cercuri academice din întreaga lume”, se arată în biografia lui Porter publicată pe siteul Harvard Business School. El a primit cea mai importantă distincţie profesională care poate fi acordată unui membru al facultăţii Harvard. El este autorul a 18 cărţi şi peste 125 de articole, el fiind numit de specialişti cel mai citat autor în ceea ce priveşte domeniul competitivităţii.


Ce învaţă cursanţii pentru 1.000 de euro


Pentru taxa de participare de 1.000 de euro cursanţii beneficiază, pe de o parte, de informaţiile teoretice necesare pentru înfiinţarea şi dezvoltarea unui cluster, iar pe de altă parte, ei vor fi ajutaţi de echipa proiectului, formată din specialişti din România, dar şi de la universitatea americană, să elaboreze documentele de înfiinţare a clusterului, strategia de funcţionare, planul de implementare, documetele ce fundamentează orice solicitare de finanţare cu fonduri europene. „Se va realiza un transfer de experienţă pe baza studiilor de caz de la Harvard, din acestea cursanţii învăţând care sunt strategiile de succes, piedicile, paracticile recomandate. În a doua etapă îi sprijinim să realizeze efectiv strategiile, planurile de dezvoltare, soluţiile instituţionale“, a precizat Mihaela Vrabete. 


Participanţi de la Renault 

Strategiile vor fi elaborate în funcţie de nevoile participanţilor. „Avem specilaişti din diverse domenii, cum ar fi clusterul Cluj IT, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Cluj care vrea să realizeze un cluster de servicii medicale, avem un grup de specialişti pe turism, unul de automotive din Muntenia, la care participă şi reprezentanţi ai Renault“, a precizat Vrabete. „Materiale care ne sunt predate sunt excepţionale. Programul se desfăşoară după modelul de Harvard, Michael Porter fiind cel mai mare la strateg organizaţiional din lume. Vorbim de un altfel de învăţământ, prgamtic şi practic”, este de părere unul dintre cursanţi, preşedintele Consiliului Director al Cluj IT Cluster, Alexandru Tulai.

România are mai multe clustere decât SUA

„În România sunt 42 de clustere, mai multe ca în SUA, însă se află la începuturi. Multe nu au act consitutiv şi nu există un cluster care să fi accesat fonduri europene. Programul aceasta asta face, te învaţă cum să funcţionezi, cum să obţii profit. Europa se pregăteşte pentru o economie la scară mare, pentru asta firmele trebuie să participle  în alianţe, în care interesele să le fie respectatre“, a susţinut Mihaela Vrabete, coordonatorul cursului. 

Citiţi şi Harvard, pe primul loc în clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie. România nu figurează deloc în top

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite