Adolescenţii şi capcana operaţiilor estetice. Chirurg plastician clujean: „Îşi imaginează că o operaţie estetică e şansa lor de reuşită în viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tineri FOTO: linkedin.com
Tineri FOTO: linkedin.com

Medicul estetician Mihai Aşchilian atrage atenţia, într-o postare pe blogul său, asupra unui fapt actual: dorinţa adolescenţilor de a-şi face operaţii estetice ca să corecteze anumite părţi ale corpului, care, în opinia lor, nu sunt aşa cum le vor ei. „Cel mai dificil este în cazul adolescenţilor, care sub presiunea modelelor pe care le văd în viaţa publică, îşi imaginează că o operaţie estetică e şansa lor de reuşită în viaţă”, scrie doctorul.

Chirurgul plastician clujean Mihai Aşchilian spune, pe blogul său, că bisturiul nu rezolvă problemele cu care se confruntă adolescenţii şi că operaţia estetică e doar o idee care, în mintea lor, duce la succes. Însă lucrurile nu stau aşa.  

”Vorbiţi cu copiii şi prietenii voştri tineri. Ei vor să fie ascultaţi şi, deşi vi s-ar putea părea ciudat, vor să audă şi ce avem noi, „oamenii mari”, de spus, atât timp cât îi luam în serios”, scrie acesta. Ca să se facă şi mai bine înţeles, chirurgul clujean explică, în trei paşi, ce anume trebuie să facă părinţii când copiii lor le spun că vor să-şi facă o operaţie estetică - dorinţă care, în multe cazuri, ascunde, de fapt, modul în care se văd ei înşişi. Nu este vorba aici de cazurile de intervenţii necesare în urma unor accidente.

Redăm, mai jos, sfaturile medicului:

”1. Aflaţi care este adevărata problemă
„Vorbeşti prostii!” – e cea mai simplă replică pe care adulţii o dau tinerilor atunci când aceştia îşi fac curajul să îşi exprime dorinţa de a schimba ceva la fizicul lor. De multe ori, dorinţa de a-şi face o operaţie vine din faptul că un coleg nătâng a găsit un pretext să-l ia peste picior. Sau o fată a fost refuzată la dans pentru că nu e la fel de voluptoasă ca şi prietena ei. Aflaţi ce a provocat nemulţumirea şi încercaţi să rezolvaţi cauza, nu efectul.

2.  Explicaţi-le efectele pe termen lung
În primul rând, explicaţi-le ce înseamnă o intervenţie chirurgicală, faptul că presupune anumite riscuri, oricât ar fi ele de controlate. O operaţie nu e reversibilă, s-ar putea ca ceea ce-şi doresc acum să nu mai corespundă cu ce îşi vor dori atunci când corpul şi psihicul lor va atinge maturitatea.

3. Programaţi-le o întâlnire cu medicul estetician
De cele mai multe ori, tinerii vor asculta mai atent sfaturile şi explicaţiile unui specialist, un om pe care nu-l cunosc dar căruia trebuie să-i accepte autoritatea.  În plus, argumentele pe care un chirurg le poate oferi sunt mult mai greu de combătut, indiferent dacă acesta le confirmă sau nu că schimbarea pe care şi-o doresc este potrivită. Chirurgul este cel mai în măsură să spună dacă operaţia se justifică şi dacă corpul este pregătit pentru o intervenţie. În 80% din cazuri, argumentele logice câştigă în faţa dorinţelor impulsive”.

Mai puteţi citi:

Faţa neştiută a chirurgiei estetice. Medic: „În loc să motiveze pacientul să se recupereze, familia încearcă să-l împace: «cine te iubeşte, te iubeşte şi aşa»“ 

Puţină lume ştie că ”sora geamănă” şi mai puţin cunoscută a chirurgiei plastice este chirurgia reparatorie. Medicul clujean Mihai Aşchilian, care face şi operaţii de chirurgie recuperatorie, spune că lumea nu ar trebui să renunţe să lupte şi să nu se lase descurajată de ceea ce îi oferă, la o primă vedere, sistemul medical românesc.

Ce cred bărbaţii că-şi doresc femeile. Chirurg estetician: „Vor să fie în prim plan şi nu vorbim doar de atenţia celor din jur, ci şi de cum se raportează la ele“  

Mihai Aşchilian, un chirurg estetician în Cluj-Napoca, crede că reprezentantele sexului frumos ar trebuie să aibă prioritate zilnic, dar că „e o utopie pe care nici ele nu o mai visează“. Medicul consideră că e greu să fii femeie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite