Acuzaţii dure de la „Elie Wiesel“ la adresa lui Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române: „Ignoră iarăşi memoria Holocaustului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Aurel Pop, preşedintele Acdemiei Române. FOTO: Facebook
Ioan Aurel Pop, preşedintele Acdemiei Române. FOTO: Facebook

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, este acuzat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ că a lăudat acţiunile Jandarmeriei Române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fără să menţioneze crimele împotriva evreilor şi romilor.

Cercetărorii Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel critică atitudinea avută de Ioan Aurel Pop, în cuvântul de deschidere al manifestărilor găzduite joi, 1 aprilie, de Academia Română cu ocazia înfiinţării a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. 

„Ion Aurel Pop ignoră iarăşi memoria victimelor Holocaustului. Academia a găzduit ieri, 1 aprilie 2021, o manifestare pentru aniversarea a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române. În cuvântul din deschidere preşedintele Academiei a declarat, printre altele, că „Jandarmeria Română s-a acoperit de glorie şi pe câmpul de luptă[…] cu precădere în cele două războaie care ne-au marcat destinele în secolul XX”. 

Nici unul dintre vorbitorii care i-au urmat nu au menţionat rolul pe care instituţia Jandarmeriei l-a avut în exterminarea evreilor şi romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La răstălmăcirea istoriei Holocaustului au contribuit şi imaginile care erau proiectate. 

Organizatorii au considerat potrivit să ilustreze evenimentul, printre altele, şi cu portretele unor criminali de război: Constantin Z. Vasiliu şi Ioan Topor, comandanţi ai Jandarmeriei a căror responsabilitate pentru moartea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria este de necontestat.

Istoricul Ioan-Aurel Pop a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment că Academia Română „asigură paza, protecţia şi ordinea în cultură”. Din păcate, se pare că sub protecţia preşedintelui Academiei nu se regăseşte ordinea spiritului critic în citirea istoriei”, este mesajul postat pe Facebook de cercetătorii institutului. 

Vă mai recomandăm şi:

Rectorul UBB neagă că ar fi semnat scrisoarea pentru susţinerea „ministrului pamblică“: „Mă deranjează la culme măgăriile astea“

FOTO Actul care arată că preşedintele Academiei României a fost membru UTC. Subprefectul de Cluj i-a publicat dosarul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite