Actorul Levente Molnár, în dialog cu spectatorii filmului de Oscar: Trebuie să fim mai atenţi unii cu ceilalţi FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Levente Molnár, actorul maghiar din Cluj care joacă în filmul „Fiul lui Saul”, peliculă premiată la gala Oscar 2016 şi la festivalul de film de la Cannes în 2015, a declarat vineri seară, la proiecţia de gală de la Cluj, că experienţa filmului l-a schimbat în măsura în care reuşeşte să fie mai bun cu ceilalţi şi i-a îndemnat pe spectatori să poarte mai multă grijă unul faţă de altul.

Filmul „Fiul lui Saul”, filmat în Ungaria, în regia lui László Nemes, poate fi văzut din această săptămână în cinematografele din România. După o proiecţie de gală la Bucureşti, în prezenţa actorului Levente Molnár, vineri seară alte două proiecţii de gală au fost programate la Cluj, oraşul în care actorul locuieşte şi este angajat, la Teatrul Maghiar.

Ambele proiecţii au umplut sala cinemtografului Victoria, din centrul Clujului, iar la finalul lor actorul a purtat un dialog, în română şi maghiară, cu publicul. Întrebat despre cum l-a schimbat experienţa din acest film, Levente Molnár a subliniat că nu doreşte să mistifice nimic, că îşi face meseria de actor şi că subiectul Holocaustului îl interesa înainte de a începe filmările. Spectatorii au dorit să afle şi cum l-a influenţat pe artist experienţa filmului, dar şi aspecte tehnice despre modul de filmare.

"Să fim un mai buni"

“În această profesie, care la bază este o meserie, nu poţi să funcţionezi 24 de ore, 7 zile pe săptămână, ca actor, cel puţin eu aşa percep. Nu-mi doresc să înnebunesc în această meserie, mai deloc. Are acest pericol, iar când mă spăl pe dinţi îmi place să ştiu că eu ca omul am nevoile mele. Tot aşa şi cu aceste roluri şi aceste schimbări care intervin, încerc să nu mistific; mă schimbă, dar interesul meu, cu privire la întreaga istorie şi legat de acest subiect, nu a pornit datorită acestui film. Avem şi noi o istorie aici, care mă interesează, îmi place cât de cât să ştiu locul, oamenii, zona care trăiesc. Dacă m-a schimbat această experienţă de muncă... Nu am devenit Buda, sau să dau idei despre cum să îţi păstrezi zenul, dar în toată nebunia, în tot vârtejul ăsta al cotidianului în care trăim, trebuie să facem cumva posibile mai multe momente în care să fim atenţi unul la celălalt şi să avem grijă unul de celălalt. Şi dacă asta se poate traduce la un moment dat în faptul că m-am făcut 'cu o unghie' mai bun, atunci sper că da (această experienţă l-a schimbat, n.red.)”, a declarat el. La finalul dialogului de după prima proiecţie a luat sfârşit, a ţinut să transmită din nou publicului, pe un ton cald, “să avem grijă unii faţă de alţii”. 

image

Încărcătură emoţională

Actorul a precizat că în contextul unui subiect cu încărcătură puternică, actorii au trebuit să facă un efort suplimentar, de distanţare.

Levente Molnar "Son of Saul" in dialog cu publicul la Cluj

"Dacă a existat un blocaj nu a fost dat de mişcarea camerei (care nu avea tot timpul o stabilitate, n.red.) ci a venit de altundeva, din natura umană. Nu trebuie să fii actor, ci e suficient ca om să fi luat, să fi pus într-un spaţiu despre care ştii foarte mult şi când zici 'duş' sau alte cuvinte care se foloseau acolo, te aruncă în starea aia. Dacă trebuie să mai şi lucrezi, e inevitabil că trebuie să te distanţezi cumva de tine însuţi. Nici măcar nu îmi permit să zic că am reuşit să simt ce au fost oamenii ăştia forţaţi să simtă. Cred că toată lumea e conştientă că am văzut un fim", a explicat el.

S-a filmat lângă Budapesta

Levente Molnár a explicat că filmările s-au realizat într-o cazarmă militară dezafectată de lângă Budapesta, nefiind reconstituit un întreg lagăr, ci s-a acordat atenţi ca locurile prin care trece camera să fie reconstituite documentat, pentru ca totul să pară veridic.

Actorul a ţinut să arate că dincolo de dramatismul subiectului şi a ambianţei în care au intrat actorii, producţia este un film, un produs artistic. Amintim, filmul „Fiul lui Saul / The Son of Sau” a câştigat premiul pentru Cel mai bun film străin la Oscar şi Globurile de Aur şi Marele Premiu la Festivalul de Film de la Cannes. Levente Molnár joacă rolul lui Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al personajului central, Saul (Géza Röhrig).

Acelaşi costum ca la Oscar

La proiecţiile de la Cluj au fost prezenţi mai mulţi cunoscuţi ai actorului, dar şi oficialităţi, precum viceprimarul Ana Horvath şi conssilierul local Csama Botond. Actorul a venit la proiecţii cu aceeaşi ţinută elegantă, costum şi papion negre, cămaşă albă şi şi pantofi de lac, cu care a participat şi la Oscaruri şi la Globurile de Aur. "Dacă acolo am purtat asta, am zis de ce Clujul nu ar merita acelaşi lucru", a declarat el.

Cine este Levente Molnár

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian. 

Când rulează filmul la Victoria

La cinema-ul clujean unde au avut loc proiecţiile de gală, Victoria, filmul poate fi urmărit începând de sâmbătă, 12 martie, de la orele 17.30 şi 22.30, duminică de la 17.30 şi 20, luni de la 20, marţi de la 20 şi 22.30, miercuri 17.30 şi 22.30, joi de la 20.

Citeşte şi:

„Son of Saul“. Un mare film al Holocaustului, câştigător al Oscarului pentru film străin, vine în România pe 11 martie VIDEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite