Cum comentează cititorii „Adevărul“ accidentul aviatic: „Dacă era un demnitar cu funcţie, îl găseau în 30 de minute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia prin care pilotul Adrian Ivan şi rezidentul Aurelia Ion, tânăra ofiţer-student în anul V la Instititul Medico-Militar din Bucureşti, şi-au pierdut viaţa nu a rămas fără ecou în rândul opiniei publice. Cititorii „Adevărul“ critică dur autorităţile şi intervenţia lentă a echipei de salvare.

Tragicul accident a avut loc luni seară când un avion de dimensiuni mici, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. Accidentul a stârnit reacţii dure din partea opiniei publice.

La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant, dar din păcate unul dintre piloţi, Adrian Iovan, şi rezidenta Aurelia Ion au sfârşit în mod tragic la locul accidentului. Ceea ce este mai trist, rezultatele autopsiilor au arătat că victimile au murit şi din cauza frigului puternic.

Aducem aminte că operaţiunile de salvare ar fi fost întârziate, potrivit lui Marius Pop, unul dintre salvatori, cu peste două ore, ore pe care victimile le-au petrecut în ploaie, zâpadă şi vânt puternic.

Potrivit lui Gheorghe Vieru, şeful Serviciului Medico Legal (SML) Alba, Adrian Iovan a murit din cauza unui şoc traumatic şi a şocului hipotermic, iar tânăra Aurelia Ion din cauza şocului hipotermic şi a unor tulburări respiratorii.

Aurelia Ion se afla în mod voluntar la bordul avionului, fiind cunoscută ca unul dintre studenţii eminenţi. Tânăra avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni, potrivit Ministerul Apărării Naţionale (MApN). De-a lungul studiilor s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală şi a participat la mai multe prelevări de organe. 

„Dacă era un demnitar cu funcţie îl găseau în 30 de minute. 7 fraieri care salvează vieţi nu au fost atât de importanţi!“

Majoritatea celor care au comentat articolele scrise de „Adevărul“ blamează slaba pregătire a autorităţilor pentru situaţii de urgenţă, cu atât mai mult cu cât în astfel de situaţii în joc sunt vieţi, iar fiecare minut contează.

„Impotenţa autorităţilor generată de săracie şi lipsa dotărilor corespunzătoare, de fapt 25 de ani de proastă guvernare“, a comentat Alexandrescu Sorin. „Să stai rănit şi să zaci în zăpadă cu orele, întrece orice formă de umilinţă. Mai cu seama ca tu plecaseşi ca să salvezi vieţi. Trist paradox“, a scris Valentina Hohota.

Unii cititori au fost ironici. „În caz de cutremur nu mă aştept să mă salveze vreo autoritate care a făcut «repetiţie»“,  a scris Loredana Olaru. „Bine aţi venit în epoca de piatră!“, a scris Caragea Oriana H. 

Alţii au fost chiar vehemenţi: „Probabil în România nu s-au inventat încă elicopterele.. de aia zburau cu avionul ăla de pe vremea lui Vuia... ce pretenţii de localizat cu GPS să avem?? Probabil sunt mulţi prin posturi de conducere care nici email sau telefon mobil nu folosesc... pentru că probabil nu au învăţat încă să citească... şi de, e greu să dai click...“, a declarat Cătălina Rădulescu.

Redăm mai jos o parte dintre comentarii:

Pupăza Nicu – „Nu era vorba de a localiza ci de a ajunge la locul accidentului. Numai cine a umblat noaptea prin pădurile de munte ştie ce înseamnă asta“Dumitrica Claudiu – „Este inadmisibil că oamenii mor cu zile în spitale, plătesc CAS, coplată, şpagă... şi să vezi...asta în mai repede de şase ore!“

Geti Rusu – „De ce în ţara asta se întâmplă astfel de lucruri, nu funcţionează nimic. Şi dacă o luau la pas cum spun, că au plecat sute în căutarea lor. Nu cumva toţi se justifică?“

Catalina Petraru – „Din fericire lucrurile încă se mişcă bine atunci când totul se rezumă la OAMENI“

Golet Ada – „Acei medici deosebiţi, acei oameni serioşi care toată viaţa au muncit şi au salvat vieţi au stat la mâna unei adunături de porci puse în puncte cheie“

Cei interesaţi să-şi pună şi ei părerea sunt aşteptaţi pe pagina de Facebook Adevărul.

Margareta Uiheli – „În ţara asta mulţi îşi fac treaba să treacă luna şi să-şi ia leafa, totul superficial!“

Matei Dura – „Dacă era un demnitar cu funcţie îl găseau în 30 de minute. 7 fraieri care salvează vieţi nu au fost atât de importanţi!“

Gabriella Doina Gabriela – „Cade un avion în România, pilotul reuşeşte să salveze oamenii şi aterizează forţat, însă autorităţile nu reuşesc să găsească timp de 6 ore locul accidentului şi nu pot să localizeze avionul, iar pilotul şi încă un medic rezident nu mor din cauza accidentului, ci din cauza frigului şi a rănilor netratate. În ce ţară trăim?!“

Dan Damian – „Oricum suntem morţi cu toţii de vii, fie că suntem sau nu, cu zâmbetul fals pe buze, în România, această «parcelă geografică» coordonată de specii inumane , fără credinţă în D-ZEU, aici unde.. dacă nu luăm atitudine cu sistemul acesta bolnav, zi de zi vom fi predispuşi să murim unul câte unul din cauza incompatibilităţii culturii persoanelor puse în funcţii de coordonare prin metode rudimentar-căpuşă!“

James Hetfield – „În România ridicăm două biserici pe zi, dar avem spitale cu gândaci şi nu avem un sistem de localizare eficient. Minunat!“

Anka Moldovan-Taeymans  - „Dumnezeu să îl odihnească! Dacă nu era el, mureau cu toţii!“

Demeny Ioana - „Păcat.........în mai mult de 6 ore nu au reuşit să-i găsească.......unde sunt cei care ar fi trebuit să-i găsească mai repede? De ce nu au intervenit şi cei de la reţelele de telefonie mobilă???????? Eu cred că se putea......mare mareeee păcat........ am rămas fără cuvinte.....“

Pop Adrian – „Aş vrea să văd că cineva e capabil să îşi asume tragedia asta şi să plătească măcar cu funcţia. Sau cum se întâmplă pe la noi.... mortul e de vină“

Ruxandra Anda Besleaga – „Încă o dată regret că trăiesc în România. Mor oameni valoroşi, doar pentru că persoane cu minţi optuze şi interese materiale infecte, sunt prea ocupaţi ca să observe că în jurul lor, se întâmplă lucruri miraculoase. Câţi dintre mizerabilii care conduc instuţiile statului, ştiau că în acele momente, oameni valoroşi cu minţi strălucite duceau o luptă cu moartea. Cât de cald şi bine le era mizerabililor, în timp ce genialii acestei ţări de câcat mureau de hipotermie, căzuţi într-o râpă dintr-o conservă de ,,avion" ? Da! O conservă de ,,avion“ , care ,,conţinea“ 7 minţi strălucite şi o grămadă de speranţe ale oamenilor bolnavi! RUŞINE «conducătorilor iubiţi»!“

Rudy Rada Giuricin – „Sincere condoleanţe familiei îndurerate!!! D-zeu să-l odihnească pe Eroul Pilot, Eroul Om... Adrian Iovan! Onoare şi Glorie eternă!!! Amin!!“

Monica Dana Risca Circiumaru – „Respect pentru vieţile pe care le-a salvat!“

Dana Radu – „Încă o întâmplare tristă, care nu ne lasă să uităm că trăim într-o societate bolnavă“

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Unul dintre supravieţuitorii accidentului de la Cluj vine azi în Capitală. Tânăra care a murit avea 23 de ani şi era studentă în anul V. Rezultatul autopsiei

Victimele accidentului aviatic de la Cluj sunt în stare stabilă. Mai mult, medicul Radu Zamfir, cel care a ţinut legătura telefonic cu salvatorii după prăbuşirea aeronavei se întoarce azi în Capitală. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naţionale a informat că tânăra care a murit în accident are 23 de ani, este studentă în anul V, şi în această misiune participa ca voluntar. Rezultatele autopsiei: studenta şi Adrian Iovan au murit de frig.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite