Şeful Clinicii de Pneumologie Cluj: „Fenomenul Lombardia nu e departe! 95% dintre pacienţi sunt nevaccinaţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camioanele Armatei au fost folosite în Italia pentru a duce corpurile persoanelor decedate de COVID-19. FOTO: Tancredi Palmeri
Camioanele Armatei au fost folosite în Italia pentru a duce corpurile persoanelor decedate de COVID-19. FOTO: Tancredi Palmeri

Pacienţi trataţi pe holuri de spital sau în ambulanţe şi camioane ale armatei care ridică trupurile celor decedaţi din cauză că firmele de pompe funebre nu mai fac faţă. Acesta este scenariul care ne aşteaptă şi în România, spune Vasile Mureşan, şeful Clinicii de Pneumologie Cluj, unul dintre spitalele suport Covid-19 din oraş.

„Vrem să mărim numărul de paturi de la 46 la 56, iar la ATI de la 5 paturi la 8. E o presiune fantastică. E plină secţia şi de ATI şi de COVID. Sunt în Cluj între 500 - 600 pe zi, din care 2 - 3 % ajung la ATI. Încă nu avem cazuri în care pacienţii sunt puşi să stea pe holuri, dar nu se ştie ce va urma. Acum, fiecare spital din Cluj are obligaţie de a-şi mări capacitatea. 

Problema este că nu vrea lumea să vină şi să se angajeze. Avem 16 posturi de asistente, infirmiere, femei de serviciu pentru ATI şi secţia COVID, dar nimeni nu vine, deşi este spor de 85%. Nu e vorba de bani”, a spus dr. Vasile Mureşan citat de Ştiri de Cluj.  Acum la Cluj sunt 45 de pacienţi internaţi pe secţia de COVID şi 5 pe ATI. „Statistic, avem între 5 - 6% pacienţi vaccinaţi, restul sunt toţi nevaccinaţi. Nu înţeleg de ce am ajuns în această situaţie. Oare lumea nu are informaţiile necesare pentru a se vaccina? Realitatea din spital este asta pe care v-am spus-o. 

Acest val va dura între 6 şi 7 luni, aşadar vor fi luni grele. Fenomenul Lombardia nu e departe. Ne aşteptăm la o perioadă dificilă şi ne rugăm să nu avem probleme cu personalul. În valul 3 am avut 70 de angajaţi bolnavi de COVID, adică 30%, şi a fost o presiune mare. Nu vrem să repetăm acest lucru, pentru că şi aşa avem probleme cu personalul”, a mai spus Mureşan. Acesta a mai afirmat că nu îşi explică de ce România are un nivel atât de redus de persoane vaccinate, faţă de restul Europei, unde sunt 70% sau chiar 90% vaccinaţi. 

„Fenomenul Lombardia”, pomenit de medici din toată ţară, face referire la începutul pandemiei, din martie 2020, când regiunea italiană Lombardia a fost lovită violent de primul val COVID. Atunci, mii de oameni au murit, nu erau locuri în spitale şi pacienţii erau trataţi în ambulanţe, în faţa spitalelor, numărul deceselor fiind atât de mare încât camioane ale Armatei au fost aduse pentru a duce corpurile decedaţilor la crematoriu. 

 

Vă mai recomandăm:

 

Avansul pandemiei este de nestăvilit. Medic: Scenariul Lombardia se va repeta în România

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite