Întrebarea la care experţii încearcă să găsească răspuns. S-ar fi impus restricţii şi mai dure în România?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din România sunt încă pline. FOTO EPA-EFE
Secţiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din România sunt încă pline. FOTO EPA-EFE

Mai mulţi experţi consultaţi de „Adevărul” încearcă să răspundă dacă se impuneau restricţii mai dure în România, aşa cum dorea secretarul de stat Andreea Moldovan, demis alături de ministrul Vlad Voiculescu. Ulterior, premierul Florin Cîţu a revocat ordinul privind modificarea indicatorilor pentru stabilirea carantinei

Înainte de a fi demisă, Andreea Moldovan a insistat în repetate rânduri afirmând că ar fi nevoie de o carantină generală, însă cei mai mulţi experţi în politici de sănătate publică au contrazis-o. Au existat însă şi voci care i-au dat dreptate fostului secretar de stat, considerând că un lockdown ar ajuta la reducerea presiunii asupra secţiilor de Terapie Intensivă. 

Asta deşi cifrele oferite zilnic de Grupul de Comunicare Strategică par să arate că al treilea val al pandemiei începe să dea înapoi, iar numărul cazurilor s-a mai redus faţă de săptămânile anterioare. Totuşi, deşi numărul infecţiilor raportate zilnic este în scădere, în cazul pacienţilor internaţi în secţiile de Terapie Intensivă se poate vorbi deocamdată doar de un uşor regres.

„Adevărul” a stat de vorbă cu patru specialişti români recunoscuţi la nivel internaţional, doi experţi în politici de sănătate publică şi doi epidemiologi. Aşa cum se întâmplă în astfel de situaţii, părerile specialiştilor sunt împărţite, însă toţi au căzut de acord asupra unui aspect. Pentru a opri cu adevărat pandemia este nevoie de o accelerare a campaniei de vaccinare, cred aceştia.

„E nevoie de mai multă predictibilitate”

Desemnată de Comisia Europeană să coordoneze studiile privind modul în care noul coronavirus afectează populaţia statelor membre, Oana Geambaşu e expert în politici de sănătate publică şi conduce o echipă de experţi de la Universitatea din München şi de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Paris. 

„În Romania, din păcate, campania de vaccinare merge destul de lent pentru nevoia reală a populatţei de a avea un orizont de timp cât mai apropiat. 10% din populaţie vaccinată în 4 luni nu este un motiv de mândrie extraordinară. Iar per total, măsurile luate, chiar mai dure sau mai restrictive, ar avea o aderenţă mult mai bună dacă ar veni împreună cu puţină predictibilitate. Oamenii au nevoie să ştie la ce să se aştepte, să li se explice clar şi concis”, a spus Oana Geambaşu.

Profesor şi cercetător la Universitatea Montpellier, epidemiologul Mircea T. Sofonea consideră că restricţiile actuale sunt suficiente. „Acum trebuie insistat pe vaccinare, nu putem să restricţionăm totul şi să ne bazăm doar pe asta. E nevoie să se vaccineze mai multi oameni pentru a se ajunge la imunitate, asta e singura soluţie. Un lockdown, o carantină rezolvă lucrurile doar pentru moment, în cel mai fericit caz, dar nici măcar aşa nu avem vreo garanţie”, a spus epidemiologul francez de origine română.

„Măsurile actuale sunt suficiente”

Profesor universitar în SUA la Iowa University şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Răzvan Cherecheş nu crede nici el că s-ar impune o carantină.

„Când se iau astfel de decizii trebuie să se ţină cont şi de alţi factori, cum ar fi social, economic şi nu în ultimul rând sănătatea mentală a populaţiei. România nu e Germania sau Franţa să-şi permite să-şi blocheze la nesfârşit economia. Carantina afectează automat cel mai mult categoriile sociale care oricum sunt dezavantajate, oamenii cu venituri mici, care şi aşa se descurcă greu. Şi mai e şi aspectul sănătăţii mentale de care trebuie ţinut cont. Oamenii nu pot să stea la nesfârşit închişi, nu asta e soluţia. Eu spun că măsurile actuale sunt suficiente, ar trebui doar vegheat ca acestea să fie respectate. Problema e că nu s-a acţionat cu fermitate pentru respectarea unor măsuri nu foarte dure, dar eficiente. Trebuie să facem asta măcar acum, pentru a evita alte măsuri”, a punctat Cherecheş.

În schimb, epidemiologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, crede că e nevoie de o înăsprire a măsurilor, dublată însă de o campanie eficientă de vaccinare. „Atâta timp cât sunt multe cazuri şi avem presiune pe secţile ATI înseamnă că trebuie luate şi alte măsuri. E nevoie de restricţii severe, nu de relaxări de 1 Mai şi de Paşte. Însă nu ajung restricţiile. În paralel trebuie accelerată campania de vaccinare, pentru a ajunge la imunitatea de grup, iar abia ulterior să discutăm despre revenirea la normal”, a spus Dascălu.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ce şanse sunt să revenim la normalitate încă din iulie, aşa cum speră premierul Cîţu. Opinia specialiştilor

Închiderea supermarketurilor de la 18, analizată de experţi. La ce concluzie au ajuns aceştia

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite