Între whisky şi whiskey chiar există o diferenţă. Explicaţiile detaliate ale unui expert: „Vocala «e» ne pune în postura de a face confuzii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Snoblesse a organizat la Cluj-Napoca World Whisky Day FOTO: Snoblesse
Snoblesse a organizat la Cluj-Napoca World Whisky Day FOTO: Snoblesse

De cele mai multe ori lumea face confuzie între cei doi termeni, whisky şi whiskey, diferenţiaţi doar de o vocală. Orice consumator educat trebuie să ştie că între cei doi termeni există şi diferenţa tehnice.

Whisk(e)y-ul este, de fapt, un rachiu (nobil) din cereale! El este obţinut în principal din orz (precum în Lumea Veche) malţificat sau nu în proporţii variabile, dar care poate fi obţinut (de obicei prin adaos) şi din următoarele grâne: grâu; porumb (SUA); secară (mai ales Canada); ovăz sau chiar mei.
 

Casian de la Snoblesse.ro, blogul care încearcă să educe consumatorii de băuturi alcoolice, a explicat pentru “Adevărul” diferenţa între cei doi termeni whiskey şi whisky. “Avem o problemă din cauza unei vocale, «E», care ne pune în postura de a face confuzii. Astăzi o să încerc să vă explic cum să nu mai faceţi confuzii”, susţine specialistul.
 

Termenul WHISKY utilizat corect se foloseşte în următoarele ţări: Scoţia, unde  este cunoscut şi cu numele de scotch, şi care este dublu rafinat şi afumat cu turbă; Japonia; Canada; India şi restul Asiei (cu excepţia Taiwan, Thailanda); Argentina şi Brazilia; Australia şi Noua Zeelandă; Europa (Germania, Elveţia, Austria).

Whiskey american şi irlandez 

În Irlanda şi SUA termenul utilizat este cel de WHISKEY; “Ca să explic trebuie să mă refer la irish whiskey – asta e whiskey din malţ de orz, dar e neafumat cu turbă precum e cazul scotch-ul, şi combinat cu orz nemalţat, toate acestea fiind triplu distilate, spre deosebire de whisky, care este de obicei dublu distilat şi, mai ales, procesul de distilare se face în alambicuri separate”, explică bloggerul.
 

Situaţia e mai complicată în ceea ce priveşte whiskey-ul american, din zona SUA, care este fabricat în mai multe versiuni: “Bourbonul conţine minim 51% porumb, de facto cam 70%, este baricat şi produs mai ales în statul Kentucky – ex: cele mai cunoscute sunt Jim Beam, Wild Turkey şi Four Roses, etc.; Al doilea tip este Tennessee whiskey care are în plus faţă de bourbon filtrarea prin carbune din lemn de arţar şi baricul special din stejar american. Cel mai cunoscut este Jack Daniel’s, ; Apoi mai există “Rye whiskey” – whiskey-ul de secară – seamănă cu cel canadian, conţine minim 51% secară; Apoi mai există corn whiskey care conţine minimum 80% porumb, care fiind cel mai instabil este lăsat maximum 6 luni la maturat în butoaie; Ultimul este wheat whiskey sau grain whisky – obţinut din peste 60% grâu”, spune Casian de la Snoblesse. 

Citeşte şi

Care este diferenţa esenţială între ţuică şi palincă. De ce este incorect să spui ţuică de prune: „E ca şi cum ai spune ţuică de prune de prune“

Bătălia palincii: cum a pierdut România „lupta“ cu Ungaria în ceea ce priveşte celebra băutură tradiţională

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite