Îngerul Adela a salvat două vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevărul de Cluj 6 octombrie
Adevărul de Cluj 6 octombrie

Rinichii unei fetiţe în vârstă de 10 ani din Bihor au fost transplantaţi cu succes la Cluj-Napoca.

Adela, o fetiţă în vârstă de 10 ani din Oşorhei, localitate învecinată Oradei, a fost victima unui accident rutier în 15 septembrie. Douăzeci de zile a stat la Terapie Intensivă, în spitalul din Oradea, iar în urmă cu şase zile a intrat în moarte cerebrală. În cursul zilei de luni, medicii au cerut acordul părinţilor pentru a-I preleva organele. În primă fază aceştia au refuzat, dar în cele din urmă au fost de acord. Operaţia a durat cinci ore prelevându-se ficatul care a fost dus la Spitalul Fundeni şi rinichii care au ajuns la Cluj. Părinţii au fost de acord să fie prelevată şi inima fetiţei, dar nu s-a găsit un pacient compatibil.

Rinichii Adelei au ajutat la salvarea vieţilor unei fetiţe de 12 ani şi a unei tinere de 24 de ani. Operaţiile de transplant au fost efectuate în noaptea marţi spre miercuri de echipe conduse de profesorul Mihai Lucan de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj. Fetiţa de 12 ani este din Ceanu Mare, judeţul Cluj şi a fost diagnosticată cu insuficientă renală la vârsta de cinci ani, dar face dializă de numai trei luni. „Am avut emoţii mari când m-au operat medicii, dar mi-a spus domnul profesor să stau liniştită că totul va fi bine cu mine şi atunci m-am mai calmat. M-am bucurat că operaţia a decurs bine", a spus micuţa.

Al doilea rinichi prelevat a salvat viaţa unei tinere de 24 de ani, dar care are doar 40 de kilograme, în vreme ce Adela, fetiţa donatoare, avea 30 de kilograme. „Faptul că cele două fete au greutate apropiată este foarte important , deoarece, dacă corpul e mai mare decât rinichiul prelevat, nu se poate face o operaţie de transplant optimă", a precizat profesorul Mihai Lucan.

La închiderea ediţiei, tânăra de 24 de ani era la reanimare, dar starea ei era stabilă. „Pacienţii care suferă de insuficienţă renală cronică sunt foarte sensibili . Ei pot face crize de hipotensiune  sau de hipertensiune dacă nu sunt ţinuţi atent sub observaţie", a explicat profesorul Mihai Lucan.  

Oradea, în top

Profesorul Mihai Lucan consideră Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Urgenţă din Oradea  una din cele mai bune din ţară, deoarece  din cele 90 de transplanturi realizate la Cluj în ultima vreme majoritatea sunt realizate cu donator de la Oradea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite