În cât timp vor ajunge românii cu trenul de la Cluj la Viena: mai repede decât până la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trenurile operate de Österreichische Bundesbahnen vor lega Clujul şi Oradea de Viena. FOTO: oebb.at
Trenurile operate de Österreichische Bundesbahnen vor lega Clujul şi Oradea de Viena. FOTO: oebb.at

Compania feroviară de stat austriacă, Österreichische Bundesbahnen, va introduce din această iarnă trenuri directe din Viena către România, acestea urmând să ajungă în două oraşe importante din vestul ţării.

Trenul va face legătura între Viena şi Cluj-Napoca, via Oradea şi Budapesta. Acesta se va numi „Transilvania“, va avea doar vagoane ale Österreichische Bundesbahnen (OBB) şi va circula începând cu 9 decembrie 2018. În prezent, cei care vor să ajungă cu trenul în Viena trebuie să meargă mai întâi în capitala Ungariei, iar din Budapesta să ia alt tren spre cel mai important oraş al Austriei.

Operatorul naţional austriac a luat decizia de introducere a unor destinaţii din România în programul său de transport călători în contextul liberalizării, de la 1 iulie 2019, a pieţei de transport de persoane pe căile ferate din ţara noastră.

Media de viteză creşte pe măsură ce ne îndepărtăm de România

Cei 770 de kilometri dintre Cluj-Napoca şi Viena sunt parcurşi în 10 ore şi 21 de minute. Zilnic, cele două oraşe vor fi legate de un tren care va pleacă din Cluj ora 07.40 şi va ajunge la Viena la ora 17.21. De acest tren vor beneficia şi orădenii. Trenul ajunge la Oradea la ora 10.21, iar la ora 14.40 la Budapesta. 

Astfel, cei 174 de kilometri care despart Clujul de Oradea vor fi parcurşi în două ore şi 40 de minute, ceea ce înseamnă că trenul va avea o medie de circa 60 de kilometri pe oră pe acest segment. 

Ulterior, cei 300 de kilometri dintre Oradea şi Budapesta sunt acoperiţi în 4 ore şi 19 minute, la o viteză de circa 70 de kilometri pe oră. În sfârşit, trenul parcurge cei 249 de kilometri dintre capitalele Ungariei şi Austriei în numai 2 ore şi 19 minute, ceea ce înseamnă o medie de peste 100 de kilometri la oră. 

Ardelenii vor ajunge mai uşor la Viena decât la Bucureşti

Prin introducerea trenului care face legătura între Cluj şi Viena, începând cu data de 9 decembrie, clujenii şi orădenii vor putea ajunge mult mai uşor cu trenul în capitala Austriei decât în propria capitală. Asta pentru că cei 497 de kilometri dintre Cluj şi Bucureşti sunt străbătuţi de trenurile din România în aproximativ 12 ore.

Deşi, oficial, pe site-ul mersultrenurilor.infofer.ro, există şi varianta trenului IR 1538, care pleacă de la Cluj la ora 13.30 şi ajunge în Capitală la 23.04, adică în 9 ore şi 34 de minute, în practică lucrurile stau cu totul altfel, pentru că trenurile au întârzieri din cauza infrastructurii feroviare proaste din România. De altfel, tot potrivit mersultrenurilor.infofer.ro, există şi o altă variantă, cu trenul IR 1836, care parcurge, oficial, aceeaşi distanţă  dintre Cluj şi Bucureşti în 13 ore şi 48 de minute.

În ce priveşte Oradea, lucrurile sunt şi mai clare. Dacă se încumetă să pornească spre Bucureşti cu trenul, orădenii vor pierde pe drum peste 13 ore. Potrivit site-ului mersultrenurilor.infofer.ro, trenul IR 1742 ajunge de la Oradea la Bucureşti în 13 ore şi 23 de minute, fără a pune la socoteală întârzierile care sunt la ordinea zilei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite