În spitalele clujene vor fi paturi mai puţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sănătăţii vrea să reducă paturile din spitalele româneşti
Ministrul Sănătăţii vrea să reducă paturile din spitalele româneşti

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a declarat la Oradea că în spitalele din România trebuie să rămână 125.000  de paturi. Directorii spitalelor din Cluj sunt însă de părere că în Cluj-Napoca nu se impune o asemenea măsură deoarece adresabilitatea pacienţilor către spitalele din oraşul nostru este foarte mare.

Mihai Mleşniţe, directorul Institutului Regional de Gastroenterologie „Octavian Fodor", e de părere că ar trebui luate măsuri stimulative de reglare a domeniului medical şi nu restrictive. „În Anglia spitalizarea de zi e plătită la acelaşi preţ ca şi spitalizarea continuă, iar la noi  e plătită la 30 la sută din valoare. Dacă am aplica sistemul englez atunci economia de piaţă ar regal lucrurile şi s-ar reduce paturile automat. Practic  interesul ar fi să reduci spitalizările continue şi să ai spitalizări de zi, fără ca această măsură să reducă dramatic bugetul spitalului, cum se întâmplă acum", a precizat directorul Mihai Mleşniţe.

La Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello s-a făcut deja o reducere de 100 de paturi şi s-a ajusn de la 330 de paturi la 230, prin recompartimentarea saloanelor din spital şi prin modernizarea acestei unităţi sanitare. „Am redus paturile cu 30% în utlimul an. Practic acordul cu FMI prevede reducerea cu 3% anual a numărului de paturi din spitale. noi am redus cât de mult am putut. Am putea reduce doar 7-10 paturi, nimic  mai mult", a precizat directorul Vasile Mureşan.

Spitalul de Boli Infecţioase nu poate reduce nici măcar un pat din cele 193  de paturi pentru internare continuă şi din cele 35 de paturi de internare de zi. „Dacă ar apărea o epidemie ar trebui să facem faţă şi nu putem să ne descurcăm dacă nu avem o rezervă de paturi în permanenţă la dispoziţie. Nu poate fi vorba de o reducere de paturi la noi, sub nicio formă", a spus Ioan Mureşan, directorul spitalului.

Adresabilitatea pacienţilor către Spitalul de Recuperare este atât de mare încât sunt liste de aşteptare pentru cei care se îmbolnăvesc şi au nevoie de spitalizare. „Avem liste de aşteptare ep toate secţiile. La noi vin pacienţi din toată Transilvania, ba chiar şi din sudul ţării, deci nu cred că se impune o asemenea măsură la spitalul nostru şi oricum avem doar 390 de paturi", a spus Sanda Patrichi, directorul Spitalului de Recuperare Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite