69% dintre casele din Cluj, cumpărate cu banii jos. O treime dintre cumpărători provin din alte zone ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe apartamente vândute la Cluj au fost cumpărate fără credite. FOTO: columnaresidence.ro
Cele mai multe apartamente vândute la Cluj au fost cumpărate fără credite. FOTO: columnaresidence.ro

Doar 31% dintre cei care au cumpărat o proprietate imobiliară la Cluj, în 2017, au apelat la un credit bancar, potrivit unui studiu realizat de compania de evaluare Veridio. În acelaşi an, piaţa imobiliară clujeană a crescut cu 30% faţă de 2016, ajungând la aproape 600 milioane de euro (594 de milioane).

Autorii studiului mai notează că 29% dintre cumpărători provind din alte zone ale ţării, în special din judeţele învecinate, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Alba şi Mureş. Decembrie 2017 a fost luna în care s-a atins vârful tranzacţiilor (aproximativ 79,1 milioane de euro).

Suprafeţele cuprinse între 500 şi 1.000 metri pătraţi au fost cele mai frecvent tranzacţionate parcele de teren, iar suprafeţele cuprinse între 35 şi 55 metri pătraţi au fost cele mai frecvent tranzacţionate apartamente. Analiza anuală a fost realizată de compania de evaluare Veridio la cererea Primăriei Cluj-Napoca.

Preţurile au continuat să crească în marile oraşe

Şi în 2018, Clujul este oraşul cu cele mai scumpe proprietăţi imobiliare. Potrivit imobiliare.ro, în luna august proprietarii cereau în medie 1.525 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.511 euro pe metru pătrat util la finele lunii precedente.

„Apartamentele vechi s-au apreciat în acest răstimp cu 1% (de la 1.551 la 1.566 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi au consemnat un avans de 1,5% (de la 1.461 la 1.483 de euro pe metru pătrat util) – fapt ce a dus la îngustarea ecartului dintre cele două segmente de piaţă”, se arată în comunicat.

La nivel naţional, pe locurile următoare se aflau Bucureştiul, unde metrul pătrat costă  în medie 1.302 euro şi Timişoara, cu o medie de 1.204 euro. 

Bucureştiul e singurul oraş mare unde preţurile sunt în scădere

De notat ar mai fi că în timp ce pretenţiile vânzătorilor de apartamente din Bucureşti s-au diminuat cu 1,2% în august, preţurile au continuat să crească în alte oraşe mari din România, în special în Cluj şi Iaşi.

În Iaşi a avut loc, potrivit indicelui Imobiliare.ro, cea mai mare creştere a preţului mediu solicitat de către vânzătorii de apartamente. Astfel, în ultima lună de vară, pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 2,9%, de la 1.016 la 1.045 de euro pe metru pătrat.

Aberaţii pe piaţa imobiliară din Cluj

Chiar dacă preţul mediu este de 1.525 de euro pe metru pătrat util, în multe cazuri pretenţiile proprietarilor sunt mult mai mari. Un exemplu în acest sens este unul dintre anunţurile postate pe site-ul Welt Imobiliare, unde este scoasă la vânzare o garsonieră cu numai 11 metri pătraţi la preţul de 25.000 de euro (2.273 euro pe metru pătrat).

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite