Zona de promenadă de pe malul Borcei a primit undă verde pentru finanţare. Investiţia se ridică la 6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O zonă de promenadă se va construit la Călăraşi de-a lungul braţului Borcea FOTO CJC
O zonă de promenadă se va construit la Călăraşi de-a lungul braţului Borcea FOTO CJC

Călăraşiul a obţinut finanţare pentru construirea unei zone de promenadă de-a lungul braţul Borcea, dar şi pentru achiziţia unor ambarcaţiuni de transport pasageri care va face legătura cu Silistra.

La şase milioane de euro se ridică investiţia comună româno-bulgară ce urmează a fi demarată. Proiectul "Îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii în zona transfrontalieră", depus prin Programul Interregio, a fost aprobat spre finanţare.

“La Călăraşi urmează a se amenaja o zonă de promenadă cu alei pietonale, un ponton de acces, se va construi o gară fluvială, se vor achiziţiona două ambarcaţiuni pentru transport pasageri cu o capacitate de 20-40 de persoane. De asemenea, vor fi amplasate un număr de 30 de balize de-a lungul braţului Borcea care vor semnaliza şenalul navigabil.

Consiliul Judeţean Călăraşi este lider de proiect, partenere fiind municipalitatea Călăraşi şi cea din Silistra (Bulgaria)”, a explicat Marinela Voivozeanu, consilier de presă la Consiliul Judeţean Călăraşi. 

La sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Consiliului Judeţean Călăraşi au primit vizita unei delegaţii bulgare condusă de primarul oraşului Silistra, Julyan Naydenov.

Componentă a portului turistic

Acesta investiţie face parte din proiectul de dezvoltare turistică a braţului Borcea, unde va fi construit un port de agrement, cu costuri ce se ridică la peste 18 milioane de euro şi care a primit în decembrie 2018 autorizaţia pentru executarea lucrărilor de construire.

Documentul a fost depus deja la Ministerul Turismului, fiind ultimul act pentru încheierea dosarului cu documentaţia necesară începerii investiţiei. Complementar acestui proiect, CJ a depus şi avizul primit de la Administraţia Naţională Apele Române pentru obiectivul "Îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe Dunăre".

"Reuşim, pas cu pas, să punem lucrurile în ordinea firească. Proiectele se mişcă într-o direcţie corectă datorită unei echipe tinere cu o viziune modernă.  Aşa cum am afirmat de fiecare dată, proiectele Direcţiei de Dezvoltare, proiecte privite cu zâmbete ironice, vor fi vizibile în anul 2019, iar ceea ce ne dorim este ca în urma noastră să rămână fapte de care să beneficieze copiii noştri şi întreaga comunitate", a precizat Eduard Grama- directorul Direcţiei de Dezvoltare.

Săli de conferinţă şi birouri

În cadrul obiectivului de investiţii se doreşte a se construi un cheu semitaluzat spaţiu pentru săli de conferinţe, birou şi spaţii comerciale, atelier pentru reparaţii bărci, turn belvedere.

„ Portul turistic de agrement a primit aviz favorabil atât de la Comisia Tehnico-Economică, cât şi de la Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi. Documentaţia tehnico-economică a fost analizată de Ministerul Turismului în decembrie 2017, urmând ca pentru semnarea contractului de finanţare să depunem autorizaţie de construcţie conform Hotărârii de Guvern nr. 558/2017”, a explicat Eduard Grama, director în cadrul Consiliului Judeţean Călăraşi.

Zona, complet neamenajată şi neatractivă

„Terenul pe care se propune implementarea proiectului este poziţionat în partea de sud a municipiului Călăraşi, între Braţul Borcea şi pădurea adiacentă DN3. Pentru a se asigura accesul la Braţul Borcea, Consiliul Judeţean Călăraşi a beneficiat de sprijinul Consiliului Local al municipiului Călăraşi, între cele două instituţii încheindu-se un protocol de predare–primire a unui imobil teren în suprafaţă de 1.493 m.p. cu ieşire la Braţul Borcea.  Operatorul principal de credite va fi Ministerul Turismului”, se arată în proiectul de hotărâre. 

 În prezent, pe malul Borcei nu există amenajat nici un port de ambarcaţiuni, nici o rampă de lansare a navelor la apă şi nici un punct de alimentare cu carburant, toate acestea fiind utile pentru numărul mare de ambarcaţiuni înregistrate la nivelul municipiului. Situat în imediata apropiere a apei, amplasamentul proiectului conferă oportunităţi vaste de exploatare a zonei, nu numai pentru proprietarii de ambarcaţiuni ci şi pentru toţi cetăţenii municipiului Călăraşi şi nu numai, întrucât zona se va dezvolta şi din punct de vedere turistic, fiind concepute zone de recreere şi agrement, susţin consilierii locali. 

Devizul general are o valoarea totală a investiţiei de 83.781.250,96 lei (18.095.302,58 euro) la care se adaugă T.V.A., din care C + M: 64.920.704,86 lei (14.021.750,51 euro), la care se adaugă T.V.A.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite