Ziua lui Nicolae Ceauşescu. Cum era sărbătorit „cel mai de seamă cârmaci“. Un film despre fostul dictator este lansat astăzi în Bărăgan

Ziua lui Nicolae Ceauşescu. Cum era sărbătorit „cel mai de seamă cârmaci“. Un film despre fostul dictator este lansat astăzi în Bărăgan

Elena şi Nicolae Ceauşescu la Revelionul din 1976 Foto:Fototeca online a comunismului românesc

Ziua lui Nicolae Ceauşescu. Până în 1989, ziua de 26 ianuarie era marcată prin festivităţi ample şi ode închinate “celui mai iubit conducător”. Spectacolele omagiale se ţineau lanţ în toată ţara. La Călăraşi însă activiştii sărbătoreau discret. Astăzi, un film despre fostul dictator va fi lansat în oraşul de pe malul Borcei.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Acum ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu a devenit, pentru cei mai mulţi dintre români, o simplă amintire. Pe 25 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa, Elena, au fost judecaţi şi executaţi. La Călăraşi, chiar în ziua în care dictatorul ar fi împlinit 96 de ani, profesorul Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură, lansează filmul “Să stăm de vorbă despre… Ceauşescu”. Prezentat în prima sa variantă, la mai multe emisiuni TV, filmul a cunoscut o serie de îmbunătăţiri. El va fi postat şi pe televiziunea locală din Călăraşi 1+1TV, acolo unde va putea fi văzut de toată lumea.

“ Aşteptăm comentarii de la toţi telespectatorii, pentru că vă reamintim acest film îşi propune o manieră interactivă de abordare a subiectului „Epoca Ceauşescu“ . Toată lumea este invitată să comenteze filmul, dar şi epoca. Toate aceste comentarii, transmise după vizionarea fie în sală, fie la televizor, fie pe portalurile de televiziune, ori pe site-uri vor fi strânse într-o carte care se va intitula chiar aşa: „Să stăm de vorbă despre… Ceauşescu!“, spune prof. Sorin Danciu.

Ion Iliescu vorbeşte despre Epoca de Aur

În filmul, a cărui documentare a durat 3 ani, apar o serie de personaje din istoria ultimilor 25 de ani, începând cu fostul preşedinte Ion Iliescu, dar şi cu politicieni de pe plan local şi oameni simpli care comentează neajunsurile dar şi realizările Epocii de Aur. “Filmul conţine imagini inedite despre fostul preşedinte al Românie de dinainte de 1989. Este primul film care prezintă obiectiv epoca Ceauşescu şi în care au fost incluse filmări în premieră absolută cu fostul dictator. În imagini apar şi mai mulţi români care îşi exprimă păreri pro sau contra despre Nicolae Ceauşescu”,  a spus Danciu.

Păsări şi animale împăiate

În timpul vieţii, Nicolae Ceauşescu a fost omagiat mai mult decât toţi domnitorii României şi savanţii laolaltă. Poezii, ode şi cântece, toate îl slăveau pe “cel mai de semnă cârmaci”. Lista superlativelor s-a îmbogăţit într-un ritm ametitor, Ceauşescu devenind pe rând "primul miner al ţării", "primul agricultor", "carpatic scut", "stejar de vis, de-avânt, de omenie". La Călăraşi, doar la Comitetul Judeţean de Partid se organizau simpozioane pe 26 ianuarie, în care era omagiată activitatea şi viaţa dictatorului. “ Nu ieşeau oamenii la defilare ca la 23 august, dar toată lumea din conducerea de Partid se gândea cum ar putea să-l uimească pe Ceauşescu cu daruri. Aşa cum era obiceiul ca din toate oraşele ţării să plece cadouri către Bucureşti, aşa plecau şi de la Călăraşi”, spune Sorin Danciu. De exemplu, vânătorii din judeţ au trimis la o sărbătoare, câteva păsări şi animale împăiate, cunoscută fiind pasiunea lui Ceauşescu pentru acest sport.

Cei mai arătoşi purcei lua drumul Capitalei

Un pensionar, fost angajat al Combinatului de Creştere şi Industrializare a Cărnii Modelu, îşi aminteşte că în apropierea zilei de naştere a dictatorului, cei mai frumoşi purcei erau sacrificaţi şi luau drumul Capitalei. “ Cred că şi alşi colegi din ţară procedau la fel. Se făcea aprovizionare de peste tot. Pregăteam cele mai delicioase cotlete, afumături, cârnaţi pentru mesele festive care se organizau la Centru pentru sărbătorirea dictatorului”, spune Aurel Lucian, în vârstă de 75 de ani.


Vă recomandăm şi:

Mărturia soldatului care l-a împuşcat pe Ceauşescu, în „The Guardian“: „Bunicul meu mi-a spus: «Iau asupra mea toate păcatele tale»“

Un ofiţer din Focşani, nevoit să îl păzească pe Valentin Ceauşescu la Revoluţia din 1989: „Am avut de-a face cu un tip cuceritor“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările