Zeci de comercianţi au închiriat tarabe pentru Târgul de mărţişoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca în fiecare an, la începutul primăverii, Târgul de Mărţişoare se deschide la Orizont. Zeci de comercianţi sunt aşteptaţi cu oferta de brăţări împletite din şnur alb şi roşu, dar şi mărţişoare în formă de inimioare, broscuţe, gărgăriţe, potcoave şi trifoi, toate realizate manual.


“Peste 40 de comercianţi au închiriat tarabele puse la dispoziţie de Serviciul Public Pieţe Oboare, până în data de 8 martie, pentru vânzarea de mărţişoare. Locul este acelaşi ca în ultimii ani, în zona Orizont!”, a anunţat Primăria Călăraşi.

Mărţişoarele sunt simboluri ale renaşterii naturii odată cu venirea primăverii şi au rol de talismane. Primul mărţişor a fost şnurul împletit din fir alb şi negru, cel din urmă fiind înlocuit în timp cu un fir roşu, culoare care protejează de rele şi exprimă iubirea în credinţa populară. Albul, la rândul său, semnifică puritate şi energie. Mărţişorul era primit de copii, băieţi şi fete, de la părinţi, în dimineaţa zilei de 1 martie. Aromânii puneau mărţişorul în piept sau la mână în seara zilei de 28 sau 29 februarie. Oamenii credeau că mărţişorul îi fereşte de boli şi de deochi, că vor avea noroc în dragoste şi vor fi mai înstăriţi. Altfel spus, el este un talisman care apără de rele pe tot parcursul anului.

Primele obiecte ataşate şnurului bicolor au fost monedele de aur şi argint. Au urmat apoi mici bijuterii, de obicei din argint, şi mult mai târziu au apărut mărţişoarele din lemn şi din cânepă. În tradiţia populară, aducătoare de noroc sunt mărţişoarele care au formă de trifoi. Inima este simbol al iubirii, iar ancora – al credinţei.
 

Vă recomandăm şi:

”Mărţişoare pentru suflet” de la o tânără din Roşiorii de Vede

Târg de mărţişoare. Obiectele lucrate manual vor fi expuse la muzeu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite