Vreme anormală pentru luna ianuarie. Cât de cald se anunţă în Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peisaj de iarnă Foto:I.S.
Peisaj de iarnă Foto:I.S.

Temperaturile ridicate răsfăţă sudul ţării, însă vremea caldă aduce ploi, ceaţă şi lapoviţă. Meteorologii anunţă că vom avea parte de zile calde, anormale pentru această perioadă a anului.La Călăraşi, maximele prognozate se vor încadra între 5 şi 15 grade, vineri, 23 ianuarie urmând să fie cea mai caldă zi a acestei luni.

 Joi, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa în continuare mult peste mediile climatologice ale datei. În regiunile intracarpatice cerul va fi înnorat şi local va ploua în nord-vest, iar ceaţa se va semnala izolat, cu precădere în orele dimineţii. În sud şi în est, în special în prima parte a zilei vor fi nori joşi şi ceaţă, asociate pe arii restrânse cu burniţă sau ploi slabe. La Călăraşi, maximele ajung la 12 grade pentru ca vineri, 23 ianuarie, mercurul din termometre să atingă 15 grade.

Sfârşitul de săptămână rămâne în aceleaşi note: cald şi ploi răzleţe. Ziua de duminică şi primele zile ale săptămânii viitoare vor veni cu o vreme în general închisă în toate regiunile, dar şi cu temperaturi în scădere, aşa că regimul termic urmează a se apropia treptat de mediile climatologice ale sfârşitului de ianuarie în cea mai mare parte a ţării. Temporar vor fi precipitaţii, predominant ninsori în vest, centru şi nord şi mixte în restul teritoriului, iar la munte va ninge. La Călăraşi încheiem săptămână cu maxime de 10 grade, urmând ca luni şi marţi, mercurul din termometre să nu depăşească 5 grade.

Vremea în Bărăgan între 1900 şi 1910

Conform Anuarului statistic al României-1912, datele de referinţă privind starea vremii şi evoluţia fenomenelor meteorologice din România au fost realizate de specialiştii care au avut ca punct de referinţă perioada de timp cuprinsă între anii 1900 – 1910.

În această perioadă, în Bărăgan au fost înregistrate u655 de zile de ploaie torenţială. Un simplu calcul matematic ar putea indica faptul că în primii zece ani ai secolului XX, în Bărăgan a plouat continuu timp de doi ani. 1908 a fost cel mai călduros an din Bărăganul începutului de secol. Atunci a fost înregistrată temperatura maximă absolută a cărei valoare a fost de 37,5 grade Celsius. Un an mai târziu, Bărăganul înregistrează minima absolută.

În iarna lui 1909 cea mai friguroasă zi a fost cea de 14 ianuarie, când temperatura a scăzut la – 19,5 grade Celsius. Tot în anul 1909, Bărăganul a atins recordul la zile de îngheţ. Statistica arată că 110 din cele 365 de zile ale respectivului an au fost îngheţate.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo. Ceaţa şi poleiul vor persista, iar ninsorile şi ploile revin în Bărăgan

Vreme anormal de caldă pentru cea mai geroasă lună. Ce temperaturi anunţă meteorologii în Bărăgan

Se întoarce gerul cumplit. Ce temperaturi sunt anunţate pentru cea mai friguroasă noapte a săptămânii

Scăpăm de gerul năprasnic, dar se întorc ninsorile. Când începe să se încălzească

Oraşul Călăraşi, înghiţit de troiene în iarna anului 1954

Un copac smuls de viscol a căzut peste o maşină la Călăraşi. Două persoane au fost rănite

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite