Vitamine care distrug radicalii liberi şi stimulează imunitatea. Ce fructe mâncăm toamna şi cum e indicat să le consumăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merele, pe lista fructelor care conţin multivitamine FOTO 123 RF
Merele, pe lista fructelor care conţin multivitamine FOTO 123 RF

Consumate cu tot cu coajă, de preferat proaspete, fructele aduc organismului o cantiate crescută de energie. Specialiştii spun că este bine să le mâncăm între mese, la gustare, şi nu ca desert. Toamna, când sezonul rece vine la pachet cu răceli, iar organismul trebuie să facă faţă viruşilor, este indicat să-l fortificăm natural.

“Pentru aportul crescut de vitamine şi minerale, fructele sunt esenţiale organismului. Este de preferat să le mâncăm în formă originală, cel mult sub formă de sucuri, mai puţin preparate termic, pentru că astfel îşi pierd proprietăţile”, explică dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Iată 4 dintre cele mai indicate fructe:

Prunele, primele pe lista fructelor de toamnă, protejează de radicalii liberi. Sunt bogate în vitaminele A, B şi C, sulf, magneziu, sodiu, fosfor şi potasiu. “Antioxidanţii şi fenolii conţinuţi de aceste fructe distrug radicalii liberi şi protejează neuronii creierului”, spune specialistul.

Perele, sursă de vitamina C. Parfumate şi zemoase, perele sunt o sursă bună de vitamina C şi cupru, care ajută la formarea celulelor roşii din sânge şi stimulează imunitatea organismului. Ele conţin fibre dietetice, antioxidanţi, minerale şi vitamine, nutrienţi esenţiali pentru o sănătate optimă. În plus, au puţine calorii şi sunt excelente în curele de slăbire. Totodată, perele au proprietăţi diuretice, îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi previn constipaţia.

Pectina, substanţa miraculoasă

Merele luptă cu colesterolul. Consumate cu tot cu coajă, merele sunt o sursă excelentă de multivitamine. Ele pot să asigure un aport crescut de vitamine şi minerale benefice sănătăţii organismului, cum ar fi: vitaminele A şi C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid folic şi un nivel crescut de antioxidanţi. Fibrele, cele solubile în mod deosebit, au demonstrat o eficienţă deosebit de mare în lupta cu colesterolul “rău”. Potrivit specialiştilor, 15 grame de fibre solubile consumate zilnic pot determina scăderea nivelului colesterolului cu până la 10%. Printre fibrele solubile care au acest efect se numără pectina, o substanţă prezentă în măr care scade colesterolul “rău” şi ajută procesul de digestie.  Consumul zilnic de mere poate ţine sub control nivelul colesterolului, afirmă specialiştii în nutriţie.

Antioxidanţii minune din struguri. Datorită conţinutului ridicat de potasiu, strugurii sunt recomandaţi persoanelor care au tensiunea arterială mare. Graţie polifenolilor, protejează inima şi previn formarea cheagurilor de sânge. Antioxidanţii cunoscuţi sub denumirea de polifenoli pot încetini sau preveni mai multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plămâni, faringe, pancreas, prostată şi colon.
 

Vă recomandăm şi:

Fructele care „ard“ colesterolul rău şi reglează presiunea sângelui. Ce substanţe minune conţin

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite