Vitamina care învinge toate bolile şi face minuni când suntem stresaţi. Lista alimentelor care conţin cel mai puternic antioxidant

Vitamina care învinge toate bolile şi face minuni când suntem stresaţi. Lista 
alimentelor care conţin cel mai puternic antioxidant

Cătina albă, pe lista fructelor cu cea mai multă vitamina C OTO Shutterstock

Vitamina C ajută celulele să se reînnoiască permanent şi este mereu gata de luptă cu infecţiile. Numită „vitamina-elixir de viaţă lungă“, pentru că este cel mai redutabil inamic al tuturor bolilor, vitamina C o regăsim într-o varietate de fructe şi legume crude.

Există însă şi pentru această vitamină-minune câţiva duşmani de temut care pun “piedici” în misiunea de a lupta cu paraziţii, microbii şi agenţii patogeni. “Vitamina C este una dintre vitaminele indispensabile organismului. Ea a fost izolată din lămâie, în anul 1932, de către cercetătorul Szent-Gyorgy care a câştigat Premiul Nobel în medicină pentru descoperirea sa.

Vitamina C se absoarbe în organism prin mucoasa bucală, cea esofagiană şi prin intestinul subţire. Asimilarea vitaminei C este însă mult diminuată de stres, de consumul de alcool, de fumul de ţigară, de cortizon şi de antibiotice. În cazul categoriilor de oameni la care se produc frecvent radicali liberi: fumători, bolnavi cronici sau sportivi de performanţă se constată şi o reducere a nivelului de vitamina C din corp şi de aceea, în special în cazul acestora, este necesar un aport crescut de vitamina C”, explică dr. Daniela Stan, medic medicină internă..

Combate radicalii liberi

Alături de vitamina A, vitamina E şi seleniu, spun specialiştii, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi. Iată doar câteva dintre proprietăţile vitaminei C, fără de care sănătatea noastră ar avea de suferit: este cel mai puternic antioxidant,este antiinfecţioasă şi antitoxică, previne apariţia anumitor tipuri de cancer, favorizează asimilarea fierului de către organism, ajută la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi a oaselor, reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului, detoxifică organismul, stimulează producţia de anticorpi şi este un excelent antidepresiv.

Scade riscul apariţiei cancerului

Vitamina C blochează formarea de nitrozamine (substanţe toxice cu potenţial cancerigen), iar astfel, în condiţiile unui aport crescut de vitamina C, riscul de cancer este mult diminuat.
“Având în vedere faptul că alimentele care se găsesc în prezent, mai ales legumele şi fructele tratate chimic conţin cantităţi prea mari de nitriţi şi de nitraţi, odată cu aportul constant de vitamina C, riscul apariţiei cancerului este mult diminuat. Celulele canceroase eliberează enzime specifice care distrug ţesutul conjunctiv. Vitamina C, având un rol stimulator în formarea ţesutului conjunctiv, acţionează astfel în mod direct în prevenirea apariţiei cancerului”, spune medicul.

Responsabilă de starea de bine

Vitamina C face minuni în situaţiile de stres accentuat, când consumul de noradrenalină şi adrenalină este mult mărit. “Noradrenalina este o substanţă produsă de corp care ne dă senzaţia de dinamism, de efervescenţă, de vioiciune. Vitamina C este implicată, de asemenea, şi în sinteza serotoninei, o substanţă responsabilă cu stările de calm, de curaj şi de relaxare, precum şi de apariţia stării de somn. Vitamina C stimulează sistemul simpatic, intervenind în procesele de detoxifiere a muşchilor şi permiţând o mai bună adaptare a organismului la stres. Vitamina C intervine eficient ca un factor de combatere a oboselii, în special a oboselii cronice”, spune dr. Daniela Stan.

Un antiinfecţios redutabil

În timpul infecţiilor respiratorii, nivelul de vitamina C din globulele albe creşte în primele zile, potenţând activitatea antiinfecţioasă a acestora. Riscul îmbolnăvirii de pneumonie este considerabil scăzut la persoanele care au o cantitate suficientă de vitamina C în organism. În cazul afecţiunilor virale, vitamina C acţionează prin fragilizarea structurii virusului. Vitamina C este eficientă şi în cazul poliomelitei, al herpesului, al hepatitelor A şi B, precum şi în cazul bolii Zona Zoster.

Surse naturale de vitamina C

Pentru a asimila cât mai mult din vitamina C, este recomandat ca legumele şi fructele care conţin vitamina C să fie consumate în stare crudă sau să fie preparate uşor la aburi. Nutriţioniştii avertizează că orice procedeu de încălzire (fierbere, coacere, prăjire) la peste 60 de grade inactivează vitamina C. Toate legumele şi fructele care conţin în mod natural vitamina C alcalinizează organismul, ceea ce contribuie din plin la menţinerea unei sănătăţi foarte bune şi la prevenirea multor boli cauzate de aciditatea mărită a organismului.

Legume cu un conţinut bogat în vitamina C:

Pătrunjel (frunze), ardei iute, broccoli, hrean, varză de bruxelles, conopidă, gulii, spanac, varză roşie, varză creaţă, arpagic, pătrunjel rădăcină, păpădie (frunze, tije), roşii, cartof dulce, ridichi, păstârnac, praz, varză murată, fasole verde păstăi, sparanghel, dovlecei, usturoi, salată verde, andive, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, anghinare, ceapă.

Fructe cu un conţinut bogat în vitamina C:

Măceşe, cătină, coacăze negre, kiwi, lămâi, portocale, grepfrut, mango, căpşuni, coacăze roşii, pepene galben, mandarine, ananas, kaki, agrişe, zmeură, afine, mure, gutui, mere, avocado, banane, rodii.
 Sucurile naturale de fructe şi legume cele mai bogate în vitamina C sunt următoarele: (conţinutul în vitamina C fiind exprimat la 100 g de produs)
 - sucul de cătină albă 266 mg
 - sucul de lămâie 53 mg
 - sucul de portocale 50.95 mg
 - sucul de grepfrut 43 mg
 - sucul de mandarine 32 mg
 - sucul de coacăze negre 30 mg
 - sucul de spanac 29 mg
 - sucul de fructe de soc 26 mg
 - sucul de zmeură 25 mg
 - sucul de roşii 14.80 mg
 - sucul de ananas 8 mg
 - sucul de coacăze roşii 6 mg
 - sucul de morcovi 3,78 mg
 - sucul de sfeclă roşie 2,90 mg
 - sucul de mere 1,40 mg.
 

Vă recomandăm şi:

10 întrebuinţări uimitoare ale cepei. Ce minuni face banala legumă, câte boli tratează şi cum e indicat s-o consumăm

Cum arzi grăsimea din corp: anghinarea, ceaiul-minune care schimbă sângele

Efectele miraculoase ale porumbului fiert: topeşte grăsimea rapid şi ţine inima în formă. Ce vitamine importante conţine

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: