Virtuţile vindecătoare ale ţelinei şi de ce se mai numeşte „puterea bărbatului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uşor de digerat, ţelina scade tensiunea arterială, detoxifică organismul, este un excelent aliat în diete şi reglează disfuncţiile hormonale. Numită popular „puterea bărbatului“, rădăcinoasa este o importantă sursă de vitamine care acţionează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic şi expectorant.

Ţelina este o sursă excelentă de vitamina K. Conţine de asemenea cantităţi importante de fibre, potasiu, acid folic, vitaminele A şi C, molibden şi mangan. Este o sursă bună şi de calciu, vitaminele B1, B2, B5, B6 şi magneziu.

“Conţinutul său nutriţional o recomandă în reglarea presiunii sângelui, scăderea colesterolului sau prevenirea cancerului. Este o vegetală bogată în fitonutrienţi, care au un efect deosebit de benefic asupra organismului. Această legumă specială este, practic, un tonic al sistemului imunitar. Cunoscută ca dispozitiv eficient de curăţare a organismului, acţionează ca un diuretic şi ajută la expectoraţie şi la combaterea dificultăţilor digestive”, spune Daniela Stan, medic de familie.

Afrodisiac natural

Din cele mai vechi timpuri ţelinei i s-a dus vestea ca şi afrodisiac natural pentru bărbaţi. Ulterior, cercetările moderne au demonstrat faptul că ţelina are proprietatea de a regla hormonii şi de a rezolva problemele legate de potenţă sau de disfuncţiile erectile. Dar şi femeile îşi pot trata problemele de fertilitate şi frigiditatea cu ajutorul ţelinei. Românii folosesc ţelina din cele mai vechi timpuri pe post de afrodisiac natural. Cura cu ţelină pentru mărirea potenţei include consumul sucului de frunze de ţelină zilnic timp de o lună.

image

5 motive să consumi ţelină

Te ajută să slăbeşti. Ţelina este un aliment bun pentru persoanele care doresc să piardă în greutate, întrucât conţine extrem de puţine calorii (100 g din rădăcină conţin 40 de calorii, adică de două ori mai puţin decât aceeaşi cantitate de cartofi).

Sursă importantă de vitamina K. O ceaşcă de ţelină conţine 37% din doza zilnică recomandată de vitamina K, ceea ce contribuie la o coagulare normală a sângelui. Este foarte important pentru că această vitamină participă inclusiv la consolidarea structurilor osoase.

Reglează cantitatea de zahăr şi de colesterol din organism, fiind bogată în fibre solubile. Acestea la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea nivelului de LDL, aşa-numitul „colesterol rău”.

Îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară. Persoanele cu tensiune arterială îşi pot rezolva problemele de sănătate cu ajutorul unei cure cu suc de ţelină, deoarece aceasta scade semnificativ tensiunea şi ajută la dilatarea vaselor de sânge, permiţând o circulaţie mai bună a sângelui.

Are proprietăţi anti-cancer. Cancerul de stomac şi de colon sunt tratate eficient cu ajutorul ţelinei, deoarece aceasta are proprietăţi antitumorale şi o dietă bogată în ţelină protejează de cancerul de stomac.

image

Atenţie la alergii!

Specialiştii spun însă că există şi contraindicaţii.

“Consumul de ţelină poate determina alergii din cauza unei substanţe fotosensibilizante din plantă numită bergapten, care poate provoca reacţii anafilactice, de aceea se recomandă introducerea unei cantităţi treptate din plantă în alimentaţie. Tot din acest motiv   se recomandă evitarea expunerii la soare pe durata tratamentului pe bază de ţelină. Din cauza conţinutului de hormoni naturali, femeile însărcinate trebuie să consume cu precauţie ţelină”, explică dr. Cătălin Luca.  

La origini a fost medicament

Ţelina a fost folosită la origini ca medicament, datând încă din secolul IX î.C şi fiind menţionată în scrierile lui Homer. Hipocrat descria ţelina ca şi calmant nervos. În Evul Mediu au fost primele consemnări ale utilizării sale ca aliment, dar a devenit populară în Europa abia în secolul XVIII.

Ţelina face parte din familia rădăcinoaselor alături de morcov, fenicul, păstârnac şi rădăcina de pătrunjel. Poate fi folosită întreaga plantă: rădăcină, tulpină şi seminţe. Deşi se găseşte pe tot parcursul anului, ţelina este cea mai bună toamna spre iarnă. Din seminţele de ţelină se extrage un ulei volatil folosit în industria farmaceutică sau în parfumuri. Din rădăcina de ţelină se produce sarea de ţelină folosită pe post de condiment sau în băuturi.
 

Vă recomandăm şi:

De ce este coaja mai bună decât lămâia. Fructul cu virtuţi uimitoare care previne cancerul şi ţine bolile de inimă în frâu

10 băuturi naturale care te ţin „în priză”. Ce sucuri de legume şi fructe purifică şi regenerează organismul epuizat

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite