VIDEO Mesaj transmis pe scenă de Tudor Gheorghe: „Doamne, fă, dacă se poate, să nu fure nimeni timp de-un an!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor Gheorghe, unul dintre cei mai valoroşi români FOTO Facebook/Tudor Gheorghe
Tudor Gheorghe, unul dintre cei mai valoroşi români FOTO Facebook/Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe se află în turneu prin România cu o serie de spectacole intitulate "Tot degeaba", în cadrul cărora artistul transmite mesaje îndreptate împotriva corupţiei generalizate.

„TOT DEGEABA“, scris cu majuscule este numele spectacolului pe care Tudor Gheorghe în promovează într-un tur al României.
 

"Când te fură hoţ străin, plângi şi-njuri şi-ţi pare rău. Dar durerea-i şi mai şi când te fur-un frate al tău", "25 de ani trecuti, nu sunt mulţi, dar sunt destui. Tot furându-ne-ntre noi, am ajuns ai nimănui", "Doamne, fă dacă se poate, să nu fure nimeni timp de-un an/ În această ţară cu de toate, şi vom face rai din Bărăgan!", sunt câteva dintre lucrurile rostite pe scenă de Tudor Gheorghe.

Printre cântecele cu priză la public se numără şi unul intitulat "Rai de Bărăgan":

Ţara geme şi se zbate

Prinsă-n laţul vostru de minciuni,

Ne-aţi vândut ieftin şi în rate,

Blestemaţi să fiţi şi-n rugăciuni.

Ne-aţi înstrăinat petrolul, 

Aurul, pădurile şi noi

Împietriţi privim în golul 

Sinuciderii din doi în doi.

Doamne, Fă, dacă se poate, să nu fure nimeni timp de-un an

În această ţară cu de toate şi vom face Rai din Bărăgan

Doamne, Fă, dacă se poate, să nu fure nimeni timp de-un an

În această ţară cu de toate şi vom face Rai din Bărăgan.

Vine vremea să daţi samă

Pentru câte rele ne-aţi adus,

În genunchi, la marea vamă,

O să cereţi dreptul la recurs.

Şi va fi tăcere lungă, 

Da, veţi auzi într-un târziu

Cum se zbate spaima-n dungă

Şi vă ţipă-averile-a morţiu.

Doamne, Fă, dacă se poate, să nu fure nimeni timp de-un an

În această ţară cu de toate şi vom face Rai din Bărăgan,

Doamne, Fă, dacă se poate, să nu fure nimeni timp de-un an

În această ţară cu de toate şi vom face Rai din Bărăgan.

"Să reflectăm şi să reacţionăm în consecinţă, dacă suntem vii. Dostoievski spunea: «Cât eşti viu, totul e în puterea ta». Ne-au biruit oare grijile, nevoile, oboseala, dezamăgirea? Am făcut întotdeauna ce trebuia? Numai alţii sunt de vină? Atunci degeaba ne mai numim oameni, că nu suntem demni de acest nume. Ne-am slăbănogit, cu toată deşteptăciunea şi vorbăria de paradă... Facem umbră pământului degeaba?! Tudor Gheorghe are speranţa că cineva va învăţa din greşelile noastre. Aşadar, n-ar fi chiar degeaba!", mai spune artistul pe scenă.

Unul dintre cei mai iubiţi actori români

Născut la 1 august 1945 în comuna Podari judeţul Dolj într-o familie de ţărani având o copilărie, dar mai ales o adolescenţă, dificile - tatăl cântăreţ de biserică arestat şi deţinut politic la Aiud- Tudor Gheorghe îsi termină studiile liceale la Craiova la Colegiul Nicolae Bălcescu urmând apoi Institutul de Teatru Bucuresti absolvind în 1966 clasa de actorie.

Este angajat în acelaşi an la Teatrul Naţional Craiova devenind astfel la numai 21 de ani cel mai tânăr actor din ţară. După rolurile jucate în studenţie debutează pe scena Naţionalului craiovean în Paznicul tânar din ”Cocoşul negru” de Victor Eftimiu un debut destul de modest dar care marca începutul carierei pe care avea să o construiască prin talent, multă muncă şi abnegatie, ajungând unul dintre cei mai cunoscuţi si iubiţi actori români.

După trei ani de studiu asiduu in 1969 Tudor Gheorghe iese la rampa cu primul sau recital : ”Menestrel la curtile dorului”. Succesul a fost nemăsurat. Pentru prima dată în România, un om, o chitară, farmecul şi poezia ţintuiau în sală sute de spectatori pentru un timp record : aproape două ore fară pauză. Din anul 1969, anul primului recital şi până astăzi, Tudor Gheorghe a realizat nu mai putin de 33 spectacole-recital de muzică şi poezie.

În 1969 Tudor Gheorghe a debutat cu primul său recital de poezie: "Menestrel la curţile dorului". De atunci a început marea sa carieră, împlinită în arta dramatică şi în arta recitalurilor sale de poezie şi muzică. Actorul şi menestrelul au coexistat totdeauna nestrămutat, neputând fi despărţiţi.

"Anotimpurile poeziei române", este un proiect mai vechi al artistului, proiect ce îşi are rădăcinile în recitalul "O soare la museu" recital realizat în premieră la Muzeul Literaturii Române în 1971, urmat în 1972 de "O soare la museu II" şi III. Proiectul este continuat În 1978 printr-un original spectacol de televiziune "Meditaţie la frunzele toamnei" realizat împreună cu poetul Romulus Vulpescu şi, în 1988, prin seria de recitaluri "Un trubadur pentru toate anotimpurile", urmată în 1997 de spectacolele "Primăvara" şi "Toamna".

În 1999, după 30 de ani în care a susţinut cunoscutele sale recitaluri de unul singur, Tudor Gheorghe a apărut pentru prima oară însoţit de o orchestră simfonică şi un cor academic. A fost anul în care a început colaborarea cu tânărul dirijor şi compozitor Marius Hristescu, această colaborare concretizându-se în 2001 prin apariţia primelor concerte din seria simfonic.

"De fiecare data când îl ascult – şi asta se întâmplă des- Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românescă- populară şi cultă- poate mişca munţii.(...) Problema mea, inhalând prin toţi porii melodia fiinţei sale, este cum să-mi stapânesc o lacrimă de dragoste, admiraţie şi mândrie că poate exista acest fenomen pe care, vorba lui Grigore Vieru, îmi e mai uşor să-l pup."- Marin Sorescu (1988).

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite